Asta cu distributia e o pacoste si o problema mare a presei tiparite. Iata ce zice paginademedia.ro si DailyBusiness.ro:
„Vânzarea de titluri străine către abonații din România sau a ziarelor naționale către alte state, creșterea cotei de piață prin falimentul unor jucători sau campaniile de marketing sunt câteva dintre rețetele aplicate de distribuitorii de presă tipărită pentru a compensa scăderea încasărilor, scrie DailyBusiness.ro.
Mihai Manea, director general al Manpres Distribution, a declarat că firma pe care o reprezintă deține un număr de 1.700 de ziare internaționale, care își găsesc cumpărători în România în rândul hotelurilor, a ambasadelor, a multinaționalelor sau chiar a serviciilor secrete, după cum ne-a declarat Manea.
Pe de altă parte, Mihnea Vasiliu, general manager al Ringier România, companie care deține departament propriu de distribuție, a spus că în țara noastră nu există un sistem de abonare, pentru că românii nu își fac abonamente, ci cumpără de la tarabă.
“Ziarele au foarte puține abonamente”, a spus Vasiliu. Potrivit acestuia, cei mai afectați de scăderea vânzărilor sunt comercianții la tarabă.”
Mai mult:
Vanzarea de titluri straine catre abonatii din Romania sau a ziarelor nationale catre alte state, cresterea cotei de piata prin falimentul unor jucatori sau campaniile de marketing sunt cateva dintre retetele aplicate de distribuitorii de presa tiparita pentru a compensa scaderea incasarilor.
Mai mult, in ciuda crizei economice, acestia sustin ca afacerile sunt in crestere, si ca urmeaza sa incheie un an mai bun decat cel precedent.
Pe de alta parte, datele publicate de Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT) arata ca in trimestrul al treilea al anului, cotidienele romanesti au inregistrat scaderi ale vanzarilor de mii de exemplare, printre cele mai mari numarandu-se editiile “Adevarul” si “Jurnalul National”.
Despre paradoxul unor afaceri de distributie in crestere, intr-o piata unde presa tiparita este amenintata cu disparitia, DailyBusiness.ro a stat de vorba cu mai multi actori implicati in acest business.
Mihai Manea, director general al Manpres Distribution, a declarat ca firma pe care o reprezinta compenseaza scaderea tirajelor cu vanzarea altor produse de presa, precum titlurile internationale.
In portofoliul sau, compania detine un numar de 1.700 de ziare internationale, care isi gasesc cumparatori in Romania in randul hotelurilor, a ambasadelor, a multinationalelor sau chiar a serviciilor secrete, dupa cum ne-a declarat Manea.
Ziarele internationale, tot mai populare printre romani
Potrivit acestuia, vanzarile de presa internationala reprezinta 2% din cifra de afaceri a companiei.
Datelor raportate de companie la Ministerul Finantelor arata ca in 2010, cifra neta de afaceri inregistrata de Manpres Distribution a fost de aproximativ 6 milioane de lei, cu un profit net de 220.835 lei.
Pe de alta parte, reprezentantul companiei a afirmat ca 5% din cifra de afaceri a companiei este realizata de vanzarile de titluri romanesti care sunt exportate catre tari precum Canada, Suedia sau Italia si Spania, in special catre centrele universitare din aceste state.
De ce nu se mai vand ziarele?
In ceea ce priveste scaderea vanzarilor de cotidiane nationale, Mihai Manea pune acest lucru atat pe seama crizei si a restrangerii bugetelor, cat si pe seama domeniilor economice si politice care nu mai ofera credibilitate, in ciuda faptului ca “se scrie corect”.
Cu toate acestea, business-ul distributiei de presa ramane unul profitabil.
Si asta pentru ca vanzarile se micsoreaza doar cand vine vorba de vanzarea la bucata, in timp ce numarul de abonati a ramas constant, in special al persoanelor juridice, potrivit lui Manea.
Manea a mai spus ca in timp ce cumparatorii “de la taraba” aleg ziarele de tip cancan, abonatii le cumpara pe cele de business.
In acest context, este de asteptat ca piata ditributiei de presa sa creasca usor in acest an, in contextul in care in 2010-2011 a inregistrat o valoare cuprinsa intre 300 si 400 milioane de euro, dupa cum estimeaza Manea.
Cresterea este explicabila prin faptul ca s-au extins reteaua de distributie si punctele de vanzare, numai reteaua detinuta de Adevarul fiind extinsa prin cele peste 600 de magazine mic.ro.
Ringier: In Romania nu exista sistem de abonamente
Pe de alta parte, Mihnea Vasiliu, general manager al Ringier Romania, companie care detine departament propriu de distributie, a spus ca in tara noastra nu exista un sistem de abonare, pentru ca romanii nu isi fac abonamente, ci cumpara de la taraba.
“Ziarele au foarte putine abonamente“, a spus Vasiliu. Potrivit acestuia, cei mai afectati de scaderea vanzarilor sunt comerciantii la taraba.
In acelasi timp, Mihai Manea de la Manpres apreciaza ca vanzarile la chioscurile vechi au scazut cu 1%.
Contrar asteptarilor, Vasiliu a spus insa ca in ceea ce priveste tabloidului Libertatea, editat de Ringier Romania, vanzarile acestuia nu au scazut la chiosc, in schimb s-a redus numarul de abonamente.
Pentru combaterea scaderilor, reprezentantul Ringier a spus ca va dezvolta campanii de marketing, concomitent cu imbunatatirea continutului editorial.
“Nu o sa stam sa ajungem la zero vanzari”, a adaugat Vasiliu.
Zirkon Media: Scaderea vanzarilor, o provocare
La randul sau, Daniel Trasca, director executiv Zirkon Media, sustine ca distribuitorii de presa resimt scaderea vanzarilor ca pe o provocare. “Compensam cu noi produse si servicii complementare, extinderea ariei de distributie si optimizarea activitatii”, a precizat Trasca.
El a spus ca in primele 9 luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, compania pe care o conduce a inregistrat o crestere a numarului de clienti.
Si asta “datorita in principal problemelor avute de concurenta, respectiv faliment, probleme in aprovizionare, distributie si a deschiderii de noi puncte de lucru in teritoriu”.
Daniel Trasca estimeaza ca per total, piata abonamentelor va inregistra in 2011 o scadere de aproximativ 15% fata de 2010, dar in particular, Zirkon Media va consemna o crestere datorita portofoliului de clienti noi.