Tabloidizarea si ipocrizia clujeana

A sarit in sus Clujul ca un TABLOID elvetian a vanat un subiect de culoare, a exagerat voit,  a mers, cum e jargonul jurnalistic „pe aspectele negative” ala orasului! Pana la nivel de sefie a primariei si a ambasadei s-a ajuns, cu proteste, scrie presa locala de azi! Unii editorialisti s-au napustit sa se razbune simbolic cu contraeditoriale intr-o furie demna de o cauza mai buna. O asa COMUNIUNE PRESA-AUTORITATI demult nu s-a mai vazut sub Feleac . Tare, ce mai!

Noi, aici, in „Inima Transilvaniei” NU NE INDIGNAM ca Libertatea, CanCan sau Click au ajuns demult CELE MAI CITITE ziare, ca presa qulity e jos de tot, nu ne indignam de valurile de dejectie care se rastoarna peste noi de la Para Rat, eterna problema nerezolvata de 20 de ani. Dintr-o data ne indignam ca vine un jurnalist  elvetian care isi serveste perfect interesele ziarului sau- actionariatul asta ii cere, atentie, ca daia e Tabloid- si ne picteaza in poze si in text!

Eu as vrea sa nu mai fiu agresat de 10 ori la Varzarie de cersetori, ca politia comunitara sa nu se dea dupa cires cand  bastani cu 4×4 parcheaza ilegal si ii amendeaza pe cei cu masini mai spectaculoase, as vrea ca trotuarele de langa Medicala 3, de pe Memorandumului si in multe mii de alte locuri sa fie trotuare nu locuri de rupt picioare si multe altele. Sa nu bovarizam, NU avem un Cluj Perfect, din contra! 

Ia mergeti dvs la pantofarul de langa Casa Matei sa vedeti cum stau femeile la coada sa isi puna flecuri, de ce bune trotuare avem in orasul asta „de cinci stele”.

Din pacate pentru noi, traitori pe aici pe la Cluj, o parte considerabila din articolul din Blick e adevarat! O parte NU, e exagerat. Nu scrie la jurisprudenta CEDO in materie de libertate de expresie ca „jurnalistul are dreptul chiar de a exagera ca sa sesize chestiuni care tin de sfera publica?”  In rest, ce a facut elvetianul se numeste „jurnalism cu orientare, cu dedicatie, cu TEMA”. 

De altfel un procedeu foarte cunoscut si pe plaiurile mioritice nu doar prin Elvetia. Si acolo, ca si aici, ziarele au un actionariat, sunt businessuri private care tre sa genereze profit. Pur si simplu si cu orice scop! Casele de binefacere sunt in alte parte!

La revedere!

PS. 1

interesante comentariile la acest text. Ele spun totul!

http://www.citynews.ro/cluj/chestiunea-zilei-15/ziaristii-elvetieni-confunda-pata-rat-cu-clujul-93459/

PS 2

Iata o ridicola instrumentalizare politica a cazului generat de articolul Blick:

http://www.stiridecluj.ro/social/psd-cluj-cere-primariei-sa-stranga-lesurile-de-animale-si-gunoaiele-pana-la-vizita-echipei-bayern-munchen

Părerea ta contează:

comments

8 thoughts on “Tabloidizarea si ipocrizia clujeana

 1. Jurnaliştii de la Blick, cotidianul cu cel mai mare tiraj din Elveţia, propietate a Grupului Ringier, cel care a dat multe rateuri în România şi s-a retras cu coada între picioare (vânzarea Evenimentului Zilei pe bani mărunţi e un exemplu), şi-au vărsat umorile pe Cluj şi pe clujeni, printr-un articol plin de răutate, în care oraşul emblematic al Transilvaniei este asemănat cu ghetourile din Africa de Sud sau cu sărăcia din Mexico City şi asta în ziua meciului de Champions League dintre CFR Cluj şi FC Basel, campioana unei ţări perfecte precum Elveţia.

  Heiko Ostendorp – jurnalist de mâna a treia / sursa: blick.ch

  Nu am să insist pe conţinutul articolului, presa noatră a făcut asta, am să fac referire doar la autorul textului, dl. Heiko Ostendorp, care ca biet slujbaş al unui tabloid, adică un produs media îndoielnic prin definiţie, nu face altceva decât să manipuleze şi să exploateze nevoile primare ale cititorilor, foloseşte fotografii şocante doar de dragul tirajului. Mă uit la poza acestui băiat neîngrijit, nebarbierit, purtând un tricou negru sub albastrul unei cămăşi şifonate rău şi mă duce gândul la lumea a treia… o lume în care acestui nesimţit i-ar sta de minune.

  Societatea clujeană a reacţionat, în frunte cu primarul urbei, mediile jurnalistice şi ale societăţii civile deasemenea. Mai jos aveţi reacţia lui Sorin Apostu:

  “Consider ca este o jignire adusa tuturor Clujenilor si cred ca ce au prezentat in acel articol nu reprezinta fata orasului. Voi protesta in acest fel si nu ma voi prezenta la meci. Generalizarea unor realitati marginale drept reprezentative pentru Cluj-Napoca, exagerarile si inexactitatile din materialul aparut astazi in Blick nu le fac cinste nici lor, nici publicatiei pe care o reprezinta, si arata un respect scazut fata de cititori.”, a declarat pentru Stiri de Cluj Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca. Stiridecluj.ro au iniţiat o petiţie prin care solicită un drept la replică în cotidianul elveţian.

  Chiar pe site-ul publicaţiei mulţi cititori au reacţionat dur faţă de elucubraţiile acestui Heiko Ostendorp.

  În tribunele stadionului „Constantin Rădulescu” din Gruia, am stat în apropierea unui grup de susţinători ai adversarei de aseară a campioanei României şi dincolo de civilizaţia de care au dat dovadă, nu păreau a fi panicaţi sau şocaţi de mediul ambiant sau vreun pericol, boală, microb sau alte asemenea lucruri de care s-ar fi putut molipsi în urma vizitei într-un oraş precum cel zugrăvit cu „măiestrie” de frustratul ziarist helvet.

  În acest fel, prin putere de consecinţă, mi-a picat şi mai bine victoria CFR-ului din CLUJ – KLAUSENBURG – EUROPA !

 2. bai paginadesport bai, se vede ca nu ma cunosti deloc, eu nu fac propaganda la nimeni. Linkurile sunt date ca sa existe dovada documentarii la asertiunile de pe blog. In rest, da, http://www.stiridecluj.ro e un site foarte bun, in crestere si va creste si mai mult la ce achizitii de personal au facut mai nou. Numele le tin pentru mine, asa e onest.
  hai papapa

 3. Analiza ta este pertinenta, e un articol f bine scris si gandit. In schimb, reactia psd e comica. Daca ar fi dupa ei, am salubriza orasul nu pentru noi, ci pentru imbunarea presei din Munchen:)) Adica totul de fatada, imagine, continut 0. Cand vom termina cu mentalitatea asta de 2 parale, vom incepe sa castigam respectul europenilor.

  da Doamne sa jucam saptamanal cu vreo echipa europeana, sa aiba motiv psd sa ceara primariei sa-si faca treaba. Evident, salubritate nu pt noi, ci pt satisfacerea capriciilor occidentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *