Print vs online. Pornind de la o replica

Un blogger ii spune unui jurnalist de investigatie. „Pentru stirea asta ai nevoie de un ziar nu de un blog. Replica superba din filmul „State of play”, un film care arata clar ca jurnalismul de teren si mai ales de investigatie este singurul jurnalism care te valideaza. E vorba de faptul ca trebuie  sa nu eziti sa faci teren, sa contactezi persoane, sa te documentezi la nesfarsit, sa stai in sedinte sa gandesti abordarea problemei, iar sa mergi pe teren, uneori noaptea, sa cultivi surse, sa le intretii, uneori sa joci tare, sa nu iti divulgi identitatea, sa faci in fond jurnalism profi. Nu e usor. E greu, toti sunt impotriva ta.

Un film care are destule clisee- o bloggerita tanara , super atragatoare, un jurnalist asa cum cred ca toti care lucreaza in media si isi iau in serios rolul viseaza sa ajunga- dar care pune cateva probleme. Ca de obicei, jurnalistul nu e casatorit, se dedica mult meseriei, are niste surse beton, e amic cu politistii dar nu e genul de relatie de vasalitate, se vede ca exista un respect reciproc. Politistul amic nu ezita, cand sunt ratiuni de stat, sa vina la redactie si sa ii confiste niste dovezi etc etc. La noi, la Koloszvar cum e…ziaristul da in gat sursa la Politie! De neinchipuit! Raportul normal e cel din film, cel pervers e aici, langa noi….trebuie facut ceva, asa nu se poate continua….

„Pentru stirea asta ai nevoie de un ziar nu de un blog”.-Aici mi se pare ca se traseaza o granita. Da, online-ul va fi viitorul, tot ce e breaking news, stire rapida aici vom gasi. Dar niciodata, niciodata nu va putea inlocui ziarul si cafeaua cu croissant de dimineata unde poti citi o analiza buna, un reportaj bun, un editorial incomod, o investigatie. Da, si acesta pot fi scrise pe net, dar tabietul, rasfoitul, savoarea acestei indeletniciri nu o va putea inlocui nimic. E valabil si la carti. Vom vedea ce va fi dar ar fi pacat sa fim obligati sa stam toata ziua cu ochii in calculatoare….cand nu vom mai putea citi ziare tiparite va fi foarte trista lumea asta….

Părerea ta contează:

comments

2 thoughts on “Print vs online. Pornind de la o replica

  1. Din pacate multi tineri nu cunosc sentimentul pe care ti-l ofera un ziar in varianta print…pentru ei e mult mai comod sa faca revista presei stand la birou, comfortabil
    Atat cartile cat si ziarele au personalitate doar in forma print… 🙁

  2. Nu trebuie blamat tineretul pentru ca acceseaza online. Sunt alte vremuri, tehnica isi spune cuvantul. Problema e ca in afara de asta trebuie sa citeasca. Cartea de formeaza, asta e clar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *