Jurnal de TIFF (4)

„Il Divo”-m-a cucerit pe deplin. Stiu ca au fost unii carora nu le-a placut, racovitzan sau felseghi de la TiFFoZIUA dar asa e ok, sa fie diversitate de opinii. Eu insa am fost de la un cap la altul absorbit de acest film. Intai avem un actor de superclasa  care face un rol memorabil. Giuliu Andreotti e intruchipat beton, si avea dreptate jurnalistul Cristian Tudor Popescu l-a dezbaterea de sambata, toata punea in scena a lui Andreotti este inspirata dupa Nosferatu lui Mornau…Personaj de un cinism iesit din comun, Iliescu e mic copil pe langa acesta, culmea, e credincios, dar are o credinta impregnata de cinism, cu o nevoie enorma de legitimitate culturala – „provin dintr-o familie umila”-desi cariera in politica a reusit-o. Apoi, migrenele, insomniile cauzate de moarte lui Aldo Moro, orice lipsa de afectiune in afara unei strangeri de mana a sotiei, in scena memorabila in care se uita la TV, unde Giulio e contestat. Bine, filmul are multe scene memorabile, imaginile cu atentatele Brigazilor Rosii si Mafiei, personajele din factiunea lui Giulio, procesele, negocierile de pe culoare- exact asa a fost si la Congresul PSD cand Iliescu a pierdut partidul, am fost acolo si am vazut, nici o diferenta, negocieri dure, lasate cu mii de tigari fumate, cafele si oameni rapusi pe culoare de somn-in fine, un film care trebuie vazut obligatoriu. Avem aici o parabola despre stat si puterea care corupe, despre politicianul care are doar interese, nici o pasiune, politician in stare de orice pentru a-si atinge scopurile. Duminica merg la vot la prima ora, beau cafele, citesc ziarele de duminica si pe urma ma duc la „Caderea Casei Saddam”-documentar de 4 ore la Iulius, de la 12.00. Ma pasioneaza mai mult documentarele decat fictiunea, si in ce priveste Saddam, vreau sa vad ce s-a intamplat cu exactitate, mai ales ca avem si noi, romanii, povestile noastre cu ei, irakienii.

 

Gulyas Party a fost reusit, mancarea foarte buna-am prins trei portii. M-am intalnit cu cunoscuti pe care ii vad la TIFF, Dan Burlac de la Paris, cativa critici mai mici de film din Bucale, ex-colegi de presa cu care am polemizat un pic,  femei frumoase si cativa pe care ii antipatizez profund, dar asta e farmecul TIFF.  Am cunoscut niste bloggeri foarte buni care mi-au spus cum sa imi imbunatatesc blogul si am auzit o poveste care mi-am confirmat ceva, ca Asociatia Studentilor Jurnalisti clujeni s-a inchis juridic. Asta e, pacat, asa e cand pleaca coaguloatorul, de oriunde. Se duce dracu tot sau se degradeaza.

Astazi va fi moarte de om la „Politist, adjectiv” , la Victoria de la ora 22.00, da noroc ca se da maine, de la 18,30 la Casa Universitarilor si sper sa il vad acolo, azi ma duc la filmele romanesti, dupa 16.

Hai la film!

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *