Marius Lazăr-"În Egipt şi Orientul Mijlociu nimic nu e predictibil"

Primul interviu cu care inaugurez rubrica de Interviuri pe „Blogul lui Farcash”, o parte din viitoarea platformă media Farcash la care lucrez zilele astea,  îl are ca invitat pe doctorandul in geopolitică clujean Marius Lazăr (foto). Absolvent de filosofie, traducător din franceză şi alte limbi, absolvent de masterat in filosofie in limba franceza la UBB, clasa Virgil Ciomos, si acum doctorand al  UBB si al Universitatii din Paris (Paris VIII) cu o teza despre Irakul dupa Saddam. Marius Lazăr s-a intors de cateva zile din Cairo, dupa un stagiu de 4 luni la Centrul de expertiza CEDEJ, unde a asistat la evenimentele din Piata Tahrir. Suntem amici vechi asa ca l-am rugat sa  explice cu expertiza sa ce se intampla in regiune, in Egipt. A rezultat un excurs fascinant despre situatia din Orientul Mijlociu dar si un excurs istoric de calibru. Sa mai spun ca Marius Lazăr  ( a nu se confunda cu sociologul clujean cu acelasi nume) a tradus la editura Herald Sufismul si Istoria filosofiei islamice” de Henry Corbin, doua carti foarte importante si necesare care inca…se mai gasesc prin librarii.  Multumesc pentru interviu Marius Lazar!

Blogul lui Farcash: Ce se intampla in Egipt exact?

Marius Lazăr: Iniţial a fost o manifestare spontană, a tinerilor, pe fondul revoltei reuşite din Tunisia, pe fondul undei de şoc tunisiene . 3-4 zile aşa a fost. Piaţa Tahrir a fost epicentrul, în rest, la 200 -300 de metri, pe străduţele laterale viaţa era identică, egiptenii stăteau la naghilele şi la discuţii. In Egipt e un regim autoritar din 1981, un fel de dictatura soft, mai mult la nivel tacit, o autocraţie oligarhică sa îi zicem. Totul e mult mult diferit faţă de ce vedem pe televizoare. În restul capitalei viaţa e identică.

BF: De la ce a pornit totuşi?

ML: De la disperare, de la lipsa de perspectivă. E uzat regimul.  E o lipsă de mobilitate socială, cumva ţine de stilul Orientului, mai contemplativ, mai meditativ. Dacă te uiţi în jur nu îi preocupă pe egipteni curăţenia, clădirile sunt murdare, sunt monumente istorice abandonate, asta aşa ca sa înţelegi atmosfera…Urbanistic a fost un haos, Cairo a crescut haotic. E o aglomerare de oraşe. Regimul Mubarak nu a schimbat aproape nimic din politica predecesorului, care a fost mult mai important in realizări. E o atmosfera de băltire. De aici a explodat. În anii 80 cu Anar Saddat a fost o schimbare de paradigmă. După  conflictul pentru Sinai s-a reorientat politica spre americani. Toţi experţii ruşi au fost trimişi acasa. În 1979 a avut loc un pact cu statul evreu, Egiptul fiind  pierzător în conflictul cu acesta. Şi acum populaţia e antisemită în mare parte. Sunt arabi sunniţi contra evrei. În sistemul lumii arabe Egiptul a avut mereu o poziţie centrală. E ţară lider a lumii arabe, controlează în numele unui panarabism Liga Arabă. E un centru. Să spunem ca Egipt a fost arabizat la 640 undeva DH, înainte erau copţii, creştini deci. Toată Africa de Nord e musulmană acum. Revenind, după conferinţa de la Khartoum, Egipt pierde în faţa Arabiei Saudite, anii 60, influenţa pe fondul boom-ului petrolifer din Golf. Până atunci Egipt a fost să zicem un stat mai laic. Dar după ce intelectuali, muncitori, care au mers în masă să lucreze în Golf, unde s-au creat locuri de muncă, s-au întors, după ani, ideile… ideologiei islamiste era deja sădite şi le-au adus cu ele. Sub influenţa Arabiei Saudite au crescut mişcările islamiste în Iordania, Siria, Tunisia, Sudan. Apoi în Egipt. Fraţia Musulmană s-a consolidat. Deceniul 7 e dominat de influenţa Arabiei Saudite. Repet, din 1972 Saddat reorientează politica sub influenţă americană iar Egiptul e prins în programul american de înarmare. Din 1975 se produce o liberalizare controlată a societăţii.  Întreprinderile de stat se privatizează. Cine le ia? O elită care se naşte în jurul puterii lui Saddat. Un sistem clientelar. La fel in Siria si Irak, anii 70. Saddat sprijina mult Fratia Musulmana care se extinde pana in Franta! Apoi Mubarak a acceptat islamizarea politicilor publice si abandoneaza statul laic. În 81 Saddat e ucis de Al Jihad, grupare radicala. Vine la putere Mubarak, era vicepresedinte.

BF: Interesant şi acum, dupa 31 de ani…explozia..

ML: Egipt e in stare de necesitate de 31 de ani, legal. E o stare de saturaţie în mase. S-a ajuns într-un punct critic. Şi lumea a ieşit în stradă.

BF: Ai spus că nu e aşa situatia ca la TV. Explică.

ML: Media se concentrează pe spectacol, pe piaţă. În afară de Tahrir nu au fost incidente. Acolo a degenerat. Am fost zilnic în Piaţă si în jur. Cairo e neschimbat in rest.

BF: Normal… are 20 de milioane de locuitori, ca aglomerare. Asta nu poţi schimba peste nopate!

ML: Da.

BF: Cum te-ai adaptat în Cairo cu viaţa de zi cu zi ?

ML: Mâncarea e ieftină şi bună….legume, fructe foarte bune. Ceai bun.  Stau în chirie. Egiptenii sunt paşnici, moderaţi de felul lor. Nu am avut probleme… Dar situaţia le-a ajuns la os.

BF: Ce e exact Frăţia Musulmană. Se vorbeşte enorm de ea?

ML: Are ca scop revenirea la un islamism „autentic, originar”. E din anii 20 miscarea. Sunt sunniti ca toti egiptenii. Exista mai multe orientari, ideologii in cadrul ei. S-a extins in regiune.  E o grupare moderată, nu se poate compara cu cele din Palestina.

BF: Puterea negociaza cu Fratia acum…

ML: S-ar putea sa asistam la o „schimbare fara schimbare”. In Egipt si Orientul Mijlociu nimic nu e predictibil.  Multi au facut predictii si s-au inselat. Asa e natura lucrurilor acolo…

BF: Care e miza majora a Egiptului?

ML: Tine de geopolitica, geostrategie. Mereu a jucat un rol crucial Egiptul in lumea araba. E un lider al lumii sunnite. E un factor de stabilitate regională într-o zonă de conflict, cel arabo-israelian. Plus Canalul de Suez.  E un factor de echilibru şi în ce priveşte mişcările radicale. Repet, Egipt e un simbol al lumii arabe.

BF: Ce cadou faci „Blogului lui Farcash”?

ML: Uite un glonţ lacrimogen din Piaţa Tahrir…s-a tras acolo…e de fabricaţie americană….”

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *