Ziarele noastre sunt mai ieftine ca ale lor

Preluare de pe paginademedia.ro : 
ANALIZĂ. Cât costă ziarele în țările civilizate. Se pot compara prețurile cu piața de la noi?

Cele mai ieftine ziare din România, la propriu, sunt cele două tabloide care au mai rămas pe piață, Libertatea și Click, care se pot cumpăra cu un leu. Cel mai scump este Ziarul Financiar, care costă 3,50 de lei. Sunt aceste prețuri comparabile cu ce se întâmplă în marile piețe?

Analiza Paginademedia.ro arată că România are printre cele mai ieftine ziare, în condițiile în care tirajele de la noi sunt infime, în comparație cu marile titluri occidentale. Dacă adăugăm la prețul de copertă problemele de distribuție (cu Hiparion în insolvență) costul unui ziar este mai mult decât insuficient pentru a acoperi costurile de producție.

Paginademedia.ro va prezintă în continuare cât costă cele mai importante ziare în câteva din cele mai puternice state ale lumii: Marea BritanieFranțaSpania șiStatele Unite ale Americii.

Marea Britanie – doi lei pentru The Sun

La un stat cu o populație de 53 de milioane de locuitori, tabloidul The Sunare în Marea Britanie în medie 7,3 milioane de cititori pe zi și un tiraj de 2,6 milioane de copii. Cel mai bine vândut ziar britanic costă 40 de penny (2 lei). Ziarele generaliste precum The Guardian și The Observer sunt însă mult mai scumpe. Primul costă 1,40 de lire (7 lei), iar pentru cel de-al doilea englezii plătesc 2,50 de lire (12 lei). Le fel ca The Observer și Sunday Times costă tot 2,50 de lire.

Franța – mai mulți cititori pe zi decât toată populația României

Franța este o țară în care 43% dintre locuitori citesc în fiecare zi cel puțin un ziar, potrivit unui studiu realizat de AudiPresse în 2012. Asta înseamnă că la o populație de 65,8 milioane de locuitori 21,9 milioane de francezi cumpără zilnic un ziar pentru a-l citi.

Dintre cotidianele naționale plătite Le Parisien este cel mai citit ziar din Franța cu 2,4 milioane de cititori, urmat de L’Equipe (2,2 milioane), Le Monde (1,69 de milioane de cititori), Le Figaro (1,2 milioane), Liberation (961.000) și Les Echos (468.000). Prețurile acestor ziare sunt între 1.05 euro – Le Parisien și 1,60 – Le MondeLe Figaro și Liberation costă fiecare 1,50 euro, Les Echos 1,30 euro, iar pentru ziarulL’echipe francezii scot din buzunar 1,10 euro.

Spania – El Pais, echivalentul a cinci lei

La o țară cu o populație de 46 de milioane de locuitori, El pais are în Spania în medie 1,9 milioane de cititori pe zi și un tiraj de 473.000 de exemplare. Cel mai citit ziar din Spania costă 1,20 de euro la fel ca La vanguardia, al patrulea ca număr de cititori. Pe locurile doi și trei în topul celor mai citite ziare din peninsula Iberică se află El Mundo și ABC, fiecare având un preț de 1,30 de euro.

Statele Unite ale Americii – doi dolari pe Wall Street Journal

La o populație de 316 milioane de locuitori, Statele Unite ale Americiieste o țară în care doar 23% din cetățeni citesc zilnic un ziar tipărit, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center în 2012. În aceste condiții,The Wall Street Journal, cel mai citit ziar din Statele Unite ale Americii, are un tiraj de 1,8 milioane de exemplare și costă 2 dolari.

Al doilea ziar ca tiraj din SUA, The New York Times (1,6 milioane de exemplare) costă 2,50 dolari. Washington Post și The New York Post costă fiecare câte 1 dolar, iar pentru Los Angeles Times americanii scot din buzunar 1,50 dolari.

România, ziare la un leu

Cel mai scump ziar în România este Ziarul Financiar, care costă 3,5 lei, urmat de România liberă pentru care românii scot din bucunar 2,5 lei. Evenimentul zilei și Gazeta Sporturilor ocupă locul trei în topul celor mai scumpe ziare din România, acestea având un preț de 2 lei. Cotidianul Adevărul are un preț de tarabă de 1,99 de lei.

Tabloidele sunt cele mai ieftine ziare cotidiene: Libertatea și Click se vând la prețul de 1 leu.

Părerea ta contează:

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *