Mihai Goţiu, bloggingul şi jurnalismul

Am citit ieri seara in Gazeta Sporturilor, in editia tiparita, articolul semnat de Catalin Tolontan si Viorel Tudorache.  În unul din rolurile principale se află Mihai Goţiu, autorul unei farse monumentale ! Gotiu e un fost jurnalist clujean, actual blogger si activist anti Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) (n.m. o firma care vrea sa exploateze un zăcământ aurifer în Munţii Apuseni di România). Cititi aici si aici despre ce e vorba.

E bloggerul si jurnalist?  Hmmm, grea intrebare, greu raspuns. Sa riscam si sa dezbatem! 

Eu cred ca in acest moment Mihai Gotiu, pe care il cunosc bine si am colaborat cu el pe vremuri la Asociatia Profesionstilor din Presa (APPC) Cluj, NU poate să poarte titulatura de jurnalist. Cand am citit ca Gazeta Sporturilor, ziar bine informat, sub semnatura a doi ziaristi  cu mare experienta, scrie ca Mihai Gotiu e jurnalist am avut o tresarire.  Cred ce oamenii se inseala! Ca sa ai asemena titulatura trebuie sa lucrezi, sa iti castigi existenta preponderent din PRESA, orice forma ar avea ea. Nu contest diploma in domeniu pe care o are. E jurnalist cu patalama dar care, in prezent, nu practica meseria. Nici macar jurnalism online nu e pentru ca scrie pe o platforma de blogging nu la o gazetă online! Scrie la Voxpublica.ro, o platforma de blogging si opinii,  prestigioasa, semneaza acolo  nume mari, de la fosti ministri la fost PR ai administratiei prezidentiale, jurnalisti cu nume etc. Unii cu care am povestit, spun ca e un ziar online. Eu sustin ca tot platforma de blogging e.

Mihai are, incontestabil, o mare experienta de media, a condus ziare, a facut bugete, planuri, strategii media,  dar acum nu mai lucreaza in bransa de ceva vreme. Cand nu mai esti activ in cadrul unei redactii, atunci esti fost jurnalist, macar ca si titulatura. Sigur, nu ai cum sa uiti meseria, dar nu mai faci parte din breasla oficial.  Daca ai blog sau publici pe o platforma de blogging atunci faci parte din blogosfera. Un domeniu complet nereglementat, unde poti sa scrii si sa spui ce doresti si mai ales cum doresti. Despre oricine. Atentie, cu atat insa mai mare  e responsabilitatea! Mai ales cand  platforma are o audienta mare, cum e cazul Voxpublica.ro

Mihai Gotiu a renuntat la jurnalism si s-a dedicat  de ani buni activismului anti RMGC.  Trebuie spus că este preşedintele APPC din martie 2011. Statutar, legitim,  ales de colegii de breaslă clujeni în Adunarea Generala Ordinară, e foarte ok asta, e incontestabil. Acum însă îşi utilizează experienta de ziarist pentru scopurile militantilor anti RMGC. Deci nu pentru informarea opiniei publice ci contra unui proiect minier, fie el si cel pe care RMGC vrea sa il implementeze in Romania. Deci ţintit.

In Romania de astazi toti sunt „jurnalisti”. Si Capatos care da poze cu Boc gol,  şi Daniela Crudu sau Adelina Pestritu luand in WC  „interviuri”, şi fata lui Dorin Mateut care intra peste tine in restaurant, in separeu, ca sa iti „ea reactie”, orice neavenit, orice fatuca e jurnalist daca detine o legitimatie de presa, orice copilas intrat in breasla, gata, el e jurnalist. Orice om fara o minima cultura, care intra in presa e jurnalist.

Ei bine, NU E ASA, nu trebuie sa fie asa!. Trebuie sa dovedesti ceva, ceva validat de public, de stafful tau editorial, de breaslă, ca sa poţi să zici, sincer, da, sunt jurnalist!

Foarte bine ca i-a ieşit farsa lui Mihai, e business-ul lui şi al anti RMGC-istilor! Are şi o componentă serioasă de interes public pentru că un contract FRF-RMGC interesează opinia publică.  E ok. Dar trebuie odată să definim ce e aia jurnalist activ pentru ca altfel, iată, ratingul meseriei ăsteia, care odata însemna ceva, scade la cote infioratoare când vezi ce specimene o populează, le-am numit mai sus!

Eu, de cand m-am retras, nu am mai spus ca sunt jurnalist. Sunt un fost jurnalist si basta. Cand voi reveni o sa fiu din nou, oficial, jurnalist. Cred ca e corect asa!

As vrea sa fiu bine inteles, nu am nimic personal cu Mihai (chiar ne-am intalnit la mitingul anti-Acta si am stat alaturi, am povestit). Nu am eu treaba cu el. Si e amuzant ce a reusit el cu lovitura asta, e ok, dar hai sa definim odata ce e JURNALISTUL, ce e BLOGGERUL, cine ce face in zona asta! Mai ales cand esti si presedintele unei asociatii profesionale de presa, nu??

UPDATE 

Farsa asta e o lovitura fara un asa mare efect. De ce?

1. toti stim cine e si cum e Mircea Sandu. Cam  demult stiam toti asta. Nu e deci absolut nici o noutate. Nici una. Lovitura in gol

2. greseala e umana. A gresit directorul de marketing al FRF, insa parteneriatul nu s-a incheiat inca. Dar e posibil sa se incheie chiar si cu aceasta campanie negativa, anti RMGC si FRF. Se poate insa si invers, sa se renunte la intentie de tot. De urmarit!

 

Părerea ta contează:

comments

5 thoughts on “Mihai Goţiu, bloggingul şi jurnalismul

  1. mihai prodan: ti-am editat comentariul. Tine pentru tine injuriile sau cuvintele necivilizate, te rog frumos. E ultima oara cand iti mai admit vreaun coment daca mai continui cu stilul asta.

    cosmina fernoaga: mersi

  2. nu a fost niciun injuriu. am scris doar că refuză să demisioneze din funcţia unde a fost ales din greşeală (adică pe baza unui program pe care apoi nu l-a mai respectat).

  3. a fost ales absolut legal, in AG, impreuna cu ceilalti colegi care compun Colegiulde conducere, deci nu din greseala. Daca au respectat sau nu programul asumat este alta discutie care tine de adunarea generala a appc. Nu asta discutam aici.
    Salut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *