Politica si societate civila

– Mi-am amintit  de manifestatia impotriva infiintarii unui crematoriul uman, in cartierul Manastur. A pornit de la initiativa unui om din societatea civila, apoi a unui parlamentar independent, deci gata, iata, a aparut din start politicul in schema. Apoi, din relatarile din media am vazut ca au aparut si alte figuri politice locale la miting, sa il „sustina”. Anexat sau nu, o problema practica a unor persoane din cartierul Manastur, 300 la numar la miting, a primit o expresie politica, din start, in numele „reprezentarii alegatorilor din colegiul x in Parlament”. Deci putem zice ca Totul e politica. Mai ales in acest an!

– Interesant ce scrie editorialistul Dan Tapalaga pe Hotnews.r, despre mitingul de vineri seara de la Cotroceni, miting pro Arafat si anti basescian:

„Exista indicii ca opozitia, in special PNL, exploateaza din plin manifestatiile de solidaritate de la Targu Mures, mobilizandu-se pe retelele de socializare (Facebook) si chemand la proteste. Asa au fost generate, probabil, primele nuclee de protestatari, cu agitatorii de profesie, prezenti la fiecare miting anti-Basescu sau anti-Guvern (revolutionari, militari in rezerva, pensionari, diverse categorii de bugetari). Insa fara o baza reala de nemultumire, acest nucleu nu s-ar fi marit rapid, ajungand in cateva ore de la doua sute de oameni la aproape 2000, mai ales intr-o seara de vineri”.

Pe facebook, lideri locali politici din opozitie, din zona PSD, au chemat la proteste sau si-au manifestat solidaritatea cu „societatea civila”. La ei e calcul pragmatic, e politics, e si  antipedelism si antibasescianism. La oamenii care au iesit este  constiinta proprie, e solidaritate cu Arafat vazut ca un profesionist al domeniului, al SMURD, nu?

Eu cred ca societatea civila trebuie sa ramana societate civila, ca daca te decizi sa iesi in strada pentru o cauza nu e ok sa dai in secunda doi de un politician care vine „sa sustina si el societatea civila”. Nu te simti bine, nu? Ei au actiunile lor la partid, sedintele lor, mitingurile lor. Nu intru in discutii savante despre ce  inseamna societate civila, nu intru in teoria partidelor politice, ca mai citesc si eu, mai am si eu un master de stiinte politice absolvit, mai cumpar si eu carti de prin librarii, mai am si eu o biblioteca pe acas. In linii foarte mari „societate civila” e ceva ce se contrapune jucatorilor politici, nu, ceva ce ofera solutii alternative zonei politice dar pe baze non politice.  Aaaa ca aia vor sa o anexeze, limiteze, sa ii inchida gura, aia da, s-a si reusit de cele mai multe ori, pentru ca „societatea civila” e de mult ori formata din oameni de prea bun simt fata de cei care doresc si realizeaza deturnarile, mult mai pragmatici si unsi cu toate alifiile.

Am scris asta dupa o mica polemica cu un politician pe facebook referitor la prezenta unor lideri politici la mitingurile anti crematoriu si pro Arafat de la Cluj.

Intrebarea principala care ma framanta e asta: putem da un cec in alb unui politician X, care vine cu argumentul ca el crede sincer in pozitia oamenilor, de exemplu in proasta amplasare a crematoriului, ca vine „din convingere”, cum vin restul oamenilor, si nu din calcul politic? Poate el sa se alature „societatii civile” fara ca sa caute acumularea de voturi? Sa nu fim naivi, din experienta ultimilor 22 de ani, raspunsul e ca politicienii cauta voturi din orice. Astept contraargumente, e de discutat.

Poate am dreptate, poate nu, astept commenturi mai jos.

 

Părerea ta contează:

comments

One thought on “Politica si societate civila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *