SONDAJ IRES. Interes și atitudini față de sport și Jocurile Olimpice de vară Rio 2016

INTERES ȘI ATITUDINI FAȚĂ DE SPORT ȘI JOCURILE OLIMPICE DE VARĂ RIO 2016

 

  • Unul din 5 români practică un sport în mod regulat, iar aproape trei sferturi cred că pentru o familie obișnuită din România este deloc sau destul de puțin accesibil să își susțină din punct de vedere financiar copiii pentru practicarea unui sport la nivel de performanță.
  • Mai mult de două treimi dintre respondenți cred că starea actuală în care se află sportul românesc este mai proastă și mult mai proastă decât în urmă cu 30 de ani.
  • Fotbalul rămâne sportul preferat de cei mai mulți dintre respondenții participanți la studiu.
  • Gheorghe Hagi (32%), Nadia Comăneci (16%) și Simona Halep (14%) sunt primii în topul sportivilor români admirați, în timp ce jucătorii de fotbal Lionel Messi (23%) și Cristiano Ronaldo (20%) sunt primii în topul sportivilor străini admirați.
  • images
  • Performanțele României la Rio au fost supra-estimate de respondenți, aceștia anticipând că România se va clasa pe locul 8, în timp ce la finalul competiției țara noastră s-a aflat pe locul 47.  Scrima (41%), canotajul (28%), gimnastica artistică (20%), tenisul de câmp (18%) și handbalul sunt sporturile de la care românii au avut cele mai mari așteptări cu privire la performanța la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice.
  • 6 din 10 respondenți consideră însă că sportivii români din loturile olimpice nu au condiții adecvate de pregătire, fapt care justifică slabele performanțe. În cazul lipsei performanțelor gimnaștilor români, situație care este cunoscută de două treimi dintre respondenți, în timp ce 37% dintre cei chestionați cred că aceasta este determinată în primul rând de lipsa fondurilor sau a condițiilor de care dispun sportivii pentru practicarea acestui sport, 23% indică dezinteresul statului pentru această disciplină sportivă, iar 9% cred că antrenorii sunt la originea acestei situații.

 

Sunt doar câteva dintre datele rezultate în urma unui sondaj de opinie cu privire la interesul și atitudinile românilor față de sport și față de Jocurile Olimpice de la Rio 2016, sondaj realizat în perioada de desfășurare a competiției olimpice (16-18 august 2016).

Vă invităm să consultați raportul pe larg și analiza datelor.

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1223 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,9%

Perioada realizării anchetei: 16-18 august 2016

Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

 

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *