Strabunicul meu-jucator la Victoria Cluj, "U" si nationala!

Dragi cititori, atatia cati sunteti, ai acestui blog….am facut o descoperire de proportii, exceptionala pentru mine si familia mea…am descoperit in cercetarile mele de arhiva, din serile lungi de decembrie -ianuarie, cand am studiat pentru teza de doctorat (ca alea pentru prima mea carte s-au incheiat de ceva timp…inca un pic un bob zabava, ca nu veti regreta) cronici de meciuri de footbal superbe despre…strabunicul meu, tatal bunicii mele. Cine a fost el? Pai l-a chemat Vasile Cipcigan, functionar la regia de apa de atunci…apoi tot la ceva regie de apa la Turda, fotbalist de talent, atacant bun. O confirma cronicile din presa anului 1921!

A fost jucator de footbal, atacant, la Victoria Cluj, „U” Cluj si nationala Romaniei. In ce priveste Victoria Cluj aveti mai jos cronici despre el in ziarul clujean Sportul, din 1921. In ce priveste prezenta lui la „U” Cluj, a scris Gh. I. Bodea de el in cartea „Portrete in alb si negru”, am eu cartea acasa. In ce priveste prezenta la nationala de fotbal, sta marturie ce scrie oficial Anuarul Fotbalului Romanesc. Documentarea mea e beton. Va asigur. Mai jos aveti poze din arhiva familiei Farcas cu atacantul Cipcigan, apoi din presa vremii si din anuarul citat. Acum imi dau seama de ce tatal meu a jucat fotbal pana spre 50 de ani, sigur, nu la un nivel mare,  si eu  am facut presa sportiva 8 ani si joc si acum fotbal ori de cate ori pot.. Avem traditie sportiva in mica noastra familie Farcas. Va invit sa va uitati pe poze, sa cititi savuroasele, uluitoarele, cronici de footbal ale timpului.

Nu in ultimul rand le  multumesc colegilor, care mi-au dat un aparat foto ca sa pot face poze si in special lui Mihai Hendea,  blogul lui este www.uncopilutz.wordpress.com, pentru sprijin logistic, eu fiind depasit de progresul tehnic!

Lectura placuta!  

                                                                                 

Părerea ta contează:

comments

18 thoughts on “Strabunicul meu-jucator la Victoria Cluj, "U" si nationala!

 1. Dle Farcas,
  teza dvs de doctorat va trata aspecte (neelucidate inca) referitoare la istoria fotbalului romanesc? Interesant, f. interesant. Poate vom afla ca Romania a fost campioana mondiala si ca „U” a cistigat cupa campionilor europeni. Succes!!!

 2. ion: nuuu, nici vorba, nu se refera la fotbal…apreciez ironia fina a dvs….si anonimatul…de asemenea…

  mircea: mersi, sa avem bafta!

 3. Super tareee ! In sfarsit, gena fotbalistica explica multe din comportamentul lui Tibi ! Felicitari pentru perseverenta de documentarist ! Spor la carte si la mai mare !!

 4. No, chiar faină tradiţia familiei tale.
  Am observat la Cluj că se respectă această tradiţie în ceea ce priveşte activitatea sportivă, studenţească şi clulturală, fiecare familie este cumva angajată în mişcarea sportivă universitară clujană.
  cat despre acest oarecare ion, nu îl lua în seamă, este doar un anonim şi astfel cred că drumurile lui s au oprit pe la regională…

 5. fanu: nu se poate spune ca fiecare familie e angrenata in miscarea sportiva. Eu unul am aceasta traditie si ma mandresc cu ea, e atestata documentar. Sport e bine sa face oricine, cat mai mult. Te salut.

  Jacodi: ma inscriu clar, dar nu sambata dimineata. Doar dupa 12 pot veni, daca e sigura treaba. Serus.

 6. 1. Dle Farcas, imi cer scuze pentru ironie. V-am citit reportajele sportive pe vremea cind activati ca ziarist sportiv. Foarte tari, si ma gindeam ca reveniti. Pacat ca v-ati lasat.
  2. Pentru Nae: la ce va referiti cind spuneti ca „gena fotbalistica explica multe din comportamentul lui Tibi”? droguri, tras pe nas, femei, bani, …. nu inteleg!!
  3. Pt. Dnul Farcas: Sensul corect in limba romana a cuvintului „Grinta” este Atitudine!!! Mai usor „cu pianu pe scari” cu genele, celulule ….
  4. Pt. Fanu: Ma chema Ion. Anonim este o persona care-si tainuieste numele. Nu ma supar sa fiu un oarecare, chiar ma onoreaza, iar pe la regionala va invit sa treceti si dvs. poate va mai limpeziti mintea.

 7. ion: mersi de apreciere. Da, asa e, grinta inseamna atitudine, dar si o anumita incrancenare in joc evident. Gen Gattuso sa zicem. La asta ma refeream eu.

 8. ion, fanu: de la strabunicul meu…la aceasta polemica e cale lunga. Va rog incetati. Nu va mai aprob comentariile daca nu incetati. Aici nu e vorba de „U ” si CFR, ci de amintiri vechi.
  salut

 9. Bravos Giannini! Ai fost si tu un deschizator de drumuri in fotbalul clujean; ma refer la celebrul Madisz din anii ’90, mult inainte de a aparea sinteticele, feisbucul sau…. mall-urile.
  Sper sa te revad la un fotbal. Mai nou esti tot la baschet… 😉

 10. D. Babii: nu e adevarat! De doi ani, cu mici exceptii, joc lunea de la 20-21 fotbal, pe sintetic. Alergare si baschet e doar sambata.
  In 2012 voi pune accent solid pe sport, ca m-am ingrasat tare si nu imi place deloc cum arat. Plus ca iubesc miscarea.
  Anii aceia 1993-2000 si ceva sunt Unici, de neuitat. Ady Sincaiul marilor meciuri….plus toate terenurile de beton din Cluj pe care am jucat partide memorabile.Golul ala al meu, cu capul, min 59, cand i-am bagat pe Draco Volans in C, si apoi am luat rosu pentru un fault…la Ady, fabulos, fabulos. Meciurile pe zapada la Sincai, cu Zoli Iasko, Marcel Rus, care dribla pe toti si dadea gol, Kiki, Mitea, Pibe, Sarpele, oioioi etc
  Uite ca acel campionat Madisz, de minifotbal, initiat de tinerii maghiari in 1990, rezista si acum, echipa pe care eu am infiintat-o este si acum, Pro Italia, am jucat 3 meciuri in tur, inclusiv recent, dar am pierdut 2-1 min 60. Asta e! Pro Italia merge inainte!
  Deci miscare mai fac!
  Sarbatori Fericit Dane!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *