Adunarea Generală Ordinară a APPC a ales joi seara noua conducere a asociaţiei cu un mandat de un an. Preşedinte este Remus Florescu (Adevărul), care e şi membru în Colegiul de Conducere alături de Cosmin Puriş (Făclia) şi Mihai Prodan (Actualdecluj.ro), care este şi secretar. Cenzor a fost ales Bogdan Stanciu (Sinteza).
Iată şi raportul de activitate al vechii conduceri formată din Remus Florescu, Bogdan Stanciu, Cosmin Puriş, Mihai Prodan.
Internshipuri
Am demarat seria de internshipuri APPC – Primul internship este în derulare la Curtea de Apel Cluj.
După ce se va termina vom continua pe partea de IT (cu Simplon) şi pe partea economică (BT).
Traingin – Centrul pentru Jurnalism Independent
Training cu Cristina Lupu, de la Centrul pentru Jurnalism Independent.S-au explicat modificările la noile Coduri, civil şi penal, în legătură cu activitatea jurnalistică. Au fost explicate noile prevederi, cu exemple concrete. De asemenea au fost discutate aspecte privind folosirea reţelelor de socializare pentru documentare. În ce măsură informaţiile şi fotografiile de pe Facebook sunt publice. De asemenea, s-a discutat despre protecţia Legii Dreptului de Autor asupra informaţiilor. Informaţiile din ghidul scos de CJI pe această temă vor fi postate pe siteul Asociaţiei.
Training cu Preşedintele Secţiei Penale a Curţii de Apel Cluj
Întalnire a conducerii Curţii de Apel cu membrii APPC in legatura cu ultimele modificari aduse ghidului privind relaţia a sistemului judiciar cu presa. Au fost prezentate modificările şi am avut ocazia să discutăm cu domnul judecător Gheorghe-Valentin Chitidean, preşedinte al Secţiei penale şi de minori a Curţii de Apel Cluj, dar şi cu Liviu Ungur, purtătorul de cuvânt ai instanţei şi preşedintele Secţiei a II-a civile de contencios administrativ şi fiscal.
Campanie – libertatea presei
Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) marchează 3 mai – Ziua Mondială a Libertății Presei printr-o campanie de conștientizare menită să promoveze o presă de calitate, independentă de contexte consumeriste, politice sau economice.
Intitulată „Învață să discerni’’, campania se adresează în primul rând consumatorilor de presă scrisă, cu scopul de a le atrage atenția acestora asupra contribuției pe care o pot aduce la creșterea calității presei, dacă discern corect între știrile pe care aleg să le citească. De asemenea, campania își dorește să tragă un semnal de alarmă în interiorul breslei jurnaliștilor, care a ajuns să fie adesea desconsiderată din cauza slabei calități pe care o livrează.
Campania va contiuna şi indoor până la începutul lunii iunie.
Premiile APPC sub patronajul Ambasadei Germaniei
Premiile Asociației Profesioniștilor din Presă – Cluj, ediția I, își propun să recunoască excelența în presa scrisă și să promoveze astfel mass-media de calitate. Avem onoarea să organizăm premiile APPC sub înaltul patronaj al Ambasadei Germaniei la Bucureşti.
Se vor acorda trei premii, câte unul pentru Reportaj/Feature, Interviu şi Opinie/Analiză.
Jurații Mihnea Măruţă (fost redactor-şef la Cotidianul şi la Adevărul), Doru Buşcu (redactor-şef Caţavencii) şi Liviu Avram (redactor-şef adjunct la Adevărul) vor stabili cei trei câştigători în funcţie de următoarele patru criterii, care vor fi notate de la 1 la 5:
– Prospeţimea, ineditul subiectului
– Interesul public pe care îl suscită
– Echilibrul în abordare
– Acurateţea şi stilul scriiturii
Juraţii pot decide acordarea unui „Premiu al Juriului” dacă există articole valoroase care nu au fost înscrise în competiție.
Premiile vor consta atât din sume de bani (500 euro), cât și din diplome. Premiul Juriului va fi recompensat doar cu diplomă.
Campanie Tudor Ştirbu
Campanie de strângere de fonduri pentru colegul Tudor Ştirbu – suma strânsă 3.665 de lei- pusă la dispoziţia lui Tudor. Concomitent am organizat si primul salon foto al APPC, eveniment care dorim sa devina anual. Subliniez ca a fost pentru prima data cand aproape toti fotoreporterii din Cluj au expus impreuna.
Protocol de colaborare cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti – în vederea susţinerii demersului legislativ prin care activitaea jurnalistică să fie recunoscută ca una de creaţie şi drept urmare ziariştii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Lege să primească la pensie indemnizaţie la fel ca scriitorii, artiştii, etc.
Protocol de colaborare cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti – în vederea susţinerii demersului legislativ prin care activitaea jurnalistică să fie recunoscută ca una de creaţie şi drept urmare ziariştii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Lege să primească la pensie indemnizaţie la fel ca scriitorii, artiştii, etc.
Acţiunile din cadrul proiectului european din care amintim trainingul cu Fiona Anderson, de la BBC.
Acţiuni ocazionate de tragedia de la Charlie Hebdo
APPC a depus lumânări şi a ţinut un moment de reculegere la Institutul cultural francez şi a organizat o dezbatetere pe tema Charlie Hebdo.
Medierea unor probleme apărute în presă
Întâlnire cu conducerea Jandarmeriei în cazul Ionel Lespuc
În urma incidentului a cărui victimă a căzut colegul Ionel Lespuc, care a fost agresat de un jandarm în timpul unei intervenţii în care se încerca imobilizarea unui suporter al U Cluj, am convocat o întâlnire cu conducerea Jandarmeriei Cluj. Am stabilit un set de măsuri: Jandarmeria recomanda sa avem legitimatiile de presa la vedere cand participam la evenimente de genul celui caruia i-a cazut victima Ionel Lespuc. 2. Ei sunt deschişi la alte idei si sugestii pe care le-am avea pentru a nu se repeta un astfel de incident, pe care il consideră izolat. Le-am sugerat sa prezinte incidentul tuturor jandarmilor si sa+i atenţioneze in legătură cu astfel de agresiuni. Au fost de acord, precizand ca oricum astfel de sedinte se fac inainte de orice eveniment. Ei consideră că jandarmul care l-a agresat pe Ionel nu a facut nimic greşit. După ce au urmarit inregistrarile furnizate de Primărie, ei au tras concluzia că nu a existat nicio agresiune. Ne-au transmis că daca nu suntem, respectiv Ionel Lespuc, nu e multumit cu rezolutia lor, putem să apelăm la Justiţie, decizie pe care am lăsat-o în seama lui Ionel, asigurându-l de tot sprijinul nostru.
Mediere situaţie Horea Şoica – purtator de cuvânt de la Infecţioanse
In urma sesizării făcute de către colegul Horea Şoica legată de relaţia tensionată cu directoarea medicală de la Spitalul de Boli Infectioase, Mihaela Lupşe, care l-a ameninţat şi i-a vorbit pe un ton nepotrivit, APPC a initiat o intalnire cu directorul instituţiei pentru a ne asigura că pe viitor nu se va mai intampla asa ceva.
Mediere Bacalu – Jandarmerie
In urma incidentului în care colegul Mihai Bacalu a fost îmbrâncit pe holurile Tribunalului de ruda unui interlop pentru a-l impiedica sa faca o fotografie, am luat legătura cu conducerea Jandarmeriei. Problema a fost faptul ca jandarmii nu l-au ajutat pe colegul nostru.
Luni, am fost impreuna cu Bacalu să vorbim cu şefii Jandarmeriei. Concluzia a fost ca pe de o parte, jandarmii vor fi atentionati sa fie mai vigilenti, iar pe de altă parte, orice problemă aţi avea pe holurile instanţelor să nu ezitaţi să le cereţi ajutorul. Ei trebuie să vă ajute, în caz contrar vă rog sa ne sesizaţi.
Întalnire de lucru intre Alianta Romana de Preventie a Suicidului si APPC- COMUNICAREA SINUCIDERILOR IN MASS-MEDIA
De asemenea, de la preluarea mandatului actuala conducere a avut o serie de luări de poziţie vis-a-vis de acte despre care am considerat că lezează activitatea presei: cazul Cosmina Fernoaga – concediată la comandă, mecanismul de acreditarea la meciurile din Liga I.