Lumini și umbre la final de „eră” Walter la „U” Cluj

S-a încheiat era Florian Walter la Cluj, odată cu cedarea către primărie, ieri, la București, a mărcii „U”, așa cum a anunțat  blogul NumaiU.ro, unul din cele mai informate media locale pe problemele de la club.

De asemenea, astăzi marca și palmaresul au mers, așa cum a dorit primarul Boc și omul său, consilierul liberal Radu Constantea, la noua Asociaţie Club Sportiv de Fotbal „Alb-Negru” a Studenţilor Clujeni, condusă de fostul jucător U-ist, mijlocașul de națională Ioan Ovidiu Sabău. Asociație înființată de primărie și universitățile clujene, amănunte AICI, AICI, AICI, AICI și AICI.

Astfel, noua echipă va fi înscrisă în liga a IV-a și va putea începe competiția fără datoriile fostei societăți comerciale pe care a activat până acum U, societate care cel mai probabil va falimenta.

Suporterii vor fi implicaţi în viaţa echipei. Ei vor putea deveni membri-susţinători ai asociaţiei sportive şi îşi vor putea desemna un reprezentant în Comitetul Director al clubului, scrie Ziua de Cluj.

Este o chestiune importantă.

Și acum să vedem cum a fost perioada 2009-2016 cu omul de afaceri Florian Walter la cârma lui U.

Sa spunem întâi și întâi că de venirea lui Walter s-au legat speranțe mari, s-a așteptat chiar participare în cupe europene. Clubul era în iulie 2009 administrat falimentar de Primărie, cu firma privată Oncos principal creditor. De la înființarea Societății pe acțiuni SA, în februarie 2005, la sala Europa (sic) a Casei de Cultură a Studenților, societatea care a preluat doar ce îi convenea, adică ACTIVELE vechiului club non-profit (adica o organizație non-guvernamentală, așa e, apropo,  și asociația nouă, manageriată de Sabău), până la cumpărarea de către Walter, s-au făcut datorii insurmontabile.

La șefia clubului au fost oamenii vechiului PDL, întâi ziaristul Lucian Danciu, omul desemnat de Consiliul Local în conducerea lui U sau Alin Tișe, fost prefect, sef al consiliului judetean. Apoi fostul fotbalist Anton Dobos dar si alții.

Danciu a lucrat apoi in firmele lui Arpad Paszkany, rivalul lui U, patron al clubului CFR. De asemenea, o vreme a fost consilier juridic si Răzvan Zăvăleanu, ajuns de doi ani administratorul judiciar al CFR după ce Walter nu l-a vrut nicicum la U. Ar fi fost bine, Zăvăleanu e un profesionist dar asta a fost istoria.

PASIVELE, datoria clubului vechi, non – profit, au rămas pe vicepreședintele clubului, fostul viceprimarul PNȚCD Mircea Găvrilă, pe care instanța l-a obligat să plătească datoria. Nici acum nu se știe dacă a plătit sau nu, oricum decizia mie mi se pare total nedreaptă. Așa e si viata.

Omul din spatele SA-ului a fost Ștefan Dimitriu, directorul Napoca Constructii, atunci un pesedist foarte influent, consilier local, presedinte PSD Cluj,  care a tot fost la U in conducere. A fost apoi seful UNPR Cluj, partid fuzionat cu PMP. Nu se stie dacă Dimitriu a rămas în PMP sau nu post fuziune. Il stiu personal, de tinut tine la U.

Mereu politicul a fost influent la U. Mereu.

Revenim. In 2005 se pornea de la zero. In 2009 erau deja datorii mari, de milioane de euro. In doar 4 ani!

walter

Asta a fost momentul in care omul de afaceri  Florian Walter, patronul firmei de salubritate Romprest,  adus probabil pe filieră PDL, Boc era premier, Apostu era primar, cumpără clubul de la primarie. Eu nu stiu care a fost dealul negociat cu Walter ca să investească la Cluj, nici nu doresc sa speculez, mă gândesc că totuși nu s-a îndrăgostit de U subit. Cert e ca fostul actionar dinamovist, cu trecut controversat, presa a tot scris de episodul schimbarii numelui, din Busca in Walter, ia clubul si, atentie, plateste o mare buna din datoriile facute de altii! Asta e foarte important! Nu a făcut nimeni asta până atunci și nici de acum înainte!

Vin la U multi jucatori ex-dinamovisti, Claudiu Niculescu (devine si antrenor), Cristea, Bostina si  multi altii.

U joacă frumos, intră în Liga 1.

In 2011 se inaugureaza si Cluj Arena, meci cu Kuban Krasnodar, cu o atmosfera care poate face sa te indrăgostesti de U definitiv.

Echipa nu face peformanta in campionat dar e acolo, în Liga 1.

Rivalitatea cu CFR Cluj e tot mai mare. De aici apar fricțiuni, polemici. Si cea mai mare dezamagire pentru Walter, victoria CFR-ului în meci cu U, acel 3-2 pe Cluj Arena, prin care feroviarii au luat al doilea lor titlu de campioni, un meci ultracontroversat, cu Niculescu antrenor la U. Si care l-a deceptionat pe Walter enorm, asa cum declarat fiul sau George in presă la doi ani după meci. Cristea a fost atunci in rol principal dar si Niculescu.

Apoi vine cel mai controversat moment, care a sfarsit cu trimitere in judecata. Plecarea lui Walter si a unui lot intreg la Ploiești. Și celebrul interviu acordat Mediafax, cu celebra „nu m-ați chemat la un gulyaș”.

Cert e că Walter, insuficient sprijinit de oraș, de oamenii de afaceri locali sau primărie, cade în dizgrația fanilor. Pe stadion galeria protestează vehement de câteva ori. DIICOT finalizează dosarul și susține că U e prejudiciată.

Intre timp Walter pleaca de la Ploiesti si revine la Cluj dar investitiile sunt tot mai mici. De la un moment dat acestea scad spre 0.

Logic U Cluj retrogradează, cu Walter patron.

Dar până atunci, o mare reușită, poate cea mai mare dupa 1989, la U. Finala de Cupă cu Steaua, la 50 de ani de la precedenta, caștigată, singurul trofeu din panoplie. Acum  trupa lui Becali castigat lejer, 3-0, dar țara e impresionată de o imensa galerie U-istă, revărsată peste Capitală. O lecție de fidelitate.

A fost cântecul de lebădă al lui Walter la U.

Apoi a venit bomba, DNA îl caută pentru evaziune fiscală, acesta fuge în Dubai, apoi se predă, face 4 luni de arest iar acum e arestat la domiciliu, sub control judiciar.

De astăzi  nu mai e patronul lui U.

Final de eră.

Ce va fi de acum vom vedea. Cert e că U va jucă in Liga a 4-a iar declaratiile primarului Boc sunt super exagerate. Asa mi se par mie. Si vom vedea daca faza cu suporterii va functiona. Sunt sceptic.

Tot despre acest moment a scris și fostul jurnalist sportiv acreditat pe U, fost ofiter de presă, fost coleg de-al meu la Sport 80 si Ziua de Cluj, Alin Sutea, AICI

 

 

 

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *