Marţi, 2 iunie, am participat la prima ediţie a Galei Asociaţiei Profesionistilor din Presă Cluj-APPC, gală aniversară, cu ocazia împlinirii a 10 ani de activitate a asociaţiei.
S-a lansat cu ocazia aceasta Anuarul APPC pe 2014, ca de obicei o colecţie de texte excelente.
Sunt membru fondator al APPC si membru titular cu drept de vot. Am venit la Gală pentru că un membru trebuie să participe măcar aici, acum, la Gala APPC, un vis vechi, pe care şi eu l-am avut şi care mă bucur că s-a împlinit sub actuala conducere.
E prima oară când s-au dat premii în bani pentru ziarişti, pentru articole publicate, articole de opinie, analiză, reportaj, interviu. 8 din 10 premii au mers la lunarul Sinteza, care a luat caimacul, unul la Revista 22 şi altul la Clujust.ro, la ziarişti care colaborează sau sunt angajaţi la aceste publicaţii. Juriul a fost compus din gazetari renumiţi, Doru Buşcu, de la Caţavencii, Liviu Avram, de la Adevărul şi clujeanul Mihnea Măruţă, care e freelancer de ani buni. Ei au jurizat şi decis premiile, mai jos puteţi citi şi motivaţia lor. Au concurat peste 30 de jurnalisti!
Gala a fost organizată la Casino, de un grup mic de ziarişti, practic de conducerea executivă a APPC, Remus Florescu, Mihai Prodan, Cosmin Puriş, Bogdan Stanciu (care e cenzor) ajutaţi mult de Mihai Armanca şi Ovidiu Cornea. Cât am putut am sprijinit şi eu, când am fost solicitat.
M-am reîntâlnit cu mulţi gazetari vechi, din generaţia mea, asta m-a bucurat. M-am bucurat să văd şi colegi din presa din Turda. Au venit şi câţiva oameni care au fost gazetari, acum nu mai lucrează în presă şi care m-au ajutat de multe ori şi m-am bucurat să îi văd. Principalii oameni din PR din Cluj, majoritatea foşti colegi de presă, au fost prezenţi. Oficialităţile, primar, preşedinte de Cons. Jud, vicepreşedinţi nu au onorat invitaţiile. Prefectura a fost prezentă prin subprefectul Codreanu. Mulţi cu care am discutat au criticat lipsa autorităţilor. Nu e bine că nu au venit, poate data viitoare. De la Consiliul Local m-am întâlnit cu avocata Loredana Pop, consilier local.
A fost multă lume faină, rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, dascălii de la catedra de jurnalism a UBB, doamna Elena Abrudan, apoi Viorel Nistor, Rareş Beuran, Cristina Nistor. A fost şi istoricul de presă renumit, profesorul Mircea Popa, editorul Vasile George Dâncu, care a editat mereu Anuarele asociatie, din 2006 incepand. Reprezentanţii sponsorilor au fost şi ei prezenţi, au dat premiile pe scenă. Îi felicit pentru implicare şi sper să mai sprijine APPC. A mai fost lume bună, rog pe cei care nu i-am menţionat să mă scuze, nu îmi mai aduc aminte de toţi participanţii, deci nu e cu intenţie.
Ambasada Germaniei la Bucureşti a girat premiile şi gala, aşa că au fost prezenţi şi reprezentanţii acesteia, care au transmis un mesaj de susţinere a presei de calitate.
Atmosfera a fost destinsă. După premii şi programul artistic al soliştilor de la Operă s-a discutat, s-a ieşit la un pahar de vin, la o ţigară. A fost relaxant.
Îmi pare rău de două chestii:
1. că nu au venit mai mulţi invitaţi, unii nu au putut, au anunţat că nu vin. Apoi că nu au venit mai mulţi gazetari, inclusiv din cei care nu fac parte din APPC, pentru că au fost invitaţi. Au lipsit oameni pe care îi admir, preţuiesc, citesc, urmăresc.
2. Cred că formatul premiilor trebuie schimbat, făcut pe tipuri de media (online, presă scrisă, radio, tv, premiu pentru cărţi despre media etc). Decizia acestui format din prezent e asumată de conducerea APPC şi juriu. Dar poate că la anul vor îmbunătăţi.
A fost o gală reuşită, a fost prima ediţie. Ea a fost organizată de puţini colegi, pentru că ne implicăm puţini în acţiunile APPC.
Şi, să nu uităm, APPC a împlinit 10 ani! La mulţi ani!
O galerie foto de la gală AICI
Premiile galei:
Cel mai bun articol de OPINIE/ANALIZĂ
Premiul I
Cătălin Bogdan pentru materialul „Bombele conștiinței”, publicat în „Revista 22”
Motivația juriului:
Într-un spaţiu mediatic în care simple indignări se transformă imediat în “opinii” publicabile şi unde termenul “analiză” a ajuns să fie titrat deasupra unor articole care nu fac decât să compileze 3-4 păreri, Cătălin Bogdan nu renunţă la a căuta rădăcinile culturale ale realităţilor despre care scrie.
Juriul a apreciat dezinvoltura autorului în ceea ce priveşte sursele istorice, literare şi religioase şi faptul că el leagă de ideea aleasă ca fir roşu acele trimiteri care-l pot ajuta pe cititorul curios să continue drumul mental şi după ce a ajuns la finalul textului.
Premiul II
Marius Avram pentru materialul „Tătucul şi Tatăl nostru”, publicat în revista „Sinteza”.
Premiul III
Alin Golban pentru „Scrisoarea unui jurnalist <<pe Justiție>> către judecători: Lăsați procesele penale publice!”, publicat pe site-ul clujust.ro.
Cel mai bun INTERVIU
Premiul I
Marius Avram pentru articolul „Despre singurătate şi dragoste. În opoziţie”, publicat în revista „Sinteza”
Motivația juriului:
La această secţiune, Juriul a punctat – în afară de alegerea intervievatului, care e esenţială pentru un interviu reuşit – capacitatea celui care întreabă de a-l duce pe interlocutor într-un spaţiu al mărturisirii, dincolo de răspunsurile convenabile. Apreciem că interviul lui Marius Avram cu părintele Boilă este cel mai emoţionant dintre cele înscrise în competiţie. Jurnalistul a simţit când e cazul să intervină şi când nu, iar temele de discuţie au făcut ca oricine citeşte interviul să-şi chestioneze propriile limite.
Premiul II
Cristina Beligăr pentru interviul „Max Tegmark: Să stăpânim viitorul”, publicat în revista Sinteza
Premiul III
Elena Nicolae
Șerban Sturdza: „Mai bine pleacă ei, decât să plec eu”, publicat în revista Sinteza
Cel mai bun REPORTAJ/FEATURE
Premiul I
Ruxandra Hurezean
„Babilonul Pierdut” , publicat în revista Sinteza
Motivația juriului:
Autoarea reuşeşte să ţină cititorul în mrejele narative şi să-i poarte imaginaţia printr-un puzzle de senzaţii vizuale, auditive, gustative şi chiar olfactive. Personaje fermecătoare, poveste spusă din unghiuri diferite, reconstituirea unui trecut care acum poate părea idilic, toate acestea împreună cu o scriitură vie, tot mai rară în presa scrisă de la noi, au determinat juriul să aleagă textul exotic şi nostalgic al Ruxandrei Hurezean drept câştigător la această secţiune.
Premiul II
Marius Avram
„Cerne, Doamne, liniştea uitării / peste nesfârşita suferinţă…”, publicat în revista Sinteza
Premiul III
Elena Nicolae
„Moștenirea de sare-amară”, publicat în revista Sinteza
Premiul Juriului
Elena Nicolae
„Moștenirea de sare-amară”, publicat în revista Sinteza
Motivația juriului:
Pentru că s-a clasat pe podium la două dintre secţiuni, ceea ce înseamnă că are o “rază de acţiune” şi o experienţă apreciabile, dar mai ales pentru textul “Moştenirea de sare-amară”, în care-şi dovedeşte capacitatea de a selecta şi valoriza elementele care definesc un portret – în acest caz, portretul unui oraş uitat -, juriul acordă acest premiu Elenei Nicolae.
Premiul pentru cel mai bun text publicat pe site-ul studentpress.ro
Flavia Dima și Iulia Vlad, anul III Facultatea de Jurnalism, linia engleză
„Cum schimbă Adaptive Reuse fața Clujului”
1 thought on “Prima ediţie a Galei APPC, câştigătorii premiilor şi impresii personale”