NWBHM

New wave of british heavy metal (NWBHM) este celebra sintagma a unui val fabulos de metal revarsat peste anii 1979-1981 in muzica din toata lumea. Inainte de perioada aia, dominau ACDC, Deep Purple, Black Sabbath pe partea de rock….

In Marea Britanie apareau Judas Priest, Def Leppard, Whitesnake, si mai ales Iron Maiden. Abia din 1982, Maiden se lansa cu avant cu celebrul „The Number of the beast” care avea sa ii impuna pe scena metal. AC/DC lansasera deja teribilele Highway to hell sau Back in Black si uimeau cu For those about the rock We salute you!….abia apoi, ACDC intra intr-un con de umbra din care au iesit in 1990, dar scena va fi ocupata de Maiden si Judas cu albumele lor icon…cunoscute de toti metalistii sadea.

Noi eram atunci la 18-20 de ani, in ceausismul tarziu, in cel mai terorist regim prin care a trecut Romania. Savuram acest val de muzica intrat la Cluj prin filierele maghiare, datorita comunitatii maghiare mare amatoare de metal. Micul comert de granita nu putea fi innabusit de cerberii ceausisti. La Cluj ajungeam reviste nemtesti, ungare, de rock, discuri, casete, insigne, curele cu tinte etc. Ungurii erau mult mai aproape de Vest, asa cum au fost mereu, decat noi, balcanicii. Fara influenta maghiara si Ardealul ar fi semanat leit cu Fanarul, cu Bucurestii lipsiti de morala….noi, aici, cei care tinem la ideea de ardelenism autentic, sustinem si acum ca…capitala e la Viena nu la…Bucuresti. Rockul ardelean merita o istorie a lui, mai ales cel clujean, de unde au iesit mari trupe.

Daca o sa am putere si poate un sponsor o voi scrie, am si o colaboratoare, iar documentare incipienta avem. Sa vedem in toamna /iarna. Pana atunci as fi magulit sa vad in 15 august, in aceasta perioada moarta, artistii rock ai Clujului la concertul Maiden. Sa vada o lectie de profesionalism si valoare certa de la niste „batrani cu chitara” cum mi-a zis recent un amic vechi, dar prea plafonat sa faca efortul sa vina la concert….M-am saturat de atitudinea asta de autosuficienta. Doar cine nu a vazut un concert de talie nationala isi poate permite sa aiba o asa atitudine.

Iron Maiden a fost cel mai prolific reprezentant al NWBHM. Merita vazuti!

PS

aceste postari serial despre metal imi apartin in totalitate. Nu incasez publicitate si scriu din pura pasiune pentru rock-metal si pentru ca sunt bucuros ca voi avea prilejul sa vad, din nou,  aceasta trupa enorma care e Iron Maiden. Carcotasii pot sa speculeze cat vor, sunt pe langa subiect…

Up the Irons!

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *