Remember iunie 1990 – “Piata Universităţii”

Proiectie in 22 iunie, ora 21 in 5 cafenele clujene : Ceainăria La Port, Insomnia Cafe, Scena din Spate (L’Atelier), Terasa Hotel Transilvania şi Zorki Photo Café.

Documentarul-manifest “Piaţa Universităţii” realizat de regizorul Stere Gulea şi de operatorii Vivi Drăgan Vasile şi Sorin Ilieşiu prezintă imagini filmate în 1990 inclusiv de reporteri străini şi surprinde cele 53 de zile de maraton al protestului anticomunist din Piaţa Universităţii, concentrându-se mai ales asupra momentului euforic de debut al „Pieţei” şi asupra finalului violent, din 13-15 iunie 1990, venirea minerilor la Bucuresti. Evenimentele din 13-15 iunie s-au soldat cu sute de răniţi şi cu o serie de morţi. Opinia publică internaţională a fost şocată şi şi-a manifestat oprobriul faţă de acţiunile de la Bucureşti. Posturile de televiziune şi marile cotidiene din toată lumea au transmis ştiri şi reportaje despre violenţele petrecute în capitala României, în timp ce televiziunea publică română transmitea spre populaţie informaţii cu caracter subiectiv şi favorabile nou instituitului aparat de stat.

Evenimentul işi propune aducerea unui omagiu tuturor acelora care au suferit în urma acţiunilor de reprimare de către mineri a manifestaţiilor de stradă ce au avut loc în 1990 în capitala României. Un alt scop al organizării proiecţiei este acela de a face cunoscute tinerilor o serie de evenimente, din istoria postdecembristă a ţării noastre, care nu au fost incluse în manualele de istorie şi care beneficiază de tot mai putin spaţiu de reflectare în media pe măsura trecerii anilor.

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *