O dimineaţă eşuată cu Boia şi Liiceanu

cartiAm fost ieri la  libăria Humanitas  Cluj la lansarea unei cărţi a istoricului Lucian Boia, pe care îl stimez şi ale cărui cărţi le citesc cu nesaţ. A devenit figură publică în 1997, când a scos o capodoperă de carte, „Istorie şi mit  în conştiinţa românească”, în care demitiza bine prea naţionalista noastră istoriografie. Au urmat multe cărţi, de istorie a imaginarului, de istorie în general. Cele două volume despre intelectualii români, „Germanofilii” şi „Capcanele Istoriei”, dedicate elitei de dinainte de primul război mondial şi a celei dintre anii 30 şi anii 50 sunt cărţi fundamentale. Radiografia şi diagnosticul lui Boia sunt necruţătoare. Sunt nişte cărţi care pun mari probleme de etică, în special cartea a doua, intelectualilor din anii 30-50.  Să spun că Boia are eseuri bune şi despre Germania sau Franţa. Le găsiţi în toate libăriile clujene. Merită să citiţi. Şi nu trebuie să fiţi de acord. Cu prima carte de exemplu polemizează rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, care a scris o carte special ca să combată ce a scris Boia în „Istorie şi mit….”.

Scandal mare a stârnit eseul „De ce România e altfel”. De aceea a şi fost tras un tiraj de 40.000 de exemplare şi unul suplimentar de 10.000. S-a vândut bine. Cartea vorbeşte fără menajamente despre România, dă un diagnostic dur. Nu e confortabilă deloc. Pe alocuri nu sunt de acord cu ea, sunt multe nuanţe, percepţii, dovezi istorice. Uneori e sumară. Dar principalul scop e că provoacă la discuţie. Tocmai asta nu a avut loc ieri la lansarea unei cărţi scrise de Boia, dedicată lui Eugen Brote, un fondator al revistei Tribuna. E cartea de debut al lui Boia, din anii 70, reedidată acum în cadrul unei intense campanii de marketing editorial.

Dar de vorbit, cât s-a vorbit ieri, s-a discutat mai ales despre eseul „De ce e România altfel”.  Amfitrion ar fi trebuit să fie Gabriel Liiceanu dar filosoful a fost departe de ce mă aşteptam.

Din păcate spaţiul librăriei ticsite cu ….cărţi nu e un loc propice pentru lansări de acest calibru. Când vin doi grei, ca Boia şi Liiceanu, faci un eveniment editorial, cu dialog real cu publicul, acesta sa îi poată vedea ca lumea pe cei doi iar aceştia să vadă cu cine stau de vorbă. Nu e prima oară când de altfel frumoasa librărie Humanitas Cluj este improprie pentru astfel de lansari de calibru! Venirea lui Boia în Cluj ar fi trebuit să fie un eveniment, mai ales că avem de a face cu un autor de succes, extrem de controversat, şi care are ceva de spus esenţial, în opinia mea. Lipsa unui PR profesionist se simte foarte tare la librăria Humanitas. Şi nu numai acolo. Aviz amatorilor. Poate îmi fac o ofertă! Una e să fii librar alta e să ştii să managerizezi o lansare de talia asta. Nu cred că e vinovată librăreasa pentru că flerul meu îmi spune că Dl. Liiceanu este foarte dificil şi e greu să mai încapi pe lângă el. Eu cel puţin nu pot de pe scările înghesuite cu public de la  Humanitas să pun întrebări esenţiale. Pentru că am citit majoritatea cărţilor lui Boia foarte atent şi sunt enorm de multe de discutat. Şi aş fi dorit să pun două trei întrebări. Ce să mai zicem de presa mainstream care vroia să îi ia interviu. Când vine un astfel de autor faci sesiune de presă separat de lansare. În fine, dau idei gratis. Regret că a ieşit altfel de cum văd eu o lansare de carte.

O relatare jurnalistică a lansării de ieri se poate citi aici iar din multele reacţii la adresa cărţii se poate citi ce a scris renumitul critic literar  Nicolae Manolescu aici. Dar mai ales citiţi cărţile lui Boia.

 

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *