Un editorial curajos si un fenomen clasic de psihologia multimilor

Multimea are memorie scurta. E un principiu verificat de psihologia multimilor- incepand de la Gustav LeBon citire-dar si de comunicare. Faptul ca presedintele Iuliu Muresan a fost huiduit, fluierat, la pauza unui meci pe teren propriu nu e de mirare pentru cei care analizeaza fotbalul atent.  Conducerea CFR 1907 Cluj este victima unor decizii contradictorii in ultima perioada, cel putin asa receptate de suporteri si de clujenii care merg sus in Gruia sa vada fotbal de calitate. Majoritarea publicului de pe arena cocheta din Gruia este doritoare de fotbal de calitate, satula de esecurile lui „U”. Migrata de pe „Moina” pe „Gruia” ca sa vada fotbal de calitate superioara celui oferit de ceva timp de „U”, nu neaparat din atasament fata de culorile clubului feroviar.

Or, schimbarile repetate de antrenori care NU au dat rezultatele scontate, au obosit, bulversat multimea, obisnuita cu parcursul snur al feroviarilor. Mult, tot mai mult, mereu mai mult-asta a fost dictonul strategiei din „Gruia”. Si e greu sa tii ritmul tot mai sus, cand vezi fotbalul aproape ca un plan de business. Si cand s-au dat rateuri a venit randul „doctorului” sa fie huiduit. Imediat media a sarit in sus ca arsa, s-au platit polite, s-a scris ca pleaca Muresan, ca va fi indepartat.

Nici poveste. Speculatii nefondate, fara pic de baza. CFR e in finala Cupei, a jucat convingator, iar presedintele va fi pastrat. Problema e ca majoritatea gazetarilor de sport NU CUNOSC natura relatiei Arpad Paszkany-Iuliu Muresan. Nici eu, ca amator de fotbal, nu o cunosc. Vad doar ca cei doi sunt mai mult decat simpli conducatori, sunt si prieteni. Desi la acest nivel se poate intampla orice, NU CRED ca domnul Iuliu Muresan va fi indepartat. In nici un caz! Pentru ca a dovedit ca e profesionist, e util, desi si el poate gresi, mai ales ca e in fotbal de maxim 6 ani.

Presa nu il iubeste pe Muresan, din contra, datorita stilului dur si controlului informational total- vezi ce a scris si jurnalistul Hossu in FTR la rubrica „Polojenie”- ii stie mai mult de frica dar cred ca s-ar bucura daca ar fi schimbat. E naiva  media, nu va avea satisfactia asta. Pentru simplul fapt ca presedintele feroviar este foarte puternic. Presa depinde de el, de informatiile lui asa cum si el are nevoie de presa ca aerul. Relatia se poate rupe doar daca Muresan va pleca din functie ceea ce nu este, repet, cazul. O tensiune in club nu se rezolva asa repede cu demisia,  mai ales la acest nivel.

In acest context, al acestor consideratii strict personale, am citit un editorial foarte curajos, chiar incomod, o raritate in presa locala clujeana print. Al redactorului – sef al cotidianului „Foaia Transilvana”, Ovidiu Blag, jurnalist vechi, cu experienta. In afara de final, care mi se pare o reglare de conturi evidenta, in rest este excelent: e critic, bine informat, bine scris, in cheie ironica, asa cum trebuie sa fie uneori un editorial. Si e asumata cu iscalitura. Acolo se ridica niste intrebari care inca nu si-au primit raspuns.

Mai avem de asteptat destul pentru raspunsuri.

PS

scriu de pe pozitii „U”-iste, sunt ex- jucator la „juniori” al lui „U”, ultras din garda veche  al „alb-negrilor” dar personal nu am nimic contra echipei si clubului din Gruia, chiar am fost la unele meciuri ale feroviarilor, desi rar.

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *