Cum nu am fost la Bucureşti, la Social Media Summit, ediţia 1, unde s-a lansat acest raport preliminar intitulat „Blogosfera românească în 2011”, preiau de pe refresh.ro Să mai spun că e ediţia a doua, după cea din 2009. Cifra cea mai comentată ieri la SMS, cei 415.000 euro atraşi de bloggeri în 2011.
„BR 2011, rezultate preliminare si o mica discutie asupra celor 415.000 euro – piata de blogging din Romania
Pentru ca tot a inceput sa se preia prin presa online rezultatele preliminare anuntate astazi, haideti sa facem un pas in spate si sa punem cateva lucrui in ordine:
– Multumesc Vola.ro. Cred ca a fost cel mai rapid feedback pe o propunere de proiect special din blogosfera romaneasca. Le-a placut foarte tare ideea, evenimentul si au vrut sa fie, asa cum sunt obisnuiti, la inaltime :-). Stay tooned.

– Studiul este inca public. Se poate completa aici, chiar va invit si insist. BR 2009 a avut peste 700 de bloggeri participanti (in mai bine de 1 luna si ceva). Cele 3 saptamani pe care le-am avut la dispozitie pentru a ma incadra in timp pentru SMS Bucuresti au strans doar 500 de raspunsuri (504, pentru a fi mai catolici decat Papa).
Pentru cei care au pierdut startul, arhiva articolelor pe tema studiului Blogosfera Romaneasca in 2011 poate fi gasita urmarind eticheta BR 2011. Pentru studiul si rezultatele acestuia din 2009, va semnale eticheta BR 2009.
– Cifrele de astazi au fost prezentate pe modelul “Mihaiela, dragostea mea, am castigat”. Nu sunt finale, nu sunt complete, insa in mare cam acesta este “trendul”. Nu cred in modificari majore. Pentru frumusetea exercitiului, am renuntat sa mai public rezultate partiale pe blog (ca in 2010) si sa onorez un eveniment la care am participat in 3 colturi ale tarii si care, pentru prima oara, ajungea si in Bucuresti.
BR 2011 se va incheia in momentul in care se vor atinge 800 de bloggeri participanti, ceea ce inseamna ca acest lucru poate fi atins in maxim 2 saptamani, evident cu ajutorul vostru, al bloggerilor. Multumesc Manafu, Radu, Chinezu, Dan, Haotik, ZeList si toti ceilalti care au pus umarul.
– 415.000 euro, piata partiala de publicitate pe bloguri din Romania. O fi mai mare. Intr-adevar. La final am sa fac o medie a intervalelor, pentru a avea o cifra cat mai aproape de adevat. Mai mica nu prea are cum, am adunat doar minimele intervalelor din chestionar, verificand totusi ca sumele peste 10k sa nu fie burtisme.
In 4 ani de campanii pe bloguri cam ajungi sa-ti dai seama cat castiga ceilalti, insa, apropo de intrebarea “De ce nu ai pus un camp sa completeze ei cat castiga?”, raspunsul este “Era de porc”, sau, piaristic, “as fi diminuat rata de raspuns”.
Este irelevant daca sunt 455 sau 460, insa devine relevant daca 20-25 a-listeri, carora le multumesc pentru participare, nu ar fi completat zona aceasta si, astfel, “dispareau” peste 250-300k euro dintr-un foc.
In rest, aplicati Pareto. Cei mai multi bani ii fac cei 20-25 de bloggeri pe care ii vedeti in mai toate campaniile. De partea cealalata a a baricadei in care ma aflu de mai bine de jumatate de an deja, imi dau si mai bine seama ca, efectiv, altii nu-s.
Ceea ce as putea completa este faptul ca sunt bloggeri care au devenit masini de facut bani. Really. Iar cei care incaseaza peste 15.000 de euro anual stiu la ce ma refer, apropo si de discutiile de genul “astia mici scriu mai bine”.
Da si nu. Astia mici pot scrie mai bine pentru ca scriu un articol la 2-3 zile. Noi, astia mari, in 3 zile facem norma de posturi pe care un middle-blogger le scrie in 2 saptamani. Si traficul pe care acestia il fac in 1 luna.
Revenind, pe cine sa iei in campanie? Pe un middle care scrie atat de frumos de plang pana si caii de la dric de emotie, insa atinge 100 de insi si 50 de abonati prin RSS, sau pe cineva care-ti livreaza informatia la 1000 de insi in prima zi (chair dintr-un simplu titlu), plus 3000 de abonati prin RSS, plus cateva sute/mii pe retelele sociale? Exact.
La celalalt capat al lui Pareto stau cei care prind 2-3 campanii pe an + marketingul afiliat, o surpriza pana si pentru mine, recunosc :-).