Rosia Montana Gold Corporation si bloggerii

Am fost invitat, in calitate de blogger, daca se poate zice asa,  la cafeneaua Casa Tauffer de firma Rosia Montana Gold Corporation, vineri seara, timp de doua ore. Tema: discutii despre controversatul proiect minier. Prezenti dintre bloggerii pe care eu ii cunosc Groparu.ro, Bogdan Rosca.ro, Aronet.ro, LiviuAlexa.ro, Daniel Rus.ro si binenteles fascinantul Blog al lui Farcash. OK.

Au participat directorul Dragos Tanase, directorul de comunicare al RMGC si simpatica Pr-ita Jitariuc, foarte energica si spirituala.  Foarte bun fresh-ul de portocale de la Tauffer, am baut 3 rapid.

Regret ca nu a fost prezent cel mai mare contestatar al proiectului, dl Mihai Gotiu, care desi nu are blog scrie totusi pe un fel de platforma plina de bloguri , voxpublica. Poate nu a avut chef sa vina sau nu a fost invitat. Nu cunosc.

In orice caz multi dintre bloggeri, am inteles de la Daniel Rus ca au fost si din Alba, era militanti, anti RMGC. Au fost cativa si pro si,  mai ales, cativa neutri printre care ma numar.

Voi telegrafia din cele discutate si prezentate de RMGC. Din capul locului, cunoscand bine paranoia romaneasca vreau sa precizez ca nu m-am simtit cumparat, nici nu s-a incercat si se stie, eu nu prea pun botu la din astea. Si, in general, lucrez/sunt scump, dar dau totul din mine cand e vorba de un proiect bun,  pentru cei care nu au mai lucrat cu mine de ceva ani. In cele ce urmeaza voi telegrafia ce am reusit sa notez, asa el fugitivo din multimea de informatzii si discutzii:

– tre sa fi de meserie ca sa pricepi bine ce e cu proiectul asta

– evident ca multi oengisti „anti” habar nu au cu ce se mananca domeniul, ce sa mai zic de opinii bine formulate. Multi propagandisti sunt de proasta calitate.

– se va scoate aur in 4 cariere daca se va da drumul la proiect. S-au facut 1200 de foraje pana acum. RMGC stie cat de cat clar ce a gasit acolo si cat aur e.

– RMGC a analizat 18 tehnologii miniere si s-a oprit la aia cu cianura

– tehnologia asta e aprobata in UE

– cianura e biodegradabila

– Noua Zeelanda e tara cea mai fanatica in ecologie, face filtru de biodiversitate la intrare in tzara

– intoxicatia cu cianura paralizeaza

– in 2006 s-a trimis studiul de impact asupra mediului la Rosia Montan la Ministerul Mediului. De atunci se tot analizeaza.

– ca sa fie pornit proiectul trebuie nu doar avizul de mediu ci si alte 10 -12 acte si avize date toate de institutii de stat, multe controlate politic.

– trebuie aviz de descarcare arheologica pentru minele romane, 140 km de mine.

– e primul proiect de minerit modern in Romania. Domeniul e mult mult de tot ramas in urma

– mai sunt 2800 de locuritori in Rosia Montana

– se vor gasi, zice RMGC,  314 tone de aur si 1480 de argint

– compania RMGC  investeste in comunicare masiv din 2009

– bloggerii sunt rugati sa scrie documentat sau sa ceara daca scriu si opinia companiei. Exista multe povesti neverificate si dezinformare privind RMGC in media.

Concluzia mea

e foarte complicata, pentru mine, povestea asta cu RMGC. E evident ca au bani si isi fac promotion calculat, profesionist. Mi-ar placea sa fiu invitat si de partea contestatara ca sa aud si argumentele ei si sa trag o concluzie finala. Dar e evident ca cine e inginer pricepe mai mult ca un umanist in povestea asta interminabila!

Părerea ta contează:

comments

7 thoughts on “Rosia Montana Gold Corporation si bloggerii

  1. Multumesc pentru informatii! Se pare ca alti bloggeri prezenti se cam codesc sa-si posteze impresiile de la eveniment.
    Eu as zice sa lasam aurul acolo pana gasim o solutie mult mai buna, contestata de mult mai putini. Vreo 4 miliarde castigate de statul roman in viitorul apropiat nu valoreaza cat vreo 20 miliarde ramase integral in tara. Chiar daca de multele miliarde se vor bucura numai copiii copiilor nostri, nu si clasa politica actuala. Nicio grija: aurul nu e biodegradabil! Il gasim tot acolo si peste 50 ani.

  2. Imi pare rau,

    Se vede ca nu ai citit inainte despre proiect pentru simplul motiv ca nu e facut public. Nu ma intereseaza ce-au afisat ei pe site-ul ala, ci cel semnat cu statul roman. ALA NU EXISTA. Iar cele mai importante intrebari nu s-au pus. S-au pus doar alea de PR. Pacat ca nu exista si o deontologie a blogging-ului profesionist, sa zic asa. Trebuia sa intrebati dupa cati ani trebuie inlocuita pelicula de pe fundul lacului urias de decantare, aflat in amonte la cca 20 km de Abrud, oras care dupa niste ani SIGUR va vedea consecintele. Apoi trebuia sa intrebati daca acopera lacul cu o pelicula (plasa) pentru a stopa evaporarea (la fel de nociva) precum si otravirea pasarilor. Apoi trebuia sa intrebati CE SE INTAMPLA IN CAZ DE CUTREMUR…Apoi trebuia sa intrebati ce experienta are RMGC in exploatarea aurului, avand in vedere ca NU ARE DELOC. Apoi trebuia sa intrebati de ce toate organismele stiintifice le-au respins proiectul ca fiind science-fiction. Apoi trebuia sa intrebati CATE CAMIOANE vor lucra non-stop. Apoi trebuia sa intrebati de ce cercetarile oficiale arata ca acolo cantitatea de aur existenta e distribuita pe o suprafata foarte mare ceea ce inseamna ca in conditii normale aceasta ar fi o EXPLOATARE INEFICIENTA. Etc, etc…bai, baieti, daca nu stiti ce sa intrebati, de ce va bagati ca musca-n lapte, mai, nene? Voi nu pricepeti magnitudinea proiectului. Pana si statele nationale din regiune sunt impotriva proiectului, ca sa nu mai zic Academia Romana si GREENPEACE, de care tu esti atat de mandru dupa ce-ai dat 2 euro ca sa ai justificare sa scrii porcaria asta…Ti-as zice sa-ti fie rusine, dar e prea putin.

  3. @Dragos: pai nu ai inteles bai nene? oamenii au fost acolo ca le-au dat aia fresh de portocale! normal ca sunt bivoli si habar nu au despre ce e vorba, dar un fresh de portocale (3 chiar) nu se refuza ce pulii mei…

  4. pericolul cel mare il reprezinta faptul ca cianura se evapora (acidul cianhidric ca sa fiu mai exact) la 26 grade. cum vor bloca ei vaporii sa se imprasite in atmosfera? se tot discuta despre infiltrarea in panza freatica insa pericolul cel mare vine din alta parte.
    trebuie sa fii prea prost sa pui botul la asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *