Vom avea o sâmbătă liniştită la Cluj-Napoca?

Au fost timpuri pe care nu doresc să le mai trăiesc la Cluj-Napoca.

Timpuri în care presa locală democratică, din anii 90 până în 2004, a fost critică, în marea ei parte, la adresa puterii extremiste a primarului Gheorghe Funar şi la adresa radicalismelor maghiare deopotrivă, atunci declanşate de multe ori de UDMR, acum în special de Partidul Civic Maghiar (PCM), Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi actuala filiala clujeană a Jobbik, partid radical cu sediul central în Budapesta, Ungaria, înfiinţat să capitalizeze voturile ardelenilor cu dublă cetăţenie, o ştim cu toţii.

Era o vreme tulbure, într-un Cluj cenuşiu, tot mai conflictual, în care moderaţii, pro-occidentalii, pro-Nato, pro-UE, erau cu adevărat minoritari. În oraşul lor!

Populatie

Acum, la 7 ani de la intrarea în UE, ar fi normal să ne bucurăm de multiculturalitatea Clujului, că e ceva superb! Dar citesc că Jobbik are mesaje agresive, în care contestă Guvernul şi Preşedenţia din România. Iar neo-legionarii de la Noua Dreaptă pregătesc o „Noapte a Sfântului Bartolomeu”, o atmosferă de război, cu marş etc.

Exact sâmbătă s-a găsit Noua Dreaptă să îl facă, de 15 martie, când maghiarii sărbătoresc Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătoare legată de spiritul paşoptist şi nevoia de eliberare de sub habsburgi. A nu se confunda cu Ziua Naţională a Ungariei, care este pe 20 august.

Îmi doresc o sâmbătă fără extremisme, calmă, cu clujeni care să se plimbe, să meargă la cafenele, pe terase, să se bucure de vremea bună, cu minoritatea maghiară care trebuie să îşi serbeze ziua specială în pace, aşa cum e spiritul UE.

Sper că Primăria, Poliţia Municipală, Jandarmeria, Poliţia locală şi SRI să aplaneze eventualele situaţii conflictuale, provocate de descreieraţii din ambele tabere. Eu vreau un Cluj tolerant, civilizat, frumos, aşa cum ar trebui să fie Capitala Ardealului şi viitoarea Capitală Culturală a UE în 2021!

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *