Sora, Boia, CTP, Hurezeanu la Cluj

Am trecut, multi dintre noi, prea usor cu vederea venirea la Cluj a unor analisti, filosofi, jurnalisti de marca, pe care ii vedem des la televizor. Au fost invitati de UBB, de profesorul de „political science” Vasile Boari, de la Fac. de Stiinte Politice, fostul meu profesor de la master. Dupa o lunga tacere, iata, Boari arata ce relatii tari are in sfera analistilor. O pleiada de tipi tari au venit la Cluj: Lucian Boia, autorul extraordinarelor carti de istorie care au demitizat vulgata istoriografica nationalista de la noi total, Mihai Sora, colegul de generatie cu Eliade, Cioran si Nae Ionescu, apoi prof .Daniel Barbu, bun politolog. Apoi Constantin Schifirnet, autorul celebrei serii „Ethnos” al editurii Albatros, unde au aparut carti fundamentale cum ar fi „Statele Unite ale Austriei Mari” al federalistului Aurel C Popovicii, cartile lui Radulescu Motru, Nichifor Crainic etc.

Cel mai putin mi-a placut de domnii Cristian Tudor P opescu si Emil Hurezeanu. Primul e tot asa de incruntat cum il stim, al doilea arogant. Asta a fost senzatia mea ca i-am urmarit indeaproape, inclusiv la cocktailul de dupa seminarul organizat de dl profesor Boari!

Surpriza pentru mine a fost Mihai Sora, om cu o opera insemnata in filosofie, foarte modest si cordial, cu care am reusit sa fac un interviu publicat in 1 decembrie in ziarul quality Ziua de Cluj. Fata de smecherii de CTP si de Hureazeanu, cate modestie, cat bun simt, cat stil arata omul asta crescut la scoala buna a interbelicului…Oameni de genul acesta sunt complet ocultati de media, care ne toarna in cap tot feluri de non-valori . Mie , ca analist, imi place Hurezeanu, desi e mort dupa bani, dar CTP imi displace tot mai mult…

Daca ati fost la prelegerile de la UBB poate comentati aici ce v-a placut si ce nu!

Părerea ta contează:

comments

4 thoughts on “Sora, Boia, CTP, Hurezeanu la Cluj

 1. CTP si-a manifestat tarania si spiritul sudist in mini-interviul acordat alpha TV. Saracul reporter a pus doua intrebari foarte pertinente, iar CTP i-a raspuns foarte vag, poate chiar in batjocura.

 2. ma bucur ca aveti reactii!

  referitor la alte doua comentarii care au fost trimise aici
  1. mi-am insusit greseala, am reparat-o si in consecinta comentariul si-a atins tinta
  2. Al doilea nu avea nici o legatura cu postul meu, asa ca l-am sters automat.

  cred totusi ion ca exagerezi un pic. Ariana are dreptate insa, am fost acolo.dar totusi, CTP este un jurnalism bun si un scriitor si mai bun. Fara discutie. Eu m-am referit la stilul lui uman, si se pare ca am fost prost inteles.

 3. Tibi draga,

  Ca fosti colegi de filosofie in Hasedu in anii 93-95, vreau sa-ti fac o marturisire :
  -in acea vreme la UBB domnul Ciomos a reinviat traditzia conferintelor. Laudabila si buna initiativa.
  -multzi dintre noi asteptam prelegerea invitatului. Firesc.
  -am sa-ti dau insa 2 exemple maximale :
  – I.ICA jr – exemplar, modest, aplicat pe text, inteligibil etc…
  -G.Liiceanu- arogant, cu plastelina in discurs, f. bun actor dar…atat.

  OK.
  Lasand acum nostalgiile : CTP si Hurezeanu : imi plac si-m9i displac amamdoi. Unul e mai franc, dar mai „fanatic”, celalalt e mai subtil si mai „echilibrat”. La ambii am retinut in anumite momente anumite nuatze de ipocrizie, falsitate si teatralism…Si ar mai fi si altele… Insa – sunt mai credibili, pt mine !, decat multi altii. Atat cat mai poate fi credibil un om pe ecran !

  Te salut !

  Fost prieten din HD, Piezisa (langa Anticariat). Saman de meserie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *