Raspuns dat unui prieten canadian

Am fost provocat de un prieten vechi, bun, emigrat in indepartata Canada, Lucian B. pe nume, cu doua mailuri care ma interogau ironic dar si cu dezamagire despre „fenomenul” Monica Columbeanu-Iri, etc etc. Era evident ca subiectul il enerva teribil pe prietenul meu dar in acelasi mod ma enerveaza si pe mine.

M-a enervat insa si ironia lui, la adresa mea, cumva implicita. Cand a fost acasa, acum 1 an, m-a pus la zid ca de ce nu am comentat acuzatiile ca Marino a fost informator al Securitatii, proferate in presa nationala….Si atunci tonul sau nu a fost potrivit dar macar modalitatea da, directa, in fata.

Dragul meu Lucian B

si eu, aici, in Romania noastra de toate zilele, imi pun intrebari grave, „metafizice”. Nici mie nu imi convine ca sondajul IRES arata clar ca peste 90 la suta din romani consuma mai ales mondenitati, ca ii intereseaza mult mai mult decat politica mondenul. Daca insa urmaresti, stiu ca devorezi presa pe net, si mai ales ai trait aici atatia ani, in Romanica, ce se intampla in viata politica, ce politicieni slabi avem, ce politica fara viziune se face, ce lideri duplicitari exista…ai reactiona poate la fel. Femeii disperate din Valea Jiului care i s-a luat jobul, pensionarilor saraciti, celor care mor in spitale ca Cseke face reforma cu privire macro in loc sa aiba analize reci, clare, care sa arate solutii, nu ii mai poti lua si asta, dreptul sa consume „Moni-Iri, Pepe si Oana” etc.

Eu, dragul meu, rezist acestui asalt tembelizator cu rock vechi, cu lecturi, cu amici buni, cu fotbal 7 pe 7, cu o iesire la o bere. Ce pot insa sa faca categoriile astea de mai sus…nici resurse nu au pentru asa ceva…Unii au incercat sa mearga pe calea anteprenoriatului sau au mers la targurile de joburi…ai vazut vreun reportaj sa vezi cat sunt de disperati oamenii aia de la 50 de ani in sus? Si ca nu vrea sa ii  ia nimeni..ca daca nu reusesti sa iti faci o minima cariera, nu ai mostenire, deci ce inchiria/vinde te poti astepta ca viata ta sa devina un iad? Sa te simti inutil, sa nu ai bani de o cafea?

Face ceva statul pentru ei ca sa nu consume „Iri si Moni”????. Citeste pe blogul sociologului Vasile Dancu senzationalul sau articol/analiza despre lipsa Romaniei reale. Ai rabdare si citeste atent. Ai acolo raspunsurile. Face ceva statul, clasa politica pentru oamenii astia?

Eu nu sunt de acord cu ideea ca romanii nu se implica, nu vor sa faca anteprenoriat. Cati insa rezista la ucigatorul CAS si CCAS pe forta de munca? Stii cu cat e taxata forta de munca in tara asta? Peste 60 la suta! Daca eu castig 1000 lei, sa zicem, mai tre dat la stat inca 800 lei…deci e o taxare de 80 la suta! Intelegi? Cum sa plece din fata televizoarelor oamenii aia…la asa taxare…nu ar rezista o luna in competitie.

Nu ma mai intreba de Iri si Moni…e un fals scandal, cum a fost falsa telenovela din start…cred ca toti eram siguri ca asa se va termina, adica prost. Daca nu e facatura si asta. Aici a ajuns Romania si o parte din media ei. Ca nu mai stii ce e facatura sau ce e real…s-a coborat atat de jos incat valorile sunt completamente inversate…e posibil orice. Si cand e posibil orice nu mai e normalitate.

Si ca sa inchei….nu sunt de acord ca de acolo, din Canada, dupa ce ti-ai facut un rost, sa ma iei la aceste intrebari…eu nu am judecat  decizia ta de a emigra…dar am decis sa raman aici, in Romania mea, asa cum e ea, asa cum sunt eu, imperfect, cu toate tarele mele…fac si eu ce pot, cat pot pentru mine si tara mea. De oras nu mai vorbim, ca stii ca iubesc Clujul. Asta e o decizie de viata si de moarte…sa emigrezi sau sa stai. Unii sunt capabili altii nu…cine are dreptul sa ii judece?

te sarut si ai grija de tine !

al tau prieten din Romania.

PS

vezi ca de data asta chiar ti-am trimis cartea mea

Părerea ta contează:

comments

2 thoughts on “Raspuns dat unui prieten canadian

  1. carla: din trei motive:
    a. eu nu comunic ca si tine, underground, „pe mail”!
    b. omu ridica probleme generale, care intereseasa pe multi
    c. asa am decis eu sa raspund, ridicand problema public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *