Presa de secol 21

Scurtul meu periplu italian, la Roma,  mi-a dat ocazia nu doar sa beau superba cafea cappuccino, sper ca am scris corect, cea mai buna pe care am gustat-o vreodata dar sa si imi satisfac nevoia de informare, tabietul meu vechi de zeci de ani, cititul ziarelor la cafea. Lectura ziarelor italiene, stiti, eu citesc bine in italiana, fara probleme, este ceva foarte profund. Ziarele italiene nu se pot compara cu cele de la noi asa cum nici Italia nu se poate compara cu Romania. Sunt 60 de milioane de italieni la 21 de milioane de romani, Italia e o tara mai mare ca dimensiuni, face parte din G 7 iar Romanica nu s-a integrat nici acum si nici nu prea avem sanse mari la o integrare profunda in UE ci asa, una de fatada… Ca la noi si acolo ziarele arata exact ca si societatea….ca si forta ei financiara…la noi redactii inchiriate…la ei redactii proprietatea firmelor care editeaza ziarele, adevarat viloaie sau chiar imobile cu mai multe etaje, cum e cel al cotidianului considerat local „Il Messagerro” din Roma (foto) dar care are vanzare in intreaga peninsula. Presa italiana, redutabila, are un grad de organizare si forta financiara incomparabila cu cea romaneasca. Mai are si ceva cu dus-intors: are calitate, se zbate sa dea CALITATE, ONESTITATE si, invers, castiga cititori…una peste alta nu prea exista grad de comparatie….Noi tre sa tindem spre ce e „Corriere della Sera”, „Corrierre dello Sport Stadio”, „Il Tempo”, „Il Giornale”,  „La Republica”, „Gazzetta dello sport” etc.

Noi avem in schimb presa locala care injura procuratura pe prima pagina, se leaga de situatia personala a celor care fac justitie, presa care isi propune sa influenteze prin atacuri dure asupra institutiilor statului. Avem televiziuni care fac isterie, fac campanii de adevarat linsaj mediatic. ONG-urile care au ca obiect monitorizarea presei au o cazuistica bogata dar la cerere pot oferi si eu fara probleme si cu argumente imbatabile, ca, vorba aia, lucram cu materialul clientului. O presa care nu e orientata spre critica profesionala a societatii si spre informarea publicului ci pentru satisfacerea celui care o detine, in business, in probleme cu justitia, etc etc. Cheltuiesc o tona de bani lunar ca sa citesc cat mai mult, ca sa pot spune pe text toate aceste observatii triste….efectele lor se pot masura in timp..campaniile directionate au sau nu rezultate….si ele sunt foarte stravezii in paginile unor publicatii. Avem presa locala care se chinuie sa fie quality, cum e, in opinia mea,  Ziua de Cluj, Faclia,  Servus_cluj, Foaia Transilvana, Mesagerul...deci exista munca si zbatere ca sa avem publicatii bune la Cluj sau pe  online www.ziuadecj.ro sau www.stiridecluj.ro

Presa italiana e asa, de exemplu: in editia de duminica „Corrierre dello Sport Stadio”, cu sediul la Roma, concurentul „Gazzettei dello Sport”, cu sediul la Milano si al „TuttoSport” cu sediul la Torino a publicat numarul obisnuit de duminica. 10 pagini format broadsheet (mare pt nespecialisti) cu derbyul Roma-Lazio!! In plus, supliment special, 12 pagini , „SuperDerby” cu ilustratii si info exceptionale. Asa face si La Gazzetta dello Sport la Milano cu orice mare derby sau Tuttosport la Torino. Fiecare din aceste publicatii are simpatii: Corrierre tine cu echipele romane, La Gazzetta cu cele milaneze iar Tutto cu Torino si Juve….se vede cel mai tare simpatia la prima si la ultima publicatie dar doar printre randuri…in rest ai atata informatie ca de pierzi…enorm de multe informatie, prezentata NEUTRU si EXHAUSTIV. Plus poze foarte bune!

In incheiere, ca ma intorc sa citesc gazetele italiene, sa spun ca Messi a fost analizat in „La Gazzetta dello Sport” printr-un super reportaj pe 2 pagini cu deschidere pe pagina 1 cu titlul „Aici cresc viitorii Messi”. Tot ce inseamna Industria Barcelonei in materie de copii si juniori, mod de organizare, seful Centrului- mijlocasul Amor, programul, tot tot e redat. Am 40 de ani, 16 de presa dar nu mi-e rusine sa invat din presa mare. Aia e, da, presa mare!

PS

stateam asa intr-o seara melancolica si ma gandeam cum naiba sa fii patron de presa si sa nu vrei sa ai in redactie ziaristi ca si Mihnea Maruta, Sorin Grecu, Calin Ilea, Laura Laurentiu, Ioan Negru, Daniel Sarbu, Ovidiu Blag Andra Szasz, A M Popa si mai sunt cativa care sau lucreaza in alte profesii, sau in comunicare sau sunt refugiati pe bloguri sau sunt efectiv someri sau traiesc de pe o zi pe alta…si mai sunt cativa care nu imi vin in minte…oamenii astia cred ca ar face presa de calitate la Cluj…sigur, fiecare are pasaricile lui, da ce sansa pentru un patron sa le acorde la astia libertate de exprimare si puterea de a zice NU, asa NU, asta nu e bine dl patron…si ce copii buni ar putea sa creasca pe langa ei astia…vai vai…ma apuca asa o suparare uneori de ce se intampla in jur. Jurnalistii sunt o specie aparte, tre luati aparte…nu toti sunt superseriosi, superparolisti, superdetreaba, super nu stiu cum…sunt oameni speciali cu bune si rele…. oameni

Părerea ta contează:

comments

2 thoughts on “Presa de secol 21

 1. Intre Italia va fi mereu o diferenta.

  Ca intre Eco si Codoban.

  Eventual in Romania uneori studentii mai vindeau la magazin noaptea, pt. cadoreau sa invete. Si care au vrut au invatat, chair daca nu aveau in spate traditii de genul F. de Asissi.

  RO mai are de acumulat. Poate fi un colos, dar e cu picoare de lut.

  Tot respectul . Si tie si lui Mihnea si Laurei si etc. tuturor care ati incercat sa faceti PRESA adevarata sub dealul felecului.

  Un cititor. Cu sau fara cafea.

 2. ei samanu….ce vremuri erau cand in 94-95am fost vanzator de noapte ca student, cu carte de munca cu tot, ca sa imi pot plati pita de toate zilele…i Hasdeu…bine, mergea si o berica…eram tineri…da fain era. Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *