S-a încheiat o eră la PNL Cluj

Senatorul liberal Marius Nicoară şi-a dat demisia din funcţia de co-preşedinte al PNL aşa cum anunţă presa online de astăzi, printr-o scrisoare deschisă pe care o puteţi citi împreună cu reacţia celuilat co-preşedinte al PNL Cluj, Daniel Buda (provenit din PDL) AICI

Mişcarea e surpriză doar pentru cei care nu urmăresc viaţa partidelor şi în special a PNL Cluj, care se află în plin proces de fuziune cu fostul PDL, fuziune semnată deja şi care a dus la dispariţie PDL de pe scena politică. Fuziunea are termen final 2017.

Despre faptul că PNL Cluj va trebui să aibă un singur preşedinte până în 15 iulie a scris în exclusivitate ActualdeCluj.ro

nICOARA

Marius Nicoară a demisionat din funcţia de co-preşedinte al PNL-(c) ziuadecluj.ro

 

Sigur că ştirea face rating pentru că Marius Nicoară a fost liderul de facto al PNL, secondat mult timp de un vechi prieten al său, liberalul Horia Uioreanu, a cărui soartă ştim care este. De asemenea Nicoară a jucat în prim planul politicii locale, a fost preşedinte de Consiliul Judeţean, candidat USL la primărie,  unde a pierdut, la localele din 2012,  doar la 1400 de voturi în faţa pedelistului Emil Boc, pe care acum l-a susţinut în campanie şi care a câştigat fără probleme primăria, cu 65 la sută. Senator PNL, Nicoară a  avut şi funcţii în comisii parlamentare

După fuziunea cu PDL dictată de la centru, încet încet PNL Cluj a fost practic, putem spune asta, preluată de PDL, cu largul sprijin şi conlucrarea lui Marius Nicoară. A dat demult senzaţia că nu îl mai interesează cu adevărat politica. A urmărit doar strict o serie de interese ale puţinilor liberali care au mai rămas, care au interese mari de business în oraş în special consilierii locali Florian, Tarcea, care a ajuns acum viceprimar. Din fericire au apărut şi tineri interesanţi cum e Sabin Sărmaş.

Nicoară şi-a dovedit puterea,  influenţa în partid mazilindu-l pe Ioan Bîldea, singurul consilier local liberal cu adevărat vizibil, datorită unei  strategii bune de imagine a acestuia nu neapărat prin realizări deşi aceste are şi nişte reuşite.

Vorba profesorului Vasile Dâncu, nu o pot uita, imaginea premerge realităţii. Nu i-a fost suficient lui Bîldea, o ceartă cu Nicoară i-a fost fatală. A fost mazilit deşi merita să fie în noul CL. Asta e politica, la noi, nu te supui, zbori. Ca şi cu Theodor Paleologu la centru!

După ce relaţiile cu Horia Uioreanu, cunoscut ca un om politic care nu era apropiat de PDL în nici un caz,  s-au stricat de tot şi după ce acesta, din motive binecunoscute tuturor a ieşit din jocul politic mare, nu a mai fost nici o problemă pentru fostul PDL, un partid organizat, să se impună decisiv în jocurile de putere din interiorul PNL.

Aşa este percepţia din exterior, poziţie din care scriu. 

Politicienii PDL care au intrat în noul PNL au avut si au o prestaţie mai bună în Parlament, faţă de vechii liberali clujeni inexistenţi atât în actul politic cât şi mediatic. Dacă comparăm prestaţia unui Alin Tişe în Parlament, ea este superioară net unui Adrian Oros, de exemplu, că de Radu Zlati nici nu mai are sens să discutăm. E complet inexistent şi sperăm să nu mai prindă vreun loc, să nici nu mai candideze la toamnă.

Cum necum maşinăria a funcţionat bine, în Consiliul Local PNL, cu aripa PDL inclusă,  a dominat şi va domina si de acum decizia politică, în coaliţie cu UDMR aruncând PSD în opoziţie, de fapt într-o funcţie complet decorativă pentru că acesta nu are cum influenţa decizia politică în CL. La cel judeţean PSD are o influenţă mai mare dar nici aici decisivă.

Cel mai probabil Alin Tişe, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj,  va fi şi noul preşedinte al PNL Cluj. Astfel victoria foştilor portocalii în partidul Brătienilor, la Cluj-Napoca, va fi completă: Boc primar, Tişe şef la CJ şi preşedinte de filială,  Buda europarlamentar.

PNL Cluj

Dar unde sunt vechii penelişti, liberali, bine s-a întrebat bătrânul Gaicu, cel mai simpatic liberal pe care îl cunosc. A mai rămas ceva totuşi din ce a fost odată PNL Cluj, aşa cum îl ştiam de dinainte de fuziune?

Nu cunoaştem planurile senatorului Nicoară, nu ştim dacă mai doreşte să facă politică, dacă va fi pe liste la toamnă (dacă ar vrea cred că nu ar fi problema).

Una peste alta o eră se încheie cumva în liberalismul clujean.

Nici nu ştiu dacă mai putem vorbi de liberalism sub Feleac pentru că Boc, Buda şi Tişe numai liberali nu sunt, ca esenţă politică.

Vom trăi şi vom vedea.

 

 

 

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *