Asa au strigat miile de egipteni din Piata Tahrir la vestea caderii regimului Mubarak dupa 31 de ani de domnie. 18 zile de proteste au demonstrat ca un presedinte poate fi dat jos de cei organizati in Piata Tahrir. Fratia Musulmana, care e scoasa in afara legii, nu are merite prea mari…am citit in New York Times. Mi se pare ca aceast Fratie se asemeana mult cu o organizatie terorista la fel ca si Hezbollah in Liban si celelate specii de formatiuni teroriste. Asta e feelingul meu, cred ca sunt fundamentalisti dar nu ca si „Jihadul Islamic Egiptean” al lui Al-Zawadhiri, numarul 2 Al-Qaeda. Asa stiu ca asta a fost prins in cele din urma de americani. Dar unde e Ben Laden???
Am citit zilele astea doua carti, una despre terorismul islamic si terorism in general, foarte buna, la editura Curtea Veche si alta „11 septembrie si noua ordine mondiala” a jurnalistilor Miruna Munteanu si Vladimir Alexe, cei doi care faceau suplimente „Ultrasecret” la vechiul cotidian national Ziua. Ca sa inteleg un pic ce e cu fundamentalismul islamic am citit si raportul oficial al Comisiei 11 septembrie 2001. Terorismul oficial s-a nascut in 1968 cand un avion al unei companii evreiesti a fost deturnat de palestinieni. De atunci s-a ajuns la Al Qaeda si la operatiuni extrem de sofisticate si criminale. E drept, lectura mi-a arata ca si statele, marile puteri, au dat apa la moara teroristilor. Au cules furtuna dupa ce au semanat vant. Dar lecturile astea sunt pentru mine, ca sa inteleg fenomenul.
Iata ce a promis Consiliul Militar care conduce Egipt acum:
UPDATE 20.30 Promisiunile Armatei:
– încheierii stării de urgenţă;
– persoanele oneste care au refuzat corupţia şi au cerut reforme nu vor fi arestate;
– organizarea unor alegeri prezidenţiale libere şi transparente;
– apărarea intereselor cetăţenilor şi vegherea securităţii naţiunii.
Consiliul a insistat asupra necesităţii de revenire la muncă în instituţiile statului şi întoarcerea la o viaţă normală. De asemenea, Consiliul Suprem al forţelor militare a salutat sacrificiul preşedintelui Hosni Mubarak în timp de pace şi război şi atitudinea sa patriotică, în care au prevalat interesele superioare ale naţiunii.
UPDATE 19.50 Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut Egiptului să respecte acordul de pace cu Israelul şi securitatea acestei ţări. Prima reacţie a americanilor a venit din partea vicepreşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, care iniţial l-a apărat pe Mubarak, spunând că nu este un dictator şi că nu ar trebui să se retragă. Acum el a descris demisia acestuia ca fiind „o zi istorică” pentru Egipt, avertizând însă cu privire la zilele delicate şi consecinţele grele care vor veni.
EVZ.ro:
Armata ridică baricadele
Armata egipteană a început să ridice baricadele şi sârma ghimpată din jurul pieţei Tahrir din Cairo – epicentrul revoltei din zilele anterioare.
Astfel, soldaţii au demontat mai ales baricadele aflate lângă Muzeul Naţional, la intrarea de nord în piaţă. Armata a îndepărtat, de asemenea, carcasele de maşini arse, urme ale ciocnirilor dintre forţele de ordine pro şi anti-Mubarak din momentele de apogeu ale revoltei. Soldaţii a fost ajutaţi în eforturile lor şi de civili, care au curăţat piaţa.
Mai mult, tancurile armatei care au blocat străzile ce duceau spre Tahrir au eliberat trecerea, poziţionându-se în părţile laterale, în timp ce piaţa se umplea de oameni euforici.
Foştii membri ai guvernului egiptean nu au voie să părăsească ţara fără permisiunea expresă a armatei sau a procuraturii, au anunţat sâmbătă reprezentanţi ai aeroportului din Cairo, citaţi de Associated Press.
REACŢII DE PE GLOB
Optimism prudent în Occident
Statele occidentale au salutat demisia preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, dar au preferat să rămână prudente asupra evoluţiei situaţiei în Egipt.
În acelaşi timp, mai multe ţări din Orientul Mijloc au marcat momentul prin explozii de bucurie, scrie presa internaţională.
- „Vocea poporului egiptean (…) a fost ascultată”, a afirmat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, făcând apel la o „tranziţie transparentă, în ordine şi paşnică”.
- Salutând plecarea lui Mubarak, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat convins că ţara va rămâne „o forţă pentru stabilitatea şi securitatea regiunii”.
- Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a apreciat că Hosni Mubarak „a ascultat vocea poporului egiptean” şi a făcut apel la un Guvern reprezentativ.
- Demisia preşedintelui Mubarak este „o schimbare istorică”, a declarat la rândul său cancelarul german, Angela Merkel, făcând apel la noul regim egiptean să respecte „securitatea Israelului” şi tratatul de pace cu această ţară.
- Premierul canadian Stephen Harper a făcut apel la Cairo să „garanteze respectarea” păcii cu Israelul şi „respectarea drepturilor persoanelor, inclusiv ale minorităţilor, în special cele religioase”.
- Egiptul trebuie să se îndrepte către „un Guvern civil şi democratic”, a subliniat la rândul său premierul britanic, David Cameron.
- Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a salutat decizia „curajoasă şi necesară” a lui Mubarak şi şi-a exprimat speranţa că noile autorităţi vor organiza alegeri „libere şi transparente”.
- China s-a pronunţat şi ea pentru o revenirea la „stabilitate şi ordine publică pe cât de rapid posibil”, potrivit Ministerului chinez al Afacerilor Externe.
- Israelul, care se teme de o consolidare a islamismului în favoarea schimbărilor, a reacţionat cu prudenţă, sperând că tranziţia care începe va avea loc fără probleme.
Explozii de bucurie în OrientMişcarea islamistă palestiniană Hamas a salutat plecarea lui Hosni Mubarak, apreciind că este „începutul victoriei revoluţiei”, iar scene de bucurie şi concerte de claxoane au avut loc în mai multe ţări din Orientul Mijlociu, în special în Liban, Iordania, Qatar şi Yemen.
- Iranul a apreciat că egiptenii au obţinut „o mare victorie”, în timp ce Fraţii Musulmani din Iordania au evocat o „lecţie pentru multe regimuri arabe”.
- În Tunisia, unde o mişcare de contestare comparabilă celei din Egipt a provocat căderea regimului preşedintelui Ben Ali, o explozie de bucurie a avut loc pe străzile capitalei. Guvernul tunisian a salutat la rândul său „lupta poporului egiptean şi sacrificiile sale”, precum şi „rolul armatei egiptene în protecţia ţării şi a egiptenilor în cursul ultimelor săptămâni dificile”.
- Emiratele Arabe Unite s-au declarat încrezătoare în capacitatea armatei de a conduce ţara „astfel încât să răspundă aspiraţiilor şi speranţelor poporului egiptean”.
UPDATE
Se pare ca nu m-a inselat feelingul meu de fost ziarist referitor la fundamentalismul Fratiei Musulmane. Iata ce zice Hotnews.ro
Fratia Musulmana vrea sa anuleze acordul de pace israeliano-egiptean.
ElBaradei, un necunoscut a carui imagine a fost fabricata de CNN
