Melancolii de sambata…

Suntem un neam imposibil de inteles, autodistructiv. Din toamna voi emigra in Paris, ma voi stabili acolo si sper sa mor acolo. Studiez de 20 de ani in arhive, am 150 de interviuri cu personalitati romanesti din exil. Toti au o relatie hate-love cu romania, sufera enorm dar nu se mai pot intoarce. Avea dreptate Caragiale, e geniul  absolut al romanilor. Singurul geniu, un maestru. Restul sunt doar foarte buni scriitori, talente, dar atat…

Asta e rezumatul unei interviu al lui Stelian Tanase in „adevarul literar si artistic”.

Subscriu la ce spune acesta, un scriitor excelent si un autor bun de jurnale, de carti bazate pe arhive, de volume de politologie. Ultimul sau roman „Maestro” e demential de bun, voi cita din el in viitoarele posturi.

Ne uram unii pe altii cu o nevoie de distrugere enorma. Clujul e fracturat asemeni unui picior rupt in doua de o sina de tren. De comunitate nu putem vorbi nici macar in gluma. Unii daca ar putea m-ar impusca, m-ar scoate din viata publica, de pe blog, de peste tot… si nu numai pe mine. Daca guvernul ar da voie la pistoale ar iesi macel.  Cantitatea de rautate adunata in cei care traiesc in Romania e enorma.  Multi dintre cei pe care ii cunosc urasc cu o putere pe care nu pot sa o inteleg. In acest moment cred ca unul din cei mai calzi oameni pe care mi-a dat Dumnezeu norocul sa ii intalnesc este Tavi Hoandra. Multi il injura si pe el, inclusiv cei care nu il cunosc, care nu au stat in viata lor de vorba cu el, care nu i-au citit cartile sau articolele. Dar mai  ales sa stea de vorba cu el.  Discut aici caracterul personal al relatiei pe care el e in stare sa o propage, unul de o calitate extraordinara. Nu ma refer la profesie.

In zilele astea am inteles de ce Caragiale, Cioran, Ionescu, Balcescu au murit cum au murit in exil… Daca as putea, as avea forta lor, dar nu o am, as  emigra. As lasa totul in urma, m-as duce undeva in Tirol si as lucra ca om simplu la o pensiune, in turismul montan. Rupator de bilete la telescaun, gradinar, vara (ma pricep un pic), la inchiriat echipament iarna. Si as citi. Fara explicatii date nimanui, fara zambete false, fara ipocrizia in care ne complacem.. Poate as fi mai fericit. Nu stiu…

Părerea ta contează:

comments

2 thoughts on “Melancolii de sambata…

 1. Salutare!
  felicitari pt continuarea activitatii „gazetaresti” in aceasta forma. Articolele de aici sunt la fel de interesante precum cele cu care ne-ai obisnuit in ziare.

  ….despre calitatile definitorii ale spiritului romanesc e intr-adevar greu de discutat…inca il mai recitesc pe draghicescu si cu toate acestea poporul roman ramane pt mine atat o „enigma”, cat si un „‘miracol” vorba istoricului – martir – bratianu.

  Genetic se spune ca suntem mai apropiati de slavi decat de italieni, politic – gretzosul fanariotism redivivus, cultural – ne vindem incomensurabila cultura milenara pe kitschuri de 2 lei de import si manele, spiritual – ne batem in piept cu un crestinism aparut inca in decursul etnogenezei dar, evident inca neinteles si neaplicat…

  in aceste circumstante mentionate anterior – povestea despre soarta omului de geniu – neadaptat social, repudiat in toata genialitatea sa, pare aplicabila prin excelenta in acest spatiu…dar nu numai.

  SPIRITUL OMULUI NU POATE FI LIBER SI FERICIT DECAT IN PARADIS.

 2. da. bun raspuns.
  cele doua carti sunt fundamentale
  1. Dumitru Draghicescu -„Din psihologia poporului roman”
  2. Gh. Bratianu – „Poporul roman, un miracol”

  Eu as mai pune acum
  1. Emil Cioran-„Schimbarea la fata a Romaniei”
  2.Iordan Chimet – „Dreptul la memorie”, 4 volume
  3.Iordan Chimet – „Momentul adevarului”
  4. H.R. Patapievici – „Cerul vazut prin lentile” si Politice”
  5. Sorin antohi-toate cartile lui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *