Astazi se implinesc 100 de ani de la nasterea filosofului meu preferat, Emil Cioran. Am facut facultatea de filosofie, mi-a placut, am citit foarte mult in faculta. Mai ales vietile filosofilor, cum au trait, in ce conditii, ce au facut, ce pasiuni au avut…mai putin decat sistemele lor, astea m-au interesat. La Editura Humanitas sunt 4 carti tari pe domeniu. O pot spune cu mana pe inima ca Cioran a preferatul meu, din filosofia romana. Desi e pesimist, sceptic, uneori apocaliptic, deci la opusul meu, in viata de toate zilele era un tip jovial. Si-a iubit tara enorm, mai mult ca toti patriotii de cafenea la un loc. O zic toti cei care l-au cunoscut. Cartile lui le-am devorat dupa 1989…cand a aparut prima traducere completa aveam doar 20 de ani…inainte de 1989 au aparut selectii din Eseurile lui Cioran (Traducator Modest Morariu) iar restul erau in samizdat dar eu nu prea stiam ce e aia.
Acum am majoritatea cartilor lui Cioran. Si nu ma pot incumata sa iau cu 700 lei editia princeps a „Schimbarii la fata a Romaniei”, aia cu pasajele anti maghiare cenzurate de Cioran in editia din 1990 la Humanitas. La anticariat atata costa Cioran princeps, 700 lei. E ceva, pentru unii e salarul pe o luna, oricum e mult.
Scrisorile lui catre apropiati sunt delicioase, fascinante la fel si cele trei volume din Caiete. A fost o mare figura, a traversat buna parte din Franta pe bicicleta, a fost fascinat de Hitler, a fost apropiat de legionari ca dupa aceea, la senectute, sa renege devierile tineretii. Am acasa filmul lui Liiceanu cu el si cu Tutea, l-am cumparat de la Book Corner si ma uit maine la el din nou. A refuzat toate premiile literare, a trait modest dar romantic, la mansarda, Rue L=Odeon 21, a ajutat emigranti romani de la Paris, a fost o mare figura, nu a avut copii, a mancat in cantine studentesti pana la 42 de ani, si a fost tradus in multe limbi. O adevarata personalitate!
A fost un mare om!
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-8483880-culmile-nepasarii.htm
PS mai sus Cioran la Paris in 1962
Multumesc semnalarea evocarii tale a lui Cioran, la centenar. Da-mi voie sa semnalez si eu postarea de pe blogul meu:
http://vasilegogea.wordpress.com/2011/04/06/cioran-1oo-un-drum-imaginar-de-la-humulesti-la-paris/#comments