Jurnaliştii romani de peste hotare, uniti impotriva presiunilor

Primul Forum Internaţional al Jurnaliştilor Români (FIJR) din afara graniţelor ţării a fost lansat, ieri, la Cluj. 15 jurnalişti din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Ungaria au participat la lucrările FIJR.

„Pentru prima oară, jurnaliştii români din afara graniţelor şi din România se organizează într-o asociaţie profesională neguvernamentală. FIJR îşi propune să sprijine şi să aducă laolaltă colegii de breaslă din ţările unde există comunităţi româneşti, să organizeze cursuri de perfecţionare, schimburi de experienţă, să ofere burse de studiu, să organizeze evenimente şi să asigure o bază materială propice desfăşurării profesiei de jurnalist”, a declarat Marian Voicu, vicepreşedinte al FIJR.

Potrivit lui Romeo Couţi, preşedintele FIJR, una din cele mai importante preocupări ale forumului va fi mediatizarea neajunsurilor ori presiunile de orice natură cu care se confruntă jurnaliştii. Jurnaliştii prezenţi au făcut ieri o radiografie a situaţiei presei de limbă română din afara ţării. „Presiunile sunt mari la Chişinău, au fost ziarişti bătuţi cu ranga, mai ales cei de investigaţie. Este foarte greu. Acest Forum ne face să credem că, în sfârşit, vine un sprijin şi din ţară, a spus Alecu Mocanu, secretar general al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova şi director al publicaţiei „Reporter M”.

„în Valea Timocului este foarte, foarte greu. Supravieţuim la limită cu publicaţiile, pentru că nu avem fonduri şi sprijin”, a spus şi Mihaelo Vasilievici, jurnalist la ziarul „Vorba Noastră”. FIJR va organiza primul Congres al jurnaliştilor români din afara graniţelor la Kladovo, Valea Timocului, în Serbia, în luna mai 2009.

„Am ales acest oraş pentru că în de răsărit se află o comunitate românească nerecunoscută oficial”, a spus Marian Voicu, vicepreşedinte al FIJR. Totodată, în martie 2009, Catedra de jurnalism a UBB şi FIJR vor organiza un curs de jurnalism pentru perfecţionarea membrilor asociaţiei. De asemenea, FIJR va încerca să obţină fonduri necesare activităţii prin diferite proiecte europene.

Sursa: Ziua de Cluj

Părerea ta contează:

comments

7 thoughts on “Jurnaliştii romani de peste hotare, uniti impotriva presiunilor

 1. de ce nu scrieti domnule jurnalist ca TVR a cenzurat acest eveniment de o importanta deosebita pentru tara si ca dl. SASU, presedintele TVR s-a delimitat public de ca d. Romeo Couti, director TVR CLuj si dedl. Marian Voicu, moderator si membru in Consiliul de Administratie a TVR. Dl. Sasu le-a spus celor doi ca pot participa la respectivul seminar dar nu in calitate de reprezentanti ai TVR.
  Aveti curajul domnule ziarist sa scrieti adevarul nu sa veniti sa sa relatati un eveniment care putea fi relatat de un student din anul 1 de la Jurnalistica.
  La experienta dvs. am pretentia sa scrieti lucururi mai evoluate, mai din subteran, deoarece aveti acces direct la anumite surse de informatii.

 2. domnule „ucigas de cenzori”
  daca aveti astfel de info
  publicati pe blog
  eu nu am
  Nu cunosc ca dl Sassu sa se fi delimitat, este evident o pura inventie. Dati un link, sau indicati sursa acestei afirmatii. Pana la proba contrarie e absolut hazardata.
  Este foarte bine ca jurnalistii se organizeaza, mai ales cei care lupta pentru pastrarea limbii romane.
  TVR nu numai ca nu a cenzurat dar a si dat stire cu acest eveniment pe TVR 2, TVR 3 si emisiune de o ora pe TVR International.
  Urmariti mai atent media, nu atacati la persoana

 3. clar
  avea colegul dvs. NOVACESCU dreptate in ceea ce va priveste. nu sunt ziarist sa va cunosc munca si activitatea dar dl. NOVACESCU spunea despre dvs ca sunteti un las si ca chiar daca ati avea o informatie cu adevarat solida ati prefera sa treceti pe linga ea deoarece av este frica sa scrieti fapte dure savarsite de unii sau de altii.
  deoarece nu doresc sa intru in polemica cu dvs.
  va doresc o zi buna

 4. măi, ce-mi plac mie oamenii care jignesc sub semnul anonimatului. și își mai iau și pseudonime care se vor puternice. amuzanți cititori necunoscuți ai, tibi, trebuie să recunosc :))))

 5. Dl . Marius Pop, nu se intelege nimic din postul dvs.
  Adica ce a confirmat dl Couti??
  Va rugam sa ne spuneti. Pt ca pe blog se afirma lucruri contradictorii. Eu sustin ca pozitia comentatorului anonim este un atac la persoana iar el sustine ca spune adevarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *