Sondaj IRES interesant despre cum privesc românii noile mişcări politice

Unul din patru romani considera necesara aparitia unui nou partid politic in Romania. Aceasta este concluzia cercetarii realizate de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES cu privire la acceptabilitatea populatiei privind aparitia de noi formatiuni politice in Romania.

Potrivit studiului, 31% dintre respondenti cred ca un nou partid ar trebui sa fie de dreapta, 21% opteaza pentru necesitatea unui nou partid de stanga, iar 22% sunt de parere ca un nou partid ar trebui sa fie de centru.

Respondentii care considera necesara aparitia unui nou partid politic sunt:
- mai degraba femei 41%
- din mediul urban 40%
- din Moldova 43% si Sud+Dobrogea+Bucuresti 41%
- au intre 18-35 ani- 42%  si 51-65 ani- 41%
- au studii elementare -51%
- nu lucreaza in acest moment - 51%
- sunt in cautarea unui loc de munca - 42%
- lucreaza in sistemul public - 41%
-au fost membri FSN inainte de tranformarea in partid politic -45%
-au fost membri ai PCR - 41%
-au fost utecisti sau pionieri - 40%
-voteaza cu PP-DD 54%, cu PDL 47% sau cu alt partid  52%

Unul din patru romani este de parere ca fundatiile sau asociatiile pot reprezenta mai bine decat partidele interesul comunitatilor, in timp ce 38% considera ca reprezentarea interesului este la fel in cazul ambelor.
Participarea civica a romanilor este totusi scazuta, doar 4% dintre cei intervievati declarand ca sunt in prezent membri ai unor asociatii civice sau fundatii.
Doar 5% dintre respondenti spun ca au fost membri FSN inainte de transformarea acestuia in partid.
24% dintre participanti au fost membri ai PCR.
79% dintre respondenti spun ca au fost pionieri.
67% dintre cei chestionati recunosc ca au mai degraba amintiri placute din perioada de dinainte de 1989, iar peste o treime (34%) pastreaza obiecte din acea perioada.

In ceea ce priveste perceptia publica si acceptabilitatea Miscarii Populare, studiul arata ca:
61% dintre respondenti au auzit de Miscarea Populara
38% dintre participanti au o parere buna si foarte buna despre aceasta, in timp ce parerea a 46% dintre respondenti este proasta si foarte proasta
Mai mult de jumatate (58%) dintre intervievati spun ca nu ar vota Miscarea Populara daca aceasta se transforma in partid politic, in timp ce 28% ar vota in favoarea acesteia. La un eventual scrutin, 9% dintre respondenti spun ca ar vota cu Miscarea Populara.
Procentele reprezinta indicele de acceptabilitate al unei eventuale formatiuni si nu indica intentia propriu zisa de vot
26% dintre participanti cred ca Miscarea Populara are o doctrina de centru, 23% o pozitioneaza la drepata, in timp ce 14% cred ca este de stanga.
73% dintre respondenti nu ar vota Miscarea Populara daca Traian Basescu ar face parte din formatiune.
De altfel, unul din sapte respondenti sunt de parere ca Miscarea Populara a aparut ca o consecinta a disputelor din cadrul PDL.

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *