Patriciu, esenţial despre presă

Sursa: blogul jurnalistului Catalin Tolontan, www.tolo.ro

20 January, 2011 | 22 comentarii

 Daca tot vorbim de provocarile carora presa le face fata, Hotnews a rezumat azi afirmatiile despre jurnalism ale lui Dinu Patriciu, continute de interviul pe care patronul “Adevarul Holding” i l-a acordat Sabinei Fati in “Romania libera”.

Din rezumat lipseste secventa pe care o consider esentiala si pe care o gasiti in interviu:

Sabina Fati: Vă daţi avizul asupra conducerii editoriale a ziarului?
Dinu Patriciu:  Nu, aici este vorba despre politicile comerciale şi politicile editoriale. Între ele există o legătură naturală, care subordonează politica editorială, politicilor comerciale ale ziarului. Aşa e peste tot în lume, presa este o afacere, deci politicile comerciale au o influenţă asupra politicii editoriale.

Este o declaratie deschisa si onesta din perspectiva patronului Dinu Patriciu, el asa gindeste! Dar, in opinia mea, Dinu Patriciu porneste de la o teorie gresita: intelege libertatatea editoriala drept o libertate conditionata economic.

Poate ca interviul dezvaluie, in aceasta fraza cheie, motivele deficitului de incredere al presei romanesti. De ce? Pentru ca jurnalistii trebuie sa fie independenti fata de cei despre care scriu, chiar daca acestia sint patronii, interesele comerciale ale lor, ale asociatilor si partenerilor sau interesele comerciale ale trusturilor de presa.

Ceea ce consider cel mai interesant in toata povestea este nu doar ca Patriciu, si alti patroni romani, spun “Asa fac eu presa!”, ci si faptul ca transmit “Asa e presa peste tot in lume!”. Rezulta ca restul sint himere.

Din fericire, nu sint! In presa civilizata, regula de fier a ramas aceeasi de sute de ani: articolele se publica din vointa redactiei, si nu din vointe externe acesteia.

Sigur, e o lupta continua, teoretica si practica, o dezbatere despre zona etica, insa studiile de caz, exemplele marilor ziare ale lumii libere, cartile si ceea ce se intimpla zi de zi in redactiile din Vest ne arata ca fiecarei afirmatii precum cea din interviu ii corespund zeci de cazuri care o contrazic prin felul in care jurnalistii isi fac meseria.”

Ce mai e de spus….daca ne gandim la Cluj..oare cum sta situatia?

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *