Pe cine votam in 2012?

Mari discutii la Revelion despre anul politic 2012.  Mari pasiuni deja intre amicii mei, dar nu numai, cu cine vor vota. Sunt sigur ca multe lume a discutat relaxat de anul politic electoral 2012, in aceste zile libere si faine.

Sunt doua blocuri mari care se vor infrunta. Care au sanse in alegeri, poate nu de 51 la suta dar sanse adevarate. Partidul de guvernamant, in speta PDL, si alianta politica USL, aceasta monstruoasa coalitie, vorba lui nenea Iancu. Partidul Social-Democrat (PSD), de stanga (zic iei) si ….dreapta, adica Partidul National Liberal (PNL). Nu prea suna bine deloc o alianta dreapta cu stanga dar in politichie s-a mai vazut, chiar la case mai mari, gen Germania, tara serioasa. Eu nu gust deloc aceasta asociere,  ma pune intr-o pozitie incomoda la vot, a cata oara, in toti acesti 22 de ani? Odata ca mi se pare ca nu au absolut nimic in comun cele doua partide  decat ura fata de PDL si Basescu si legitima dorinta de a ajunge la Putere. A doua oara pentru ca nu prea imi plac cei doi lideri ai USL, Ponta si Antonescu. In 2011 actiunile lor m-au lasat cu un gust amar de cele mai multe ori, am vazut aceea descalecare de la Cluj de un populism exagerat, nici o solutie, doar atacuri repetate catre obsesia lor, Traian Basescu. Cu alte cuvinte, oamenii acestia care imi vor micul meu vot …nu m-au convins.

Nu m-a convins nici PDL. Astia mi-au taiat salarul cu 25 la suta. Nu pot uita asta. In alte tari iesea cu scandal urias, cu lacrimogene, cu geamuri sparte.  La noi, nimeni nu prea a protestat. Nici eu, deci cand vorbesc de popor ma pun si pe mine in acceasi oala, sa fie clar, ca aici traiesc de 41 de ani, in fascinant si eterna Romanie. Dar nu pot uita diminuarea asta drastica a nivelului de trai. S-a dat inapoi 10 la suta, deci tot e un deficit de -15. Plus chestia ucigasa cu TVA-ul marit. La unguri acum e si mai rau, Orban a dus TVA peste limita din UE, la 27 la suta desi limita e 25 la suta. Cum e posibil? De ce UE a acceptat? La noi cabinetele Boc1,2 3,4,5 au venit cu placa asta cu criza, ca tre sa taiem ca sa limitam criza etc etc. Multi zic ca au fost non masuri, mai ales marirea TVA. Nu stiu ce sa zic, oricum m-au ars tare la buzunar. Si asta va costa ceva voturi, sunt sigur.

De asemenea, sunt destule persoane pe care nu le gust la portocalii.  Sunt si cateva care imi plac. Pe plan local, in Cluj,  din 2004 pana acum, PDL si aliatii sai UDMR mai cu seam, au facut multe lucruribune, certe. Am mai scris pe blog, judetul Cluj si orasul Cluj e un fief al PDL foarte greu de cucerit de USL, in ciuda ultimelor doua scandaluri din 2011, cu arestarile vicepresedintelui Consiliului Judetean si primarului Clujului, ambii oameni ai PDL. Inca sta bine PDL in judet si oras. Doar scaderea nivelului de trai va fi un adversar extrem de greu de invins de PDL, mai greu decat rivalii politici.

Sondajele de opinie le citesc cu maxima atentie, mai ales cele ale firmelor de apartament gen Operation Research, „institut” de care nu prea am auzit in astia 22 de ani.  Inca nu a avut loc, la Cluj, in 22 de ani,  o discutie transparenta, specialisti fata in fata cu publicul, despre rolul acestor institute de sondare a opiniei publice, doua dintre acestea,  Metro Media si Ires, infiintate chiar in Cluj. Tot discut cu foarte multi oameni inteligenti din oras despre aceste institute clujene sau din capitala, Imas, Irsop etc. Cota de incredere in ele se aseamana in ochii lor cu cea a populatiei in Parlament.  Cand zic oameni inteligenti ma refer la oameni complet din afara zonei media, adica IT-isti, manageri, universitari intre 35 si 55 de ani, care nu au interese si subiectivitati in zona media sau nu fac politica activa (adica nu au carnet la partid), deci nu ar putea fi banuiti de interese oneroase, parti pris-uri, biznisuri dubioase etc ( a nu se intelege ca in zona media nu sunt oameni inteligenti. Sunt!). Si neincrederea asta se datoreaza multor manipulari ordinare,  gherle si chixuri date in campanii in toti anii astia de unele institute de sondare a opiniei publice. Nu vreau sa lezez pe nimeni. De citit eu citesc sondajele  atat cat am acces la ele, adica cele care se dau in sfera publica.  In 2011 am pus pe blogul meu multe din sondajele IRES, de exemplu, majoritatea non politice, mi s-au parut bunicele. Unele, ca cele despre perceptia asupra Revolutiei din 1989, fenomenul fotbalistic sau consumul de media sunt foarte bune.

Cam astea fiind zise, o sa votez pe ultima suta de metri  intre cei doi mari rivali, USL si PDL. Ma voi decide acolo. Va fi un vot negativ, ca in 9 luni nu pot face nici USL nici PDL minuni doar promisiuni peste promisiuni. Ma duc la vot ca de obicei si voi vedea pe cine pun stampila. Observ insa cu tristete ca atat loco cat si pe plan national oameni de valoare ezita sa se  implice in politica datorita non valorilor patentate din partide, mult mai scolite sa iti blocheze accesul. Partidele tre sa isi faca un pic de curatenie pentru ca tin oamenii profesionisti departe de ele. Ca oamenii de valoare prefera sa nu se amestece, sa isi protejeze carierele, joburile, familia etc. Spatiul asta gol e umplut de ce mai da in rest societatea, si de cele mai multe ori nu da bine. Cunosc minimum 50-60 de persoane clujene calificate, morale, de bun simt, performante in meseria lor, care urmaresc politica dar nu s-ar baga veci in ea. Merg la vot si au asteptari apoi in zona nivelului de trai fara sa ceara altceva decat sa traiasca mai bine. Dar asta depinde de deciziile politice si din nou ajungem la..politichie, nu?

 

PS

Pentru o analiza a anului politic 2011 recomand asta 

E interesant si asta:

http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Sociologi_clujeni-_Candidatii_precum_Irinel_Columbeanu_vor_dilua_politica_din_Romania_0_620938100.html#

 

 

Părerea ta contează:

comments

5 thoughts on “Pe cine votam in 2012?

  1. Vor fi alegeri locale si alegeri parlamentare. Eu le voi privi diferentiat.
    In ce priveste alegerile locale voi fi foarte pragmatic. Administratia PDL (primarie plus judet) a demonstrat in ultimii ani ca e capabila sa dezvolte orasul: revitalizarea centrului istoric, parkinguri si parcari, malurile Somesului, aeroport, stadion, asfalt, iluminat public, centuri, tramvai, sala sporturilor, etc. A vota cu ei inseamna continuitate. Deci n-am motive sa le dau un vot negativ. Daca opozitia locala vine cu proiecte concrete si mai bune si ma convinge ca are capacitatea de-a le implementa, atunci as fi dispus sa-i sustin. Dar deocamdata n-am vazut nimic.
    In ce priveste alegerile parlamentare voi decide doar in functie de calitatea persoanelor care vor candida in colegiul meu, indiferent de partidul care-i sustine. Deci strict uninominal

  2. Si partidul pe care pic si poc vrea sa-l lanseze? De 1 dec am vorbit cat se poate de serios ca trebuie sa facem partid tocmai ca nu avem cu cine vota….

  3. liviu alexa: mersi de recomandari. abia am aterizat de la Rev, am fost plecat dar maine ma ocup. Am alta tema pt blog, si voi pune si widgeturile. Iti doresc un An cat mai bun in toate!
    Salut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *