Patimă şi viciu, artă şi fum. Aviz fumătorilor!

La Biblioteca Central Universitară are loc mâine o interesantă expoziţie. Evenimentul are loc la ora 13. Dau jos comunicatul organizatorilor Ucu Bodiceanu şi Lăcrămioara Chiş.

Patimă şi viciu, artă şi fum, O istorie ilustrată a fumatului în România este tema expoziției care  cuprinde aproximativ 150de fotografii într-o panoplie fascinantă a obiectelor și tabieturilor fumatului. Este o altfel de istorie a unui obicei controversat povestită prin intermediul imaginii.

Inițiativa noastră este prima care prezintă arta declanșată de acest viciu care bântuie de secole viața românilor. De la boierii care nu se puteau dezlipi de ciubucele lor uriașe cu tutnul turcesc de cea mai bună calitate, la țăranii care fumau tutunul din producția proprie, regii României, fumători cu toții, mari personalități ale culturii române ”cu fumuri”, cutii luxoase de tutun, dar și tigaretele comuniste care au făcut istorie (Snagov, Mărășești, Carpați… fără filtru, etc.), totul alături de cele mai elegante lulele, însoțite de cele mai rafinate tabieturi.

Reclame din perioada interbelică la țigarete pentru femei, reclame la țigări denicotinizate din anii `30, celebrele țigări Regale devenite peste noapte Republicane, brichete în formă de carte de rugăciuni, sau tabachere pentru prizat tabac au creat o întreagă cultură paralelă marii industrii a tutunului.

Departe de a se constitui într-un demers pentru promovarea fumatului și a fumătorilor, expoziția și albumul sunt instrumente care pune în lumină arta declanșată de acest viciu. Povestea sorbitului de tabac îi captivează atât pe fumători cât și pe nefumători prin gustul fascinant al lucrului interzis și al dichisului rafinat.

Piesele prezentate aici fac parte din patrimoniul unor muzee și din colecții particulare și sunt adunate pentru prima dată într-o formă inedită.

O panolie a obiectelor impregnate cu un fin și misterios parfum de tabac.”

Mai puteti citi despre asta aici

 

 

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *