Public ultimul episod din acest demers jurnalistic pe reţele sociale şi blogul personal.
Dragă domnule manager al Radio Cluj, Bogdan Roşca-Zasmencu,
am trecut zilele astea pe la TVR Cluj, cu ceva treabă. Şi cum nu cunosc prea bine clădirea, nu am ştiut că birourile sindicatului Radio Cluj, ale dvs personal şi ale directorului TVR Cluj sunt pe acelaşi culoar.
Aşa s-a întâmplat că unul din liderii celor două sindicate din Radio Cluj, Alin Pop, a trecut pe lângă mine şi interlocutorul meu fără să îmi zică absolut nimic, fără să salute, iute ca un Ferrrari de formula 1. Sigur că e supărat că am scris că nici el nici Florin Călugăr, liderul celui de al doilea sindicat, nu au făcut nimic pentru angajaţi. Da, numai la noi se poate aşa ceva, să fie două sindicate în aceeaşi insitituţie, şi ambele să fie cu conducerea, în loc să ţină cu menirea lor, adică cu angajaţii, să critice Puterea. Probabil că aşa bine merg treburile în Radio Cluj că nu mai e nimic de criticat….curge lapte şi mere, câinii se plimbă cu colacii în coadă…
M-aţi văzut şi dvs, că aţi ieşit de două ori din birou, cu telefonul mobil la ureche, aşa că am văzut că munciţi, sunteţi bine, lucraţi în beneficiul Radioului.
Ar fi chiar benefic, pentru că Contraperformanţa managerială şi, mai ales, editorială e imensă în managementul dvs:
– audienţa a căzut la 0,4 market share, doar 99.000 de ascultători pe opt judeţe. Din acest punct de vedere, Radio Cluj a ajuns dintr-un campion o cenuşăreasă în jurnalismul radio din Ardeal.
– emisiuni de tradiţie au fost scoase de pe post, începând cu transmisia tradiţionale ale meciurile de fotbal de Liga 2, din 2013, şi terminând cu emisiunea Peluza Sport şi Chibiţ, culminând cu emisiunile lui Gelu Furdui, Marius Merca, Cristian Ivaneş, apoi Serata muzicală, matineul realizat de Daniel Moşoiu, Mihai Miclăuş şi Dan Horea, externalizat la un colaborator din afara Radio Cluj, chiar dacă el are experienţă radio şi nu e vinovat de decizia dvs.
– aţi angajat oameni fără concurs pe perioadă determinată, cum e cazul lui Tudor Runcanu, în timp ce alţii, de la redacţia ştiri, aşteaptă de ani o titularizare. Aţi angajat pe postul pe care era Marius Merca, playlist manager, doar că Tudor Runcanu, cu toată experienţa lui de radio şi muzicală, incontestabilă, nu va putea suplini nicidoată lipsa lui Merca, şi mai ales stilul acestuia, e diferenţă de la cer la pământ, Merca are ceva a lui care a făcut ca emisiunile acestuia să rupă toate audienţele.
– nu mi-a trebuit mult să văd şi să simt-după 23 de ani de presă îmi dau rapid care e atmosfera într-o instituţie media- ce atmosferă nasoală e la Radio Cluj. În afară de echipa de conducere, de fideli pe care v-aţi construit-o în ultimii şase ani, cu redactoarea şefă Nicoleta Ghişa, teleportata de la Braşov, că la Cluj nu aţi mai mizat pe nimeni, Huţanu-Bota-Vingan-Sas Gogota-Dan Horea şi cei doi lideri sindicali care nu ies din cuvântul dumneavoastră, e o ruptură mare de corpul profesional. Domină frica, oamenilor le e frică să se opune directivelor dvs, pentru că le e frică să îşi piardă joburile. E de înţeles, e în bună tradiţie românească.
– un lucru bun totuşi s-a produs. Redactorul Vasile Luca a câştigat procesul pentru că l-aţi dat afară ilegal şi a trebuit reangajat şi despăgubit.
Toate acestea sunt fapte incontestabile. Managementul unei instituţii de presă cum e Radio Cluj se reflectă şi în audienţă. Ea e la pământ, e o umbră.
Aşa cum aţi văzut, nu am scris de cazul de plagiat în care aţi fost implicat, pe care Comisia de etică a UBB l-a rezolvat printr-o decizie definitivă, complet în defavoarea dvs. Nu voi insista pe el pentru că am un motiv important să nu o fac. Presa vremii a scris, a dat şi documentele, şi decizia definitivă a Comisiei de Etică a UBB. Nu mai insist. Într-o ţară normală şi într-un sistem media normal, public, a doua zi ar fi trebuit să vă depuneţi demisia de onoare.
Mă opresc cu acest serial aici. Am scris 13 episoade, din 16, două au aparţinul foştilor colegi ai dvs Cornel Udrea şi Zorin Diaconescu, fost consilier al directorului pe ţară. Pentru cei care nu ştiu, Zorin e cel care v-a pus în funcţie şi acum scrie scrisori deschise în care e revoltat de ce a ajuns Radioul sub conducerea dvs.
Nu aţi ţinut cont de absolut nimic din ce am scris din 26 noiembrie 2015 până astăzi, 21 februarie 2016. Credeţi că e bine ce faceţi acolo. Aveţi şi apărători, „spate”, cum se spune, oameni influenţi, puternici, nu un simplu reporter, ca mine. Şi foşti colegi aveţi, care susţin că nu am dreptate. Îi înţeleg, au mâncat o pâine odată acolo, e normal să ţină cu dvs. Cine ştie, poate vor reveni în instituţie, vremurile se mai schimbă.
Nu aţi ţinut cont de nimic din ce am scris, mi-aţi dat block după primul episod, credeţi că scriu pe lângă subiect.
Eu însă cred sincer că am scris adevărul, că lucrurile sunt degradate tare de tot la Radio Cluj şi că puteţi să le îndreptaţi dar nu vreţi. Păcat, de la un om tânăr m-aş fi aşteptat la altă atitudine.
Iau un pic de pauză, aştept ca angajaţii nemulţumiţi să ridice deacum vocea, să acţioneze. În fond, eu nu am nici o miză, nefiind nici angajat nici colaborator al Radio Cluj, nu am fost niciodată.
Dar am fost, sunt şi voi fi un atent şi pasionat ascultător al postului.
Sunt un reporter care cunosc bine istoria acestui post de tradiţie, transformat de dvs într-un radio oarecare. Să ai două sindicate şi să te dai cu puterea, cât de românesc, ce trist….
Va mai curge apă multă pe Someş dar noi tot aici vom activa. Şi de scris voi mai scrie.
Noapte bună, BRZ
nici macar o litera nu este gresita in ce ai scris, tibi. ca unul care sint zilnic in radio de foarte multi ani pot sa spun ca e DEZASTRU si managerul rosca isi bate joc de oameni. ii umileste si ii ameninta am citit ce ai scris pina acum si imi pare rau ca l-ai pomenit pe rahatul ala din alba care e lingator de dosuri de 5 stele. nu cururile pe care le linge, el
Poate am fost si eu dezinformat despre omu din Alba, nu stiu. In rest, mersi de aprecieri.
mai stiu un caz cu doua sindicate… la termoficare 🙂 nu stiu daca si in anul curent, ce-i drept