Sondajul Institutului Roman de Evaluare si Strategie, un nou sondaj despre fotbalul romanesc, intitulat „Fotbalul românesc – între consum, percepții și atitudini” este absolut spectaculos. Nu fac interpretari personale, dau mai jos concluziile lui Vasile Dancu, directorul institutului. Am spicuit mai jos cele mai interesante rezultate, in opinia mea.
„Fotbalul este un univers românesc tipic. Perceput ca și corupt, cu zeii lui pentru o seară, cu saltimbanci și farseori cu care oamenii s-au obișnuit. Ca și în politică, la fotbal avem mai multe Românii. Ca și în viață pasionații de fotbal migrează spre Europa sau America de Sud, unde pot găsi o prestație a fotbaliștilor mai aproape de visul lor. Ca și în politică, absenteismul de pe stadioane este tot mai mare, iar violența tot mai accentuată. Rămân doar ziarele, televizorul, sau internetul ca să medieze legătura dintre suporteri și o mistuitoare pasiune. Defilarea la DNA a politicienilor a început a fi egalată doar de cea a oamenilor de fotbal. Mai nou, investițiile publice în stadioane, făcute la prețuri de cost astronomice, încep să pună cătușe unor administratori ai bugetelor publice. Ca și în politică, arbitrii devin jucători, iar publicul a uitat să aplaude, s-a obișnuit să înjure pentru că simte că este tot mai spectator, tot mai puțin participant la un spectacol politic care lipsește. De fapt, publicul participă, își aduce contribuția directă, fără să-și dea seama, la un spectacol tot mai degradat și degradant.” scria V. S. Dancu.
IRES a realizat un studiu cu privire la percepția populației față de fenomenul competițional fotbalistic din România și a inventariat totodată atitudinile și aprecierile respondenților cu privire la violența din fotbal, dar și pe cele legate de investigațiile legate de corupția din acest domeniu sportiv.
Volumul eșantionului: 1546 indivizi de 18 ani și peste
Perioada de culegere a datelor:1-2 noiembrie 2011
+,-3 la suta marja de eroare
REZULTATE
54 la suta sunt pasionati de fotbal, 58 nu
2 la suta au parerea foarte buna despre fotbalul de la noi, 31 buna,
38 au parere proasta, 31 foarte proasta
6 la suta nu raspund
65 la suta se uita la meciuri la TV
19 se uita la stadion
16 la suta pe internet (f mult! n.m.)
Steaua e cea mai iubita echipa- 39 la suta
Dinamo 12 la suta, Rapid 6 ( e top 3)
CFR are 3 la suta din fani
U-1 la suta
14 la suta Nu au echipa preferata
restul procentelor se impart intre alte echipe
Ca dinamica, suporterii CFR au scazut de la 7 la suta la 3 la suta din septembrie 2009 pana acum in sondajele IRES
22 la suta din public il prefera ca jucator pe Hagi dintre toti fotbalistii de renume din sondaj
21 la suta simpatizeaza pe Mutu
50 la suta simpatizeaza pe Messi, cel mai simpatizat jucator international la noi
Topescu-cel mai simpatizat jurnalist sportiv 34 la suta, apoi vin Ioanitoaia si Catalin Tolontan (nu Cristian, cum e scris in sondaj gresit !!)
78 la suta nu citesc ziar de sport !!! (Foarte nasol )
22 citesc!
57 citesc Gazeta Sporturilor, restul Pro Sport.
49 urmaresc canal de sport tv, restul nu
Sport.ro e cel mai urmarit, 27 la suta
Barca e cea mai iubita echipa straina la noi, 42 la suta (Roma mea, doar 1 la suta, in scadere de la …2. Forza Roma !)
83 la suta au auzit de arestarile din fotbal
80 la suta cred ca mai sunt meciuri trucate
77 la suta cred ca sunt echipe si cluburi ajutate de arbitri
99 la suta au auzit de Becali
Mircea Sandu, Mitica Dragomir si Vasile Avram au cote foarte joase de incredere
52 la suta au auzit de Arpad Paszkany
59 la suta au putina sau foarte putina incredere in patronul CFR
Gigi Becali e cel mai respectat om din fotbal, 17 la suta, urmat de Hagi, 15 la suta !!
Gigi Becali e omul care face cel mai de rusine fotbalul, 19 la suta!
82 la suta spun ca arbitrul de la Ploiesti-Steaua a procedat corect ca a oprit meciul
Dinamo are cei mai agresivi suporteri, 22 la suta cred asta, urmati de cei de la Steaua, 21 la suta
28 la suta nu au fost niciodata pe stadion
24 acum 5 ani
38, 6 la suta din ardeleni au o parere proasta despre fotbalul de la noi, moldovenii mai critici, 39, 1
cei care stau la oras urmaresc mai mult meciuri ca cei la tara, 68,5 respectiv 61,2
52, 9 la suta dintre femei tin cu Steaua
38,2 la suta barbati tin cu Steaua
Alte concluzii
60% dintre români au o părere proastă sau foarte proastă despre fotbalul din România, există mai mulți pasionați de fotbal în 2011 decât în urmă cu 2 ani de zile, conform unei anchete sociologice realizate de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. În noiembrie 2011, 42% dintre respondenți declară că sunt pasionați de fotbal, în timp ce, în septembrie 2009, procentul acestora era de 34%.
Dintre cei care sunt pasionați de fotbal, 83% declară că au cu cine împărtăși această pasiune (cu prieteni, membri ai familiei sau alte persoane apropiate. 65% dintre persoanele intervievate, fie că sunt sau nu pasionate de fotbal, urmăresc meciuri la televizor, câte 19% la radio și pe stadion, în timp ce 16% urmăresc meciuri și pe internet.
6 din 10 români nu merg niciodată pe stadion. 3% merg la meciuri de mai multe ori în timpul unei luni de zile, în timp ce 12% merg pe stadion de câteva ori pe an, iar 22% mai rar decât atât. 6% dintre respondenți au fost pe stadion în ultima săptămână, 7% în ultima lună, 9% în utlimele 6 luni, 8% în ultimul an, 7% în ultimii doi ani, 5% în ultimii 5 ani, în timp ce pentru 24% dintre aceştia a trecut mai mult de 5 ani. 28% dintre respondenţi nu au fost niciodată pe stadion.
Cei mai mulți români se informează despre fotbal de la televizor – în proporție de 85%, în timp ce din discuții cu prietenii se informează 63%, din presa scrisă 42%, de la radio 34%, de pe internet 25%, iar din alte surse 17%.
Steaua este ”regina balului”. Becali – înger și demon. Hagi, încă rege.
Steaua este echipa românească preferată a celor mai mulți români. Din totalul acestora, ea este preferată de 39%, în timp ce din, totalul acelora care au o echipă de fotbal preferată, o susțin 46%. 14% dintre cei care au o echipă preferată de fotbal din țară susțin Dinamo, 7% Rapid, 5% Universitatea Craiova, alte echipe întrunind mai puține mențiuni. Preferințele suporterilor nu par a se fi schimbat semnificativ din anul 2009.
Rezultate complete: www.ires.com.ro