Nu schimb clubul, nu schimb partidul

Asta e credinta de baza a suporterilor britanici: Nu imi schimb echipa de fotbal, clubul, nu imi schimb partidul. Tin cu Stoke City sau cu Fulham sau cu Notthingham Forest-” padurarii”- (n.m.cu astia tin eu in Anglia)-si in divizia D si la „dilettanti” cum zic italienii  nu migrez la alta echipa ca aia sunt pe locul 1. Tre Caracter pentru asta, coloana vertebrala.

Nu stau 20 de ani fan pe „Moina” ca dupa aceea, cand clubul meu merge in C sau B, sa ma duc sus pe Gruia, cu fular visiniu la gat, ma dau suporter, ca aia au acum bani si fac performanta. Cel mult ma uit la TV la partidele lor, sau daca joaca in „europene” tin cu ei ca scrie Cluj in titulatura lor. Dar in marile campionate, interistii nu tin cu milanezii nici macar in Eurocupe, romanii nu tin cu lazialii nici in eurocupe, dokerii de la Liverpool se bucura daca pierde Arsenal sau Manchester. La nivel politic la fel, stau intr-un partid x sau y indiferent daca e la guvernare, in opozitie sau are 1 la suta, nu tot trec de la unul la altul si zic ca sunt ba social – democrat, ba crestin- democrat  ba liberal, functie de ciolan, interese si imagine. Suntem la pamant la noi!

Sa ne aducem aminte de meciul de la Genova dintre Genoa si Dinamo, din 1988-89 cand meciul era slab si dintr-o data stadionul a luat foc. Ce se intamplase? Vreo faza de gol, ceva, pentru Grifon? NUUU. Rivalii de la Sampdoria primisera gol in eurocupe si toti genoanii se bucurau! Incredibil!

Acum e la latitudinea fiecaruia sa fie radical sau moderat, sa zica ca si CFR e tot Cluj sau sa zica ca e ceva artificial.Eu sustin ca si feroviarii sunt echipa veche din oras si au fost cu „U” in A de cateva ori. Oricum inca nu au ajuns la nivel de galerie la fanatismul suporterilor de la „U”. Care ieri, la meciul cu Mioveniul l-au injurat non stop pe vechiul-noul antrenor  Dorinel Munteanu, cel mai selectionat jucator in nationala  cum bine zicea Sutea in ziarul local „Ziua de Cluj” de sambata. Iar la final, dupa un 3-0 clar, in fata unei echipe de locul 6 tot nu au avut dorinta sa se impace cu Dorinel. Prevad ca dupa un egal sau victorie la Tg Mures, sambata se va bea cupa impacarii si vor striga Dorinel, Dorinel.  

Chiar daca ultrasii vor fi ostili „U” sa isi vada de treaba, are moral acum si sa faca rezultat. Psihologia multumii e simpla, se schimba usor daca ai rezultate, e doar chestiune de timp.

Părerea ta contează:

comments

2 thoughts on “Nu schimb clubul, nu schimb partidul

 1. Tibi draga,

  In Hasdeu vb cu tine despre Eliade, Cioran etc.

  Si mie-mi plac Eliade, chiar si Cioran etc.

  INSA – nici eu nu-mi schimb partidul si echipa, pentru simplu fapt CA NU AM nici echipa, nici partid.

  In echipele de forbal si in partide vei gasii cei mai mari fanatici, cei mai periculosi oameni…

  Tu nu faci parte dintre ei, dintre fanatici…
  Tine-te departe de echipe.

  Cu drag, Samanul,
  cu nostalgia anilor ’90 de Hasedeu, ani in care oamenii nu aveau echipe si partide, ci doar idei. Probabil de aia in vremea aia au si existat singurele ziare si reviste care conteaza in istoria presei clujene.

  PS1 : -nu am lucrat in presa, nu lucrez, dar pretuiesc oamenii din presa adevarati. Inclusiv pe tine, Tibi.

 2. samanu, mersi, mesaj emotionant pentru mine. Te asigur ca e important sa ai pasiuni, sa it placa lectura sau fotbalu, tot atat de mult cum e sa ai alte pasiuni.

  Exista foarte multi palmasi de valoare in presa clujeana, dar in ce priveste ziarele care conteaza in istoria presei sunt si acum pe piata clujeana publicatii care vor ramane cu ceva important, atat cotidiane cat si saptamanele.

  Numai bine, mari nostalgii mi-ai trezitl

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *