O analiza incomoda

Dragi cititori ai acestui blog, mi s-au parut interesante aceste concluzii ale cercetarii de mai jos. Multe le simteam, banuiam, cand ma uitam la emisiunile electorale. Ma bucur ca AMP-ul a iesit cu aceste concluzii, de bun simt. Din pacate, presa iasa din nou foarte sifonata din aceste concluzii.

O luna de campanie electorala, doar doua ore de dezbatere

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei a monitorizat in intervalul 2 – 20 noiembrie, principalele emisiuni cu caracter electoral difuzate de posturile Antena 3, Realitatea TV si TVR 1. Totodata, urmare a sesizarilor din mass media, a dedicat un studiu de caz emisiunii „Nasul”, difuzata de postul B1TV.

Conform rezulatelor cantitativ-calitative, cadrul de dezbatere construit de televiziuni a fost influentat negativ de urmatoarele aspecte:  

  1. Subiectele zilei, considerate relevante pentru agenda jurnalistilor, si scandalurile de campanie au eclipsat platformele candidatilor, acestia fiind mult mai des identificati in ipostaza de analisti si comentatori;
  2. Cu exceptia zilei de 20 noiembrie, nu au fost identificate formate de dezbatere axate pe confruntarea dintre candidati.
  3. Emisiunile electorale au purtat amprenta personalitatii moderatorilor, acestia transferandu- si, fara rezerve, opiniile si perceptiile cu privire la starea de fapt si/sau invitati.
  4. Postul privat Antena 3 a fost singura televiziune angajata intr-o campanie de decredibilizare si intimidare a membrilor unei institutii publice, Consiliul National al Audiovizualului.
  5. Paradoxal, unul dintre cele mai discutate subiecte in emisiunile de dezbatere au vizat tocmai performanta slaba a presei in a asigura un cadru de dezbatere autentic.

Rezultatele detaliate ale analizei pot fi accesate la http://www.activewa tch.ro/ „

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *