"Viata Clujeanului"-o initiativa curajoasa, dar riscanta

Am vazut doar azi discutiile despre noul saptamanal „Viata Clujeanului”, fostul „Clujeanul”. Gestul de a scoate un ziar pe speze proprii, cu sacrificarea salariilor, este unul magnific in curajul lui, in simbolistica lui, dar aproape sinucigas conform unui posibil business planul. Un saptamanal costa. Tiparul, hartia, telefoanele, benzina etc. Nu cunosc unde se face, daca exista un sediu. Daca exista inseamna chirie, ca Mecena nu prea avem. UPDATE. Nu exista inca sediu.

Eu salut acest gest unic in istoria presei locale. Si incerc sa il sprijin. Cum? Intai, cumpar ziarul. Doi, cu tot ce pot daca sunt contactat in acest sens.  Cred ca si Asociatia Presei din Cluj trebuie sa sprijine initiative, macar simbolic, prin atitudine publica. Eu am propus conducerii executive a Asociatiei si un sprijin simbolic financiar. Repet, gestul este superb dar cu sanse minime de reusita. „Viata Clujeanului” joaca singur. Nu mai are vehicole de promovare gen „Pro TV Magazin, DVD, sau detergent. E numai presa pura. Daca va fi buna va merge daca nu, adio. Eu cred ca asa se pune problema.

Bafta „Viata Clujeanului”!

UPDATE 1

Primele miscari la viitorul saptamanal al Imagistica: Alexandra Groza si Luiza Mesesan, ex-Clujeanul, Ancuta Stavar ex-NCN sunt in negocieri si probe la ziarul online CityNews.ro… In paralel continua pregatirea lansarii noului saptamanal tiparit Imagistica fapt ce invigoreaza media clujeana in plin sezon de concedii. La „Viata Clujeanului” ramana vechea garda, Mihai Gotiu, Andrei Aronet, Tibi Sabo, Dora Mircea, Gelu Radu, Madalina Kadar, Daniel Dinea plus Anca Muresan si Cristi Aszalos. Plin plecarea celor doua nume mai sus amintite se economisesc 2 salarii, trei cu  a veteranului Claudiu Groza, reputat jurnalist cultural, plecat si el (cel putin asa afirma pe blogul personal). 

– propunerea mea de a fi ajutat saptamanalul „Viata Clujeanului” cu o suma modica, 1000 lei, e criticata de lideri APPC in mediu informal. La vedere, experimentatul ziarist Calin Poenaru critica dur si el propunerea mea adresata executivilor din APPC. Ma asteptam. Dragi ex-colegi era doar o propunere, nu va infierbantati. 

UPDATE 2

caz unic in mica istorie a presei online clujene, ziarul local online „Agenda Clujeana”, fost saptamanal print pana in decembrie 2008, anunta pe site ca  intra in…vacanta pana in septembrie. Asta e tare fratilor, un online in vacanta! (si uite de ce creste citynews.ro…)

Părerea ta contează:

comments

18 thoughts on “"Viata Clujeanului"-o initiativa curajoasa, dar riscanta

 1. m-as bucura. desi sunt voci care spun ca:
  1. e o initiativa privata, sa se descurce, ei au decis sa mearga asa inainte
  2. nu e treaba unei asociatii sa dea bani la o chestie privata.

  om vedea.

  ms de coment

 2. Citeste si reactioneaza. O asociatie profesionala de breasla, de media, trebuie sa aiba reactie la evolutiile de pe piata presei clujene. Sunt miscari tectonice, au murit ziare, unele se relanseaza cum e cazul de fata, altii anunta ca infiinteaza, vezi alexa aici, Appc-ul lanseaza anuarul nr 4, e agitatzie. Deci tre reactie.

 3. m-am tot gandit daimon la faza asta cu Viata Clujeanului. Stii ce cred? Cred ca nu sunt pe banii lor, cred ca e cineva in spate. Am fost si eu ziarist multi ani si pot spune ca in cunostinta de cauza ca ziaristii palmasi nu au economii, din contra majoritatea asteapta de la un salar la altu, nu au bani nici sa se p….in centru, hai sa fim seriosi, cred ca e cineva in spate cu bani. Daimon. Altfel nu cred ca rezista mai mult de 1 luna, doua, sincer. Cine lucreaza fara salarii? Vremurile alea erau in 1990-1995.

  te salut Daimon

 4. Sper si eu sa se poata (chiar daca unii credeti acum ca sunt oaia neagra pentru ca am scris altceva pe blog si nu un mesaj de sustinere. dimpotriva, ii sustin). Chiar daca nu e inca cineva in spate, ar putea fi. Ramane de vazut. Nu stiu daca ar ajuta cu ceva APPC oferind bani, dar ne-am putea aduna intr-o zi alaturi de ei si sa strangem mai multe idei, poate asta-i va ajuta mai mult.

 5. timpul va decide. Dar daca Gotiu cu colegii sai aduc bani de acasa (da din ce economii, dracu stie, ca eu cred ca nici unu nu prea are…) trebuie acordat un premiul special pt ei. Le urez succes oricum.

 6. Nu am vrut.

  reclama se plateste. si cum am un blog citit cred ca e suficient ca am amintit aparitia acestei aventuri numite Viata Clujeanului. Informatiile care se tot aduna pe surse spun ca au un finantator in spate. Faza cu adusu banilor de acasa e o poveste pt naivi, totul e platit, asa cum si gotiu recunoaste, din firma lui Dinea, seful dep de vanzari de la fostul Clujeanul.

  gogu, il am de ieri, stai calm. nu te f…grija…

 7. mersi mersi, da sa nu exageram. Eu semnalez chestii care mi se pare interesante pentru sfera publica pentru ca presa e destinata cititorilor care de multe ori nu au unde sa reactioneze, de obicei o fac pe forumurile ziarelor.

  te salut

 8. urat ca zici moartea Clujeanului. Indiferent ce se intampla acolo, oamenii aia fac ceva.
  Urat din partea ta, baciule, oricine au fi.

  in ce priveste pe Gelu, cu care am o relatie ok, ma abtin de la comentarii. Deocamdata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *