Jurnal de TIFF (2)

Ca de obicei, am aflat cu intarziere ca sunt unii bloggeri clujeni acreditati la TIFF. As fi vrut sa fiu si eu printre ei, dar cum nu am fost selectat-ca nu s-au anuntat criteriile de firmele de advertising care acopera TIFF-ma multumesc sa iau bilet si sa comentez apoi. Nu se stiu criteriile, asa e in Romania, nu e transparenta nici macar la ales bloggeri. Asta e. Mergem inainte dar nu e ok. Stiu ca nu is simpatizat, din contra, sunt detestat de multi da macar criteriile de s-ar fi anuntat…sa stiu si eu.

Filmele italiene imi sunt foarte aproape de suflet, si „Predimi e portami via”, „Nascondiglio” sau „Pa-Ra-Da”. Filme cu iz mediteranean, cu povesti bine spuse, impresionante. Suntem mai apropiati de acestia decat de nordici. „Mar Nero” mi-a placut cel mai mult, film bun, cu Letitia Campan-ex -jurnalista la tabloidul „Clujeanul”, cu aparitie episodica in film. In rest, Dorotheea Petre face un rol de compozitie foarte bun, imi place tare tare mult aceasta actrita dar si Maria Dinulescu (California Dreaming), anul acesta ea nu e la TIFF.

Ma enerveaza ploaia asta de kkt, ca nu putem socializa pe terase dar e buna pentru ca te obliga sa te refugiezi in sali. In rest, am auzit de la unii altzii critici la adresa TIFF dar eu cred ca este in continuare ok.

Imi place si presa de TIFF-Adevarul de Seara, TiffoZiua, AperiTIFF si Cine City, realizat zilnic pe durata TIFF de tabloidul „Clujeanul”. Cred ca avem presa buna, sunt articole excelente dar NU AVEM LA CLUJ UN CRITIC DE FILM RECUNOSCUT. Din pacate, de atatia ani scriem despre TIFF fara sa avem pregatirea de specialitate necesara. Adica unii se pricep deodata si la film, si la teatru, si la arte plastice, si la literatura, si la poezie si iasa ceea ce iasa, o varza a la Cluj. Si mai se si cred geniali, nici nu poti sa ii abordezi, sa le zici ca nu ti-a placut ceva din ce au scris, ca nu e argumentata judecata estetica, ca nu au pregatirea necesara….nuuu.. ei sunt geniali si basta…orice fac e super. E plin dastia la TIFF si asta strica enorm. Bucurestiul are critici de film tari: Caranfil senior, Magda Mihailescu, Irina Nistor, Chirilov, Alex Leo Serban, Mihai Fulger, Laurentiu Bratan, Anca Gradinariu. Noi, clujenii, noi, ardelenii, NU AVEM la acest nivel, sorry.

Din clujenii cei care se pricep la film, care au vana si lecturi il pun pe Claudiu Groza de departe si pe Catalin Bogdan. Mai nou observ la Mihnea Maruta o aplecare spre film pe care nu i-o cunosteam, eu nefiind un apropiat sau chiar fan al acestui ex-ziarist acum blogger de succes. Dar scrie bine Mihnea, are intuitzie, are penitza.

Ok. Ploua, ma duc la filme sa vad calitate.

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *