Potrivit unui studiu realizat în prima parte a lunii iulie de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), doar 33 la sută din români vor pleca în vacanță pe durata acestei veri.
Vacanțierul român tipic din această vară – așa cum reiese din procentele cele mai mari rezultate în urm astudiului – este bărbat (41,5 %), are studii superioare (67,3%), stă la oraș (36,1%) și locuiește în zona Muntenia-București-Dobrogea (35,9%). El se va duce în vacanță în România (71%), mai exact, la mare (45%), călătorind cu mașina (61%), alături de familie (48%), și nu va cheltui mai mult de 1.000 de lei (27%) .
Cercetarea sociologică arată că unul din 5 români aleg să meargă în vacanță numai pe durata verii. 45% dintre români spun că anul acesta vor pleca în vacanță la mare, iar 27% aleg muntele, 11% aleg să viziteze un oraș și doar 4% își petrec vacanța într-o stațiune balneară.
Deși marea pare să fie destinația preferată a românilor, aproape un sfert dintre ei (24%) nu au fost niciodată pe litoralul românesc. Aproape o treime dintre respondenți (27%) au alocat pentru vacanța din această vară cel mult 1.000 de lei, iar 50% dintre cei chestionați spun că bugetul pe care îl au este același cu cel din anul anterior.
Alte destinații populare pentru acest an sunt Grecia și Spania, în timp ce anul trecut respondenții au menționat în proporții mai ridicate Bulgaria și Italia.
Una dintre cele mai interesante întrebări ale studiului se referă la țara în care cei intervievați și-ar dori să-și petreacă vacanța, excluzând România. 18% au indicat Grecia, 17%, Spania, iar pe locul 3 s-a situat Italia (9%). Croția a cunoscut o ascensiune remarcabilă, până la 3% din opțiuni, depășind astfel SUA (2%) și situându-se la egalitate cu Austria. În tabelul de mai jos se găsesc răspunsurile complete la această întrebare
În ce țară ar vrea românii să își petreacă vacanța
De remarcat că, de-a lungul celor trei ani în care s-a desfășurat studiul IRES, a crescut proporția respondenților care declară că au fost în vacanță în ultimii 10 ani pe perioada verii, de la 41% în 2010 la 61% în 2012. Pe de altă parte, majoritatea persoanelor intervievate au declarat că situația financiară a familiei lor s-a înrăutățit în ultimii cinci ani (iunie 2011 – 60%; iulie 2012 – 53%).
Bărbații declară că au plecat în concediu pe perioada verii în ultimii 10 ani în proporție mai ridicată decât femeile, la fel persoanele care locuiesc la oraș. Mai mult, cu cât nivelul de educație al persoanelor intervievate crește, cu atât scade proporția celor dintre ele care declară că nu au fost plecate în vacanță pe perioada verii în ultimii 10 ani (de la 70% în cazul persoanelor cu studii elementare la 15% în cazul celor cu studii superioare).
În ceea ce privește bugetul de vacanță, situația nu s-a schimbat semnificativ față de vara 2011. 27% dintre respondenți declară că vor aloca o sumă între 1-1000 lei pentru vacanță, iar 21% spun că anul acesta vor cheltui între 1001 și 2000 ron pentru concediu.