Nu putem reusi decat impreuna

Sa ne reamintim: o seara tarzie de iarna, noiembrie 1996. Dupa 6 ani de opozitie, de lupta pentru valorile democratiei,  de anticomunism fatis, cu Seniorul Coposu mort in 1995,  Conventia Democratica Romana (CDR) si mai ales principalul sau vehicul politic PNTCD cucereste PUTEREA in fata lui Iliescu si a camarilei sale. Istoria acestui experiment politic UNIC care a fost CDR o puteti citi intr-una din cele mai bune carti de politologie care s-au scris in tara asta in  ultimii 21 de ani. „Nu putem reusi decat impreuna. O istorie  analitica a Conventiei Democrate Romane” de Dan Pavel si Iulia Huiu, ed. Polirom, Iasi. Cartea e exceptionala pentru ca Pavel, clujean la origine, a avut acces la personajele cheie si la info de interior. Cartea a fost atacata de protagonisti tocmai pentru ca Pavel a scris exact ce s-a intamplat, obiectivandu-se si lasand la o parte simpatiile sau antipatiile personale.

Apoi a venit anul 2000. Guvernarea de pana atunci a fost dificila. Cateva momente cheie. Mineriada din 1999, cu celebra batalie de la Costesti si cu pacea de la Cozia, cu Ciorbea inlocuit, apoi cu Radu Vasile inlocuit. Ultimul an al guvernarii taraniste 1999- 2000 l-a avut ca premier pe Mugur Isarescu, independent sprijinit politic. A fost prima crestere economica de dupa 1989, + 1 la suta. Pe aceasta baza PSD-ul lui Nastase a mers tot in sus in 2000-2004, la capitolul economic, ca la libertatea de expresie a cazut cu brio. 

Traian Basescu da un interviu lui Claudiu Saftoiu de la Evenimentul Zilei (da, fostul sef al SIE de dupa) cu care a dinamitat CDR. De altel PD -ul de atunci a distrus Conventia si i-a dat lovitura de moarte. PNL a iesit si ea din CDR asa ca PNTCD 2000 a  pierdut alegerile si nu numai asta…a iesit de atunci din parlament! Grea lovitura!!

Dar sa nu uitam cateva lucruri fundamental bune despre CDR: asanarea sistemului bancar distrus de FSN (13 banci au falimentat in frunte cu afacerea Bancorex), inceperea reformei, orientarea prin Emil Constantinescu si Andrei Plesu (atunci ministru de externe) spre zona occidentala mai cu seama americana, inclusiv prin situarea pro Nato in razboiul Sua-Milosevic, democratizarea vietii politice interne etc).

Un fapt putin comentat  in ultimii ani a fost acel anunt soc al lui Emil Constantinscu, care astfel a dat a doua lovitura de moarte PNTCD: „M-a invins sistemul, nu mai candidez!”. Sa ne amintim si de cazul Tigareta cu Trutulescu, si de Bancorex si de Jimbolia etc. Oare ce s-a intamplat exact in relatia cu serviciile secrete de atunci?

Lipsiti de experienta si de parteneri de guvernare loiali CDR-ul care m-a scos noaptea in strada cu acel legendar „De acum ne vom sacrifica noi” rostit de Constantinescu in balcolnul din Piata Universitatii a intrat  de atunci in istoria politica a tranzitiei si tarii.

Si acum citesc aceasta stire, aici, la Cluj:

http://www.napocanews.ro/2011/01/horea-dan-a-fost-ales-pre%c8%99edinte-pn%c8%9a-cd-cluj-napoca-sper-sa-ob%c8%9binem-trei-locuri-de-consilieri-locali-in-2012.html

Ma bucur sa il revad  pe Dan Horea, il felicit pentru functie, ma bucur sa vad ca Marius Oprea liberalul a fost prezent,pe amicul meu Calin Oancea, pe dl.Dragan, pe economistul ex- „U’ Cluj Iacob Altman..chiar si pe excentricul Romulus Luca. Dar ma intristeaza ca desi ziarele locale print si online, in sfarsit, au tot scris de „impacarea  istorica” de la PNTCD au dat apoi vestea exact a ceea ce NU am vrut sa aud. „Impacarea e imposibila la PNTCD Cluj”. A dat declaratia dl. Tita care, DIN NOU, acuza nereguli la alegeri etc (oare o fi avand dreptate??)

Fratilor, nu ma mai intereseaza ca e aripa Sarbu, Pavelescu, Milut (asta a plecat nu? ) Si..apropo ce mai face dl. Sarbu…eee ce conferinte de presa tari erau odata )…. Ce am vazut/citit eu de PNTCD in astia 10 ani de cand e „afara” e ingrozitor (pe langa ca am trait pe pielea mea epoca aia cu yale schimbate in 2001/2002 etc ca aveam birou in sediu PNTCD Cluj, cand eram corespondent la „Adevarul” lui Tinu si CTP si Nea Lazar si Lia Valendorfean la penetecedistul „Romania Libera”).

E nevoie de PNTCD  in opinia mea. Cu valorile lui. Sa nu ne facem insa iluzii.

Un sondaj de opinie printre putinii jurnalisti buni pe politic din Cluj ar arata ca partidul si liderii sai locali clujeni nu au  ceea ce in political science se numeste „capital politic” adica nici macar presarii nu mai au incredere ca se poate Reinvia PNTCD. Ce sa mai zicem de alegatori. Nici capital de imagine nu aveti ca e distrus de amatorismele si eternele certuri. Nu va dati seama ca in Ardeal certurile dau prost?? Intr-un Cluj dominat inca bine de tot de PDL aceste anulari de alegeri si unificari dezamagesc din nou.

Multe momente am petrecut unice la sediul PNTCD. Nu am fost niciodata membru si am incercat sa fac o analiza cat mai reala din putinele informatii pe care le cunosc. I-am cam cunoscut pe toti liderii clujeni si mai ales cu tinerii, acum toti la 35-40 de ani, sunt prieten. Fratilor, un sfat de fost presar: Uniti-va odata! Lasati orgoliile, lasati ciolanul intern. E nevoie de PNTCD la Cluj ca alternativa onesta.

Daca nu se poate sa va impacati odata si odata, ca au trecut 10 ani de cand nu mai sunteti in Parlament ( apropo, aveti bar legendar jos, puteti bea si un spritz, e mai relaxata atmosfera si acolo impacarile sunt mai dulci) nu mai bovarizati in fata tabloului cu Seniorul. Nu ii meritati jetfa daca continuati asa.

In rest mult succes!

Părerea ta contează:

comments

2 thoughts on “Nu putem reusi decat impreuna

  1. Ai dreptate batrane. Ai dreptate, ai mare dreptate!!!! PNTCD este un partid care poate scoate lumea in strada. Problema stii care e? Amatorismul si snobismul d.p.d.v.politic. Ce sa faci cu profesorul universitar, cu doctorul in stiinte, cu marele sportiv daca d.p.d.v. politic sunt niste amatori. Ii mananca cu fulgi cu tot PSD-ul,PD-L-ul,PNL-ul si altii care au oameni formati la scoala politica comunista sau nu, dar scoala politica si diplomatie… In vreme ce PNL-ul isi trimitea tinerii sa invete si sa faca facultatea politica, sa participe la treining-uri si sa-si formeze oamenii ca politicieni care stiu sa gestioneze un conflict, o disputa,sa manipuleze in favoarea lor la masa tratativelor PNTCD-ul se impopotiona cu personalitati care nu au facut politica niciodata si care invatau pe pielea Partidului ca nu poti sa iesi dintr-o disputa pt. ca nu-ti place iterlocutorul si care nu erau capabili sa faca fata nici la laude si nici la insulte…PNTCD-ul trebuie sa inteleaga ca un chirurg e bun la masa de operatie dar daca vrea sa faca politica trebuie sa mai invete pt. ca politica este o stiinta si o meserie ca oricare alta nu o joaca de amatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *