Primele sase luni ale noii guvernari. PDL-PSD-PC. Analiza mea

Astazi se implinesc sase luni decand guvernul Tariceanu II-PNL-UDMR a fost dat jos de popor prin alegeri democratice si inlocuit cu largul concurs al domnului  presedinte al Romaniei Traian Basescu cu coalitia de guvernamant PDL-PSD-PC. Au trecut 6 luni, din punct de vedere economic cele mai grele din ultimii 20 de ani, datoritei crizei sistemului global, in special intrarii in recesiune a celui mai mare jucator economic global, SUA.

Suntem toti afectati direct de deciziile coalitiei. Unii dintre noi, eu de exemplu, am fost la vot, dar 70 la suta nu, aproap e 80. Pe oameni nu i-au interesat europarlamentarele, si pe fondul absenteismului au ajuns in Parlamentul European extremisti ca Vadim, Becali sau Tokes sau genul de politicieni tip Eba. Asta au decis cei 20-30 la suta care au fost la vot, tre sa acceptam si sa ne supunem votului public, indiferent ce simpatii avem in cabina de vot. Eu unul doar acolo am simpatii politice. In rest citesc cat mai multa politica, ma uit la talk-show-uri seara si noaptea, ma informez, discut cu actori politici, analizez. Ca votant de 20 de ani am aceasta obligatzie dar si drept. Sa ma pronont pentru ca am fost la vot. Cine nu crede, ii dau CI sa vada stampilele de pe spate.

Iata cateva concluzii desprinse din viatza politica dn ultimele 6 luni, care le-am observat in spatiul public, in buzunarele noastre, in viata de zi cu zi, dar si pe scena gesturilor simbolice.

1. cele doua partide majoritare nu fac echipa. Isi dau la gioale rau de tot. Cireasa de pe tort-ce s-a intamplat recent la Turnu Magurele. Ca a fost dat la presa, ca presa a reusit sa dezvaluie, indiferent cum s-a intamplat, oricum lucrurile arata, asa cum a spus excelent ieri Emil Hurezeanu, ca avem de a face cu „briganzi politici” nu cu o coalitie care sa scoata tara din criza. Nu prea avem o clasa politica responsabila

2. PC este inexistent ca partener, ca actiune politica,  in afara de arma sa nr. 1, trustul Intact-Antena1, 2, 3, Jurnalul National, Financiarul, Saptamana Financiara.

3. Ministerele grele sunt la PDL, mai ales Ministerul de Finante, totul se leaga, nu-i asa, de bani, cele afectate de criza mai ales, la PSD

4. societatea civila si intelectualii au avut cateva rabufniri foarte bune, dar respinse de clasa politica-Traian Basescu. Codurile care cuprind abuzuri mai ales impotriva libertatii de exprimare se vor adopta in ciuda criticilor societatii civile. Intelectualii publici nu mai sunt critici, in marea majoritate, ci pro guvernamentali.  Nu mai au atitudini critice., decat cu mici exceptii. E in buna traditie romaneasca (vezi aici cartea lui Katherine Verdery despre intelectuali in epoca comunista, epocala e cartea)

5. La Cluj, PDL, PSD si PNL au scazut ca nr. de votani in ultimele alegeri, PSD a avut creste de procent la vot de 1, 75, PDL a scazut de la 51 la 31, iar PNL are aproape 11. UDMR a revenit in forta, pe baza absenteismului masiv  si a mobilizarii tipice unei minoritati (cine citeste despre teoria minoritatilor stie la ce ma refer). PRM a luat si el procente pe care nu le mai credea posibile. PC, PNG, PNTCD raman niste grupuscule politice, nu se pot numi partide conform teoriei sistemelor partidelor politice (vezi Duverger,  Sartori). Exista conflicte surde in fiecare filiala a  partidelor clujean, au fost demisii in PSD, acum conflicte in PNL. Solid arata din afara PDL si UDMR. Cei mai pragmatici sunt UDMR care sprijina practic PDL in Consiliul Local, e o masina de vot implacabila, de aici si o opozitie cvasiinexistenta cu rare exceptii-Steluta Cataniciu (PNL), Remus Lapusan-Alexandru Cordos (PSD, ultimul e parlamentar, fost consilier local). Ordonanta 37 a politizat definitiv accederea la functiile de directori in decocentrate iar meritocratia a primit lovitura finala. De aici si fuga oamenilor de calitate, de cariera dar apolitici din convingere de sistemul politic, de actul politic in general. E o decizie cu consecinte greu de calculat. Specialistii, cati avem, putzini, sunt inlocuiti cu activisti, multi care nu au expertiza necesara pe post. Aici e de muncit mult.  

7. Din punct de vedere a imaginii publice, scena e dominata clar de PDL ca aparitii mediatice, atat in presa scrisa, cea online cat si in cea audiovizuala. Jurnalismul de investigatie este practic in colaps la Cluj, cu mici exceptii, iar genuri jurnalistice cum ar fi reportajul sunt pe cale de disparitie. Infloreste pe scara larga simplul jurnalism de relatare si stirismul sec. La capitolul editoriale si analize, sunt de retinut editorialistii de la Clujeanul, Ziua de Cluj  si Faclia de Cluj, care au uneori analize pertinente, nealiniate establishment-ului politic dominant. Cel mai tare ONG de media ramane APPC, cu activitate si iesiri publice excelente. Luna asta implineste in 26 iunie 4 ani de la infiintare.

8. pe plan national cifrele sunt  grave: previziunea FMI, economie in scadere 4 la suta e spulberata de CRIZA, va fi -6,5 in primul trimestru 2009, iar acordul cu FMI va fi renegociat cel mai probabil. In judetul Cluj 2700 de firme sau suspendat activitatea, au informat autoritatile, asta e rezultatul lipsei de comenzi, lichiditati si a forfetarului dl. Pogea, pana acum o masura care nu s-a dovedit viabila, nu au crescut veniturile la buget, din contra, si, in plus presiunea pe bugetul asigurarilor de stat a crescut, datorita valului de someri. 15.000 in Cluj in iunie, cifra in crestere!!

– programul „Prima Casa” si legea egalizarii veniturilor bugetare sunt masuri binevenite. Sa vedem ce efecte vor avea

– noua PUTERE a scapat pana acum de miscari sociale dar toamna / iarna 2009 se anunta foarte dura, poate chiar vara, pentru ca oamenii nu prea mai au bani iar economia e in colaps. Se anunta cele mai proaste vremuri. Iar imaginea publica e asta: ei se cearta, isi scot ochii, Romania se duce la vale. Aici e de lucrat.

 Multe se mai pot spune insa las si pe altii, poate au curaj sa comenteze aici. Eu atat am avut de spus. 

Lectura placuta

Părerea ta contează:

comments

2 thoughts on “Primele sase luni ale noii guvernari. PDL-PSD-PC. Analiza mea

  1. „Au trecut 6 luni, din punct de vedere economic cele mai grele din ultimii 20 de ani”

    au fost intr-adevar luni dificile din punct de vedere economic..dar in nici un caz cele mai grele din ultimii 20 de ani. se pare ca am uitat cam repede de anii ’90, cand totul mergea la vale intr-un ritm cel putin la fel de alert, inflatia si somajul erau m.m. mari, aveam de restructurat din temelii o economie total anacronica.
    Nu e bine deloc in momentul de fata, dar in cazul in care economia GLOBALA isi revine (si sunt ceva semne timide in acest sens), avem sansa sa fim trasi in sus cu forta. La urma urmei are si criza partile ei bune(ex. „bubble”-ul imobiliar s-a spart si in Romania; constientizarea faptului ca sistemul de stat In Romania nu mai este sustenabil la dimensiunele si costurile actuale, etc). Din pacate..nu avem guvern 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *