Ziua Nationala nu ne unifica

Datele istorice nu favorizeaza Ziua de 1 decembrie. Nici vremea nu ne ajuta. E mereu moharat, rece. Nu ajuta sa ai o buna dispozitie, sa fii fericit ca ai ce sarbatori. Inteleg perfect ca a fost un mare eveniment atunci pantru natiunea romana. Asa cum pentru altii nu a fost. Din contra. Cateva observatii elementare:

– Reprezentanti ai FSN din 1990 au decis sa se renunte la 23 august si sa se face ziua nationala pe 1 decembrie.

– tot in acceasi zi si alte natiuni din jur au parasit imperiul austro-ungar. Care a sucombat. Deci nu suntem unici.

– aceasta sarbatoare nationala ii exclude pe cetatenii maghiari. Nu au cum sa simta ceva apartinator de Romania. Dimpotriva. Ei nu recunosc Trianonul asa cum noi nu recunoastem Dictatul de la Viena.

– a fi fost buna o zi mai calda. Tot ce a fost cu iz monarhic a fost ocolit de fesenistii care au confiscat revoluztia, de Ilici si compania. 10 mai erea o solutie. Sau o alta data mai „calda”. Nu s-a dorit.

Asa ca avem mereu un 1 Decembrie care e egal cu o zi libera. Nu are legatura cu spiritul national, nu iti tresalta inima in pept. E o zi ca oricare alta libera. Din pacate.

Stiu suficienta istorie sa imi dau seama ce importanta a fost gestul unificarii dar sa nu uitam ca si multi Romani s-au opus. E polemica unionist-antiunionist.

Avem in Ardeal suficiente motive sa na indoim ca a fost un gest util nu? Asa cum altii au dreptul sa isi puna steag la geam si sa simta fericiti!

Părerea ta contează:

comments

One thought on “Ziua Nationala nu ne unifica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *