Un sondaj al Institutului Român de Evaluare si Strategii (IRES) privind evenimentele din săptămâna 22-29 ianuarie relevă că românii aprobă cu o majoritate covârşitoare protestele de stradă şi totodată susţin revendicările „pieţei”.
Protestele – „un lucru bun”
98% dintre subiecţii intervievaţi de operatorii IRES au declarat că au auzit de protestele de stradă. Cum întrebarea viza doar săptămâna 22-29 ianuarie, deci după ce s-a înrăutăţit substanţial vremea şi în unele zone ale ţării protestete au scăzut relativ în intensitate, faptul că 98% dintre repondenţi au auzit de proteste, relevă un manifestaţiile de stradă sunt urmărite cu un interes major.
Dintre cei 98% de repondenţi care au declarat că sunt informaţi privind manifestaţiile de stradă, 81% (sau 80% din totalul repondenţilor – n.a.) au afirmat că „protestele sunt un lucru bun”. 13% au avut o opinie negativă („protestele sunt un lucru rău”), 5% nu au ştiut ce să răspundă, iar 1% au refuzat să răspundă.
Deloc surprinzător: 31% neinteresaţi de discursul lui Băsescu
Discursul din 25 ianuarie al preşedintelui României, anunţat dinainte – pe toate canalele media – ca fiind un eveniment, mai ales datorită faptului că Traian Băsescu nu se pronunţase deloc vis-a-vis de manifestaţiile de stradă şi pentru că evitase chiar şi participarea la tradiţionala sărbătoare a Zilei Unirii, nu a stârnit interesul scontat de administraţia prezidenţială. Doar 69% dintre cei chestionaţi au declarat că au urmărit „intervenţia cu românii” din 25 ianuarie. Dacă privim înapoi cu doi-trei ani, observăm că un interviu sau o declaraţie de presă a lui Traian Băsescu, cu o avanpremieră mediatică similară atrăgea atenţia a 88-90% din populaţie. Acum însă…
Dar nu doar scăderea interesului faţă de discursul prezidenţial este de consemnat. Dintre cei 69% care l-au urmărit pe preşedinte, 66% au considerat că Traian Băsescu nu a fost sincer. 30% dintre cei 69% l-au considerat ca fiind sincer, 3% nu au putut să se pronunţe, iar 1% a refuzat să răspundă la întrebare.
Notă: Sondajul a fost efectuat telefonic în perioada 28-29 ianuarie, pe un eşantion multi-stratificat de 1.099 subiecţie în vârstă de peste 18 ani. Marja de eroare: +/- 3%.
Sursa: cotidianul.ro