Romanii nu prea merg la filmele romanesti

O statistica foarte buna am citit pe blogul universitarului Doru Pop,  de la Facultatea de Film si Televiziune Cluj-Napoca. fost jurnalist clujean. Dau si link dar si 99 la suta din post pentru ca mi s-a parut foarte interesant.

http://cinemafotomedia.wordpress.com/2011/05/30/filmul-romanesc-cateva-statistici-1-milion-de-bilete-vandute-la-cluj/

Conform Anuarului Statistic al Cinematografiei, publicat de CNC (http://www.cncinema.abt.ro/Studii.aspx), avem mai puține cinematografe (74 în 2009 și doar 68 în 2010), dar vedem mai multe filme și am făcut cele mai multe filme din ultimii cinci ani. În 2006 s-au făcut 18, în 2007, 11, în 2008, 9, în 2009, 18, iar în 2010 s-au făcut 19 filme de ficțiune, lung metraj, autohtone. Cel mai relevant este faptul că, din aceste filme, 10 (cele mai multe din ultimii ani) au fost co-producții și că încasările totale ale primelor 20 de filme din cinemaul românesc din ultimii 5 ani reprezintă aproximativ numărul de spectatori avut de Avatar într-un singur an. Cred că nu este nevoie de alte explicații.
Din statisticile CNC reiese un alt fapt îngrijorător. Dintre TOATE casele de producție din minunata (și fascinanta) Românie, una singură (cea a lui Florin Iepan de la Timișoara) nu este de la București. Asta în timp ce, din cele aproape 6 milioane de bilete vândute, 5 milioane de români au mers să vadă filme americane și doar 150 de mii au văzut filme românești, în timp ce filmele europene au atras aproape 500 de mii de spectatori. În același timp, în România au fost de două ori mai mulți spectatori în 2010 decât în 2007, încasările totale ajungând la 111 milioane de RON, numărul de bilete vândute fiind cel mai mare din ultimii ani (și pe fondul dezvoltării multiplexurilor)
Altă informație relevantă vine din componența regională a spectatorilor de filme. Pe locul trei (în 2009) și 4 (în 2010) la numărul de spectatori din România este… Victoria din Cluj (cu 38 de mii de spectatori și 42,3 mii în 2010), Republica fiind doar pe locul 11 (cu 14,6 mii, respectiv 13 mii în 2010), un alt mit fiind spulberat. Cinematograful cel mai rentabil din Cluj NU este Republica, ci Victoria, convenabil preluat de Giurgiu și Sorin Dan, fără implicarea celorlalți actori ai pieței cinematografice din Cluj.
Oricum ar fi, cumulat cinematografele clujene au adunat în 2010 aproximativ 64 de mii de spectatori, ceea ce poziționează Clujul pe locul 2 în țară după București. Culmea, cinematograful (ultimul în viață!) Fox din Turda este pe locul 12 în țară, cu 12,3 mii de spectatori în 2010. La acestea se adaugă Cinema City cu 423 de mii și Odeon cu 305 mii în 2010, adică aproape 800 de mii de spectatori. Totalul se apropie de 1 milion de bilete vândute la Cluj.
În topul filmelor românești (2006-2010) conduce în continuare 4,3,2, cu 89 de mii de spectatori, urmat de Eu când vreau să fluier…, cu 51,2 mii de spectatori, pe locul trei fiind Amintiri din Epoca…, 28,6 mii de spectatori. Când primul film românesc va atinge 100 de mii de spectatori, atunci vom putea spune că epoca cinematografului de autor (și de festival) s-a încheiat și că industria filmului a devenit o realitate la noi.

Părerea ta contează:

comments

6 thoughts on “Romanii nu prea merg la filmele romanesti

  1. Mi se pare normal ca filmele romanesti sa nu aduca oameni in cinema. Majoritatea filmelor, productie romanesca, sunt facute pentru festivale nu pentru cinema. Iar romanul foloseste cinematograful sa se distreze. Un alt factor important este lipsa marketingului. Atat „Eu cand vreau sa fluier fluier” cat si „Amintiri din epoca de aur” sau bucurat de mediatizare, de acea au si acupat primele locuri in topul celor mai vizionate filme romanesti. „Le Concert” a lui Radu Mihaileanu a stat 3 saptamani pe prima pozitie in topurile din Franta. Si asta pentru ca s-a bucurat de un marketing bun. Filmul, care are toate ingredientele pentru a avea succes in Romania (muzica buna, lautari , actori cunoscuti, situatii comice) a fost practic un esec la vanzari, din lipsa promavarii.

  2. Draga Tibi,

    La TIFF chiar numai la un singur film am mers – unul romanesc. E vorba despre cel dedicat tentativelor de scapare din „raiul” socialismului real facut de colegul istoric si romancier Stelian Tanase.
    Drept sa spun, festivalurile astea au o ideologie continuta, chiar daca neexprimata pe sleauȘ vezi marginali si multa mizerie, iar cind e vorba de pac-pac si bum-bum, atunci musai e sa fie… filme coreene. N-asm nimic impotriva, dar ca si cinefil merg sa ma distrez, nu sa problematizez si acolo. O fac in fata plicului lunar si a facturilor de la banca, cu asupra de masura.
    Va fi fiind o scoala de film romaneasca interesanta, dar pe mine ma prind mai curind perspectivele sugubete – chiar daca avand un substrat serios – ale lui Caranfil. Cu incruntatii n-am treaba.

  3. ovidiupecican: „…dar ca cinefil merg sa ma distrez, nu sa problematizez si acolo”. Pai domnule Pecican, libere sunt mall-urile pentru cei care doresc sa se distreze la film….

  4. Chiar acolo si merg, prietene. La mall-uri. Mi se pare mie sau ai o atitudine reticenta fata de ele? Poate iti plac mai mult magazinele si pietele raspindite pe mari distante, pentru care sa alergi cu limba scoasa prin tot orasul. Eu, recunosc, aplaud mall-urile, nu in ultimul rind pentru oferta diversificata, preturile de toate felurile (deci si dintre cele accesibile romanului mediu), aglomerarii de oferte pe metru patrat (densitate comerciala in sensul bun). Dar si fiindca sunt creatoare ale altei realitati: palmieri, banci pe care poti sta la caldura, chiar fara sa consumi sau sa cumperi nimic, toata ziua, daca ploua sau ninge, stralucire. Sunt satul pina in git de moftangiii care iubesc – motivind ideologic – mizeria. Adaug ca TIFF-ul si-a trimis, din cite stiu, filmele, nu o data, si prin cinematografele din mall-uri. Asa incit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *