Razboaie culturale

Am o senzatie de deja -vu cu acest caz Marino. Pentru cei care nu stiu despre ce e vorba: Editura Polirom de la Iasi „scurge” in Evenimentul Zilei, pasaje incendiare, voit polemice, a marelui critic de idei Adrian Marino, care a trait la Cluj ultima perioada a vietii. Pasajele ataca intelectuali mari ai Romaniei, de la G. Calinescu la Andrei Plesu.

Tehnica de marketing e simpla si de aceea are efect: faci publicitate cartii cu pasajele dure. Presa le preia, scrie pe larg un ziar mare ca Evenimentul Zilei, iar la Cluj,  Ziua de Cluj si NapocaNews.ro iau reactii sau editorialistii lor scriu despre caz. Lumea culturala afla din aceste media sau de la revista presei. Incep contrareactiile. E un scenariu clasic de promovare, nimic mai mult, un marketing editorial descris in carti de specialitate. Presa are „carne si sange „, orgoliile sunt satisfacute. Asa a fost si cu „Memoriile” mitropolitului Anania,” scurse” partial tot in Evenimentul Zilei in serial, atata doar ca acestea nu sunt asa polemice, dar contin foarte multe chestiuni interesante, e o carte excelenta, obligatoriu de citit pentru clujeni.  Cinste EVZ ca le-a obtinut, si-a facut datoria de ziar influent.

Cine a urmarit viata culturala clujeana stia ca va fi asa.  Marino nu se va abtine sa ii atace pe cei cu care a avut polemici si in cursul vietii. A strans multe in el. Intai si intai, dincolo de colaborari sau nu cu Securitatea, cum zice cam hazardat Dinescu, fara probe, desi el are acces, ca face parte din CNSAS, trebuie spus ca Marino e validat de opera. E fundamentala opera lui. Filologii clujeni nu cred ca pot contesta asta. Am fost la el acasa de 2 ori. Era un babilon de carti si ziare. Ceva incredibil. Avea un dulap de fise. Cu mine a fost amabil. Iar omul ala citea tot! E o discutie  daca a fost un marginal sau un marginalizat. A facut puscarie politica. Apoi a calatorit in Occident cand era foarte greu sa iesi din lagarul comunist. Aici e o chestie de discutat, poate la asta se refera Dinescu.  Marino a fost un proeuropean, prooccidental, un critic de idei extraordinar. Un liberal in gandire. Un om de biblioteca, care nu iubea gazetaria dar care, cu toate astea, s-a implicat civic in 1990-1994 in favoarea democratiei, a scris la ziarele de opozitie din Cluj, toate disparute, a fost cu portavocea in Piata Libertatii la Golaniada. Sa nu uitam lucrurile astea, ca unii nu au avut curaj!  Eu l-am admirat si nu ma mir ca nu a participat prea mult la viata literara. Nu era un om de lume, ci un retras, cu o eruditie absolut extraordinara. I-am citit si cartile de calatorii, si cea despre cenzura in Romania, si cea de dialog cu Sorin Antohi. De altfel, ultimul are si el o carte despre razboaie culturale fundamentala! Acolo sunt trecute toate marile batalii ideologice si culturale din Romania postcomunista. O lume culturala fracturata rau. 

Acum, oare la ce mai folosesc atacurile lui Marino, dupa cinci ani de la moartea lui…mai ales ca multi de care el scrie in carte erau de aceeasi parte a baricadei….sigur, volumul poate va fi un document istoric, de istorie culturala….dar nu cred ca sunt bune aceste atacuri.  Aici omenescul cedeaza ratiunii. Din pacate asa e viata literara. Ai succes, deranjezi, esti atacat. Orice carte scoasa in Romania, in acest aer toxic, este un act de curaj. Pentru ca la noi nu e criticata opera ci direct persoana. In majoritatea cazurilor. Aici suntem dupa 20 de ani. Nu am evoluat prea mult.

 

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *