Nu ne cunoaştem personal dar bunul ei simţ m-a cucerit. Şi am răspuns cu drag întrebărilor Claudiei Oprescu. Are un blog de comunicare de calitate, pe care vi-l recomand aici. Mai jos e interviul pe care i l-am acordat.
Mersi Claudia şi aştept să bem o cafea împreună. Fac eu cinste.
„Despre pasiunea pentru publicatii…. cu Tiberiu Farcas
Jan 28, 2013 by Claudia

Pentru ca eu cred ca pasiunile reprezinta cea mai buna metoda de a ne dezvolta personal, am creat o rubrica pe acest blog in cadrul careia veti cunoaste oameni minunati, cu pasiuni interesante, de la care avem cu totii de invatat o multime de lucruri.
Astazi va propun sa-l cunoastem pe Tiberiu Farcas, un jurnalist clujean, cu o experienta de aproape 18 ani in domeniu. Experienta de jurnalist si-a valorificat-o intr-un volum de mare succes intitulat “Colosul cu picioare de hârtie. O istorie subiectivă şi ilustrată a presei scrise clujene”. Pasiunea lui Tiberiu pentru jurnalism l-a indemnat sa colectioneze publicatii de toate soiurile: cotidiene, săptămânale, bisăptămânale, lunare, bilunare, publicaţii de toate soiurile, inclusiv ziare străine, ziare vechi. Haideti sa aflam mai multe despre pasiunea sa in interviul de mai jos!
Detineti o colectie de peste 2000 de publicatii. V-a fost greu sa ajungeti la acest numar impresionant? Cum ati reusit sa faceti rost de ele?
Nu mi-a fost uşor deloc, trebuie să recunosc. A luat mult timp. Am colecţionat încă din primul an de presă, 1993, şi stiva de ziare a tot crescut. A fost ceva natural, trebuia să mă documentez cât mai mult, am simţit acut acest lucru. Nu mi-a dat seama decât în timp că am colecţionat multe ziare. Când nu am mai avut spaţiu suficient de depozitare în apartamentul părinţilor, atunci mi-am dat seama. Apoi, m-am mutat la casa bunicilor şi acolo, la curte, am avut posibilitatea să construiesc o căbănuţă de unelte unde am aranjat frumos ziarele. Sunt bine păstrate. Colecţiile sunt incomplete, aşa cum sunt şi colecţiile de la bibliotecile judeţene şi universitare. Când am scris cartea mea despre istoria presei scrise clujene, am stat şi în biblioteci şi am văzut care e situaţia. Cartea se numeşte “Colosul cu picioare de hârtie. O istorie subiectivă şi ilustrată a presei scrise. Cluj-Napoca 1989-2010″, Ed. Eikon şi Ed. Comunicare.ro.
Cum le-am făcut rost? În mod miraculos. Odată le luam din redacţiile pe unde am trecut, multe a doua zi riscau să ajungă la gunoi şi eu practic le salvam. Apoi colecţii întregi care vroiau să fie debarasate de la ziare pentru că nu era loc de depozitare. Apoi de la anticari, de la târgurile de vechituri. Mulţi oameni mi-au adus colecţiilor lor. Nu aveau spaţiu unde să le pună. Şi un Logan întreg de ziare mi-a adus odată un coleg de breaslă. După expoziţie au venit din nou oameni cu exemplare pe care nu le aveam, a fost impresionant. De-a lungul anilor am şi cumpărat enorm de multe de la chioşcuri, abonamente etc. A fost fascinant.
Este colectionatul publicatiilor o pasiune costisitoare?
Să fim bine înţeleşi. Nu am colecţionat…tot. Nu mi-am propus asta şi nici nu aveam cum. E treaba bibliotecilor. Eu am colecţionat în primul rând ziare clujene apoi numere speciale din cotidienele naţionale, din săptămânalele şi publicaţiile de la Revoluţie şi din primii ani de după. Erau cozi mari la ziare atunci. Eu am şi vândut, două luni, în mai-iunie 1990, ziare antiFSN. Le-am păstrat. Apoi am extins, s-a dus vestea că salvez colecţii şi am luat tot felul de ziare. Poate fi costisitor, dar eu am plătit cel mult 100 euro pe o colecţie parţială de ziare. “Timpul” din cel de al doilea război mondial, am cumpărat colecţia parţiale, vreo 50 de ziare de la un colecţionar. Au o savoare specială, ca întreaga presă interbelică. Am avut o mare presă în România. Nu mai avem, din păcate! Dar a fost o întâmplare atunci. Şi am rămas cu buzunarele goale mult timp….Sunt colecţii foarte scumpe, la sute de euro, nici nu pot visa la ele. Sunt anticari clujeni care au ziare valoroase. Nu am fondurile necesare pentru aşa ceva.
Am vazut ca ati organizat si o expozitie a acestor ziare. De ce ati ales sa faceti publica aceasta colectie personala?
Dar o parte din colecţie am scos-o la lumină. Pentru studenţi în principal am făcut acest lucru, ca să vadă de unde a pornit presa clujeană de după 1989. Dar am expus şi piese vechi, cu mare efort adunate. Presa are la noi o tradiţie pe care am vrut să o redau publicului. După 18 ani aproape de presă, şi acum tot ziarist de teren sunt, am simţit nevoia ca lumea să cunoască ziarele clujene. Credeţi-mă că sunt fascinante! Trecuseră 70 şi ceva de ani de la precedenta expoziţie publică de ziare la Cluj, a avut la Biblioteca Centrală….
Cum a fost primita expozitia de publicul clujean?
A avut mare succes, atmosfera a fost extraordinară. A venit şi primarul de atunci al oraşului! La mine pe wall pe facebook se pot vedea poze de la eveniment. Au fost mulţi studenţi, asta m-a interesat cel mai mult. Un succes cert. Mă gândesc să repet!
Cum privesc prietenii si membrii familiei pasiunea dumneavoastra?
Să ştiţi că lumea nu m-a privit ciudat. Din contră, acum mulţi vor să le dau articolele lor din ziare! Am fost susţinut inclusiv de soţie!
Felicitari, Tiberiu Farcas, pentru colectia impresionanta si mult succes in continuare, asteptam cu mare interes urmatoarea expozitie.”
am colectia de ziare de la cutremurul din 1977