Prima ediţie a premiilor APPC !

Premiile Asociației Profesioniștilor din Presă – Cluj, ediția I, își propun să recunoască excelența în presa scrisă și să promoveze astfel mass-media de calitate. Avem onoarea să organizăm premiile APPC sub înaltul patronaj al Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

„Nu există democraţie fără jurnalism. Calitatea democraţiei este legată, direct, de calitata jurnalismului>>, spunea ziaristul american Scott Cameron Pelley. Acesta este motivul pentru care într-o breaslă în care letargia este la fel de mare ca în orice alt domeniul din România, Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj (APPC) demarează proiectul <<Premiile APPC>>. Evenimentul patronat de Ambasada Germaniei doreşte să promoveze profesionalismul într-un domeniu în care acest cuvânt aproape că şi-a pierdut sensul. Credem că în această perioadă dificilă pentru breaslă, jurnaliştii, cât şi consumatorii de media, au foarte mare nevoie să înţeleagă că presa se poate face şi altfel”, a declarat Remus Florescu, preşedintele APPC.

Se vor acorda trei premii, câte unul pentru Reportaj/Feature, Interviu şi Opinie/Analiză.

Jurații Mihnea Măruţă (fost redactor-şef la Cotidianul şi la Adevărul), Doru Buşcu (redactor-şef Caţavencii) şi Liviu Avram (redactor-şef adjunct la Adevărul) vor stabili cei trei câştigători în funcţie de următoarele patru criterii, care vor fi notate de la 1 la 5:

– Prospeţimea, ineditul subiectului

– Interesul public pe care îl suscită

– Echilibrul în abordare

– Acurateţea şi stilul scriiturii

Juraţii pot decide acordarea unui „Premiu al Juriului” dacă există articole valoroase care nu au fost înscrise în competiție.

Premiile vor consta atât din sume de bani (500 euro), cât și din diplome. Premiul Juriului va fi recompensat doar cu diplomă.

Perioada de înscriere este între 4-18 mai, inclusiv. Textele vor fi trimise în format word pe adresa presa.clujeana@ gmail.com. De asemenea, se va trimite şi un link al textului publicat online sau, dacă a fost publicat doar în print, se va trimite o copie electronică (un pd ).

Perioada de jurizare este 19 mai – 1 iunie. În 2 iunie vor fi anunțați câștigătorii și nominalizații, în cadrul Galei APPC.

Materialele înscrise în concurs trebuie să fi fost publicate în perioada 1 ianuarie 2014-3 mai 2015. Având în vedere că este prima ediţie a concursului şi anunţul privind înscrierea s-a făcut destul de târziu, vom accepta articole publicate între 1 ianuarie 2014 şi 3 mai 2015. La ediţia de anul viitor, se vor lua în considerare materialele publicate în perioada 3 mai 2015 – 3 mai 2016, pentru a marca Ziua Mondială a Libertății Presei.

Fiecare participant poate înscrie maximum două articole la fiecare categorie.

Premiile sunt deschise atât membrilor APPC cât și ne-membrilor, cu condiția ca aceștia să fi activat în presa din județul Cluj, în momentul publicării articolului înscris în concurs.

Articolele publicate pe bloguri personale nu vor fi luate în considerare.

Consider nominalizarea unui premiu pentru jurnalişti, cu prilejul aniversării celor 10 ani de existenţă ai organizaţiei dumneavoastră – Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC), o iniţiativă lăudabilă, pe care o sprijin cu plăcere prin preluarea patronajului. Şi anume, pentru că iniţiativa dumneavoastră aduce în prim plan rolul important, în Europa şi în întreaga lume, al profesionalismului în jurnalism pentru democraţie, statul de drept şi dezvoltarea democratică şi ce importanţă majoră îi revine pregătirii tinerilor jurnalişti, cu precădere în vremurile social-media şi a jurnalismului online”, a susţinut excelenţa sa Werner Hans Lauk, Ambasadorul Republicii Federale Germania.

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *