Scrisoare deschisă colegilor de la Radio Cluj

Continuăm demersul jurnalistic independent privind situaţia critică de la Radio Cluj cu o scrosare deschisă remisă blogului de către fostul jurnalist Radio Cluj, Zorin Diaconescu.

O redăm integral:

 „Dragi colegi,

Cum procedăm? 60 de ani de radio – îi aruncăm la gunoi?

Este Radio Cluj un simplu “actor pe piața media”? Cercetările de audiență denumesc actori pe toți participanții la obiectul cercetării: atragerea de audiență în vederea vânzării de publicitate. Întrebarea dacă instituția de pe str. Donath din Cluj este doar un astfel de actor pe o piață de provincie rămâne deschisă, deoarece din perspectiva furnizorului de gaz sau electricitate, instituția amintită este un “abonat”, iar din perspectiva băncii ea este un ordonator secundar de credite. Dar nu are rost să ne pierdem în semantică. Orice persoană pentru care Clujul este mai mult decât un simplu reper geografic șie că la Casa Radio funcționează altceva, nu doar o societate comercială cu obiectul de activitate difuzarea de programe radio în virtutea unei licențe acordate de C.N.A. și cu scopul de a realiza profit.

 

De ce este atunci decapitată programatic aceasta instituție, răpindu-i-se nu doar ascultătorii, îndepărtați prin refuzul de a le mai furniza programele pe care ei le așteaptă, ci și ultimele argumente prin care radiofonia publică clujeană mai poate aspira să-și justifice existența?

 

Privirile se îndreaptă spre actualul manager, Bogdan Roșca-Zasmencu, care a reușit în timp record să-și atragă o listă consistentă de reproșuri: de la plagiatul lucrării sale de diplomă, confirmat prin semnătură și parafă de rectorul U.B.B.  și până la prăbușirea în abis a audienței postului pe care îl coordonează cu mâna de fier aplicată unui mecanism gripat, adică un fel de cheie de 14 pe o piuliță ruginită. Cu toate acestea, el, cândva reporterul Bogdan de la Radio Cluj simpatizat de colegi, nu este principalul vinovat, el este doar un instrument care (conștient sau nu) îndeplineste un plan mai amplu și foarte bine gândit.

 

Motivul real pentru care Radio Cluj a trebuit scos din priză a fost exprimat public chiar de șeful domnului Roșca, președintele director-general Ovidiu Miculescu. Amănuntele le găsiți pe pagina de web a agenției Mediafax [http://www.mediafax.ro/cultura-media/seful-societatii-romane-de-radiodifuziune-despre-o-eventuala-unire-cu-tvr-m-ar-durea-o-formula-in-care-radioul-sa-aiba-de-pierdut-14907789]. Normal, dacă se asteaptă la pierderi, un președinte director-general se gândește din timp pe cine va sacrifica. Radio Cluj ar fi greu de sacrificat cu audiența de acum câțiva ani, s-ar  lăsa cu interpelări în Parlament, cu scrisori deschise. Soluția? Acel Radio Cluj care însemna ceva pentru oamenii din Ardeal, de la parlamentari la pensionari, trebuie să dispară. Și a dispărut, emisiune cu emisiune, realizator cu realizator, așa cum remarca și jurnalistul Tibi Fărcaș care se întreba retoric unde dispar vocile de la Radio Cluj? [http://tibifarcas.ro/2015/12/15/ce-se-intimpla-la-radio-cluj/] A rămas doar muzică întreruptă de anunțuri, care nu ar fi bună nici de program de incintă într-un mall sau supermarket, fiindcă și acolo trebuie să mai anunți clientela că s-a deschis casa nr…, ceea ce la Radio Cluj nu se poate, fiindcă vine managerul Bogdan Roșca și spune repede: asta nu intră. De fapt nu are voie să “intre” nimic, ca nu cumva să se intoarcă ascultătorii pe frecvențele care nu foarte de mult erau urmărite în toata Transilvania. Misiunea domnului manager Roșca-Zasmencu fiind indeplinită, în cazul unei reduceri (de personal, de buget, de orice…) nici unul din angajații de la Radio Cluj nu va mai avea argumente valide pentru o eventuală contestație.

sturdza

Zorian Diaconescu

Acesta este marele “secret” al prăbușirii cu rea credință a audienței, al alungării colaboratorilor, al scoaterii din grilă a emisiunilor care alcătuiau personalitatea unui post regional, al transformării realizatorilor în funcționari sau reporteri de teren, al inventării unui departament online care nu are nici o legatură cu targetul postului… etc., etc.

 

Îl înțeleg pe domnul presedinte director-general care încearcă să-și protejeze nava amiral (România Actualități) de vremurile de posibilă restriște care pot urma. Îl înțeleg mai puțin pe Bogdan Roșca-Zasmencu, care a acceptat un compromis știindu-se vulnerabil și care se agață de o funcție, acceptând în schimb boicotarea instituției (nu contează dacă o face cu bună știință sau din ignoranță), fiindcă la sfârșit va cădea odată cu “opera” sa. Cel mai puțin îi înțeleg pe foștii mei colegi care acceptă deprofesionalizarea fără luptă, care sunt de acord să-și treacă în CV activitatea la un post de radio care de ani de zile are audiența mult sub marja de eroare, fapt care nu te recomandă nicăieri pentru angajare.

 

Speranța mea se îndreaptă spre anul care vine, orice an nou este și o șansă nouă.

 

În locul foștilor mei colegi n-aș miza pe inlocuirea lui Bogdan Roșca-Zasmencu din funcție, destituirile și concursurile sunt atribute ale C.A. a cărui ordine de zi nu se stabileste la Cluj. În schimb elaborarea unei noi grile de programe va fi obligatorie, prilej de a analiza emisiunile existente, care (evident!) nu produc audiență și mai ales de înlocuire a lor cu propuneri pentru alte emisiuni. Dacă aceste propruneri se lovesc în continuare de refuzul managerului, există căi de dialog cu membrii C.A. și cel puțin se vede și la București dorința de redresare a situației, altfel poate veni și ziua in care cineva să le reproșeze celor de la Radio Cluj că și-au luat salariul fără să facă nimic.

 

Nu ezit să afirm că am atins aici si o problemă sindicală importantă: negocierea condițiilor de muncă. Sindicatul nu ar trebui să stea pasiv când jurnalistului radio, care prin vocea sa semnează fiecare emisiune i se interzice să îmbunătățească produsul prin propuneri și proiecte proprii, când i se refuză sistematic si fără explicații analizarea acestor proiecte în colegiul de redacție, când de fapt colegiul de redacție nu mai funcționează de ani de zile, fiind înlocuit cu voința arbitrară a unui grup restrâns de interese.

 

Echipa de la Radio Cluj are resurse considerabile, refuzul de a le pune in valoare mi se pare la fel de grav ca și munca în mediu toxic sau fără echipament de protecție. În instituție funcționează două grupe sindicale. Domnilor lideri, nu aveți nimic de spus?

 

Dragi colegi, sper ca 2016 să vă aducă gândul cel bun. La mulți ani!

 

Zorin Diaconescu

fost jurnalist Radio Cluj

Părerea ta contează:

comments

2 thoughts on “Scrisoare deschisă colegilor de la Radio Cluj

  1. Inca nu-ti pot spune mosulica, inca nu esti copt la minte desi ambalajul corespunde. Atunci cand “fonctia” iti permitea sa faci ceva bun pentru Radio Cluj tu nu faceai nimic in Radio Cluj. Apoi, aduti aminte, umblai pe la Bistrita unde ti-ai facut patru firme (televiziune, firma de publicitate, post de radio) iar madam Toghina (pe buna dreptate ) te-a dat afara…stiu…te-ai laudat ca tu ti-ai dat demisia, stim …

    Cand lucrasi matale la SRR puteai sa faci ceva pentru a organiza concurs (-uri) si a aduce in fruntea RCj niste oameni cu creier, din interior sau din “urbea asta universitara” nu cadavre ca Zaharescu , taximetrist Pruteanu, ginecolog Rosca, tehnician dentar Hutanu, … Nu facusi matale nimic, deci ciocul mic. Nu ai dreptul sa ciripesti nimic despre implicarea sindicatelor. Cand Dinicu Braghina ti-a comunicat ca este noul vicepresedinte al unui sindicat din SRR matale l-ai amenintat “iesi ca-ti f….t un cap in gura…” Inca mai avem memorie.

    ARO -ul studioului il folosisi tot matale la curse auto si dupa ce l-ai rasturnat l-ai vandul pe doi lei prietenului tau de “circuit’ Alin. Soferii cu masinile Radio Cluj trebuiau sa te plimbe pi matale pi strada Detunata din Gheorgheni unde te relaxai…Dupa ce ai fost dat afara di madam Toghina, o alta care a condus si mai vrea o tura, ai primit pe stat de plata bani de la RCj desi nu ai prestat nimic. Nu te-a durut mana?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *