Voi incepe azi un episod subiectiv despre ce inseamna Clujul pentru mine, si cum s-a transformat el din 1989 pana acum, cum l-am perceput eu sau cum il percep acum.
Clujul e de fapt mai multe Clujuri. E Clujul parcului central, absolut superb in aprilie – mai, e Clujul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Lucian Blaga” unde mi-am facut studentia si unde imi petrec multe ore aproape zilnic documentandu-ma la cartea la care lucrez temeinic, dupa ce m-am lasat de presa, e Clujul lui „Melody”-iarna si „floasterul” primavara – vara, e Clujul strazii Kogalniceanu, cea mai frumoasa strada, unde mai ales cand eram student ascultam concerte de orga, e Clujul lui „Ady Sincai” cum i-am zis mereu in loc de Gheorghe Sincai, unde am jucat sute de meciuri pe ploaie sau canicula, pe ger sau racoare in Madisz, senzationalul campionat de mini fostbal inventat in 1990 de maghiarii din oras si care exista si acum, la baza „Cotton”, nascand si pui, campionatul „Fair Play”. Apoi „Babesul- actualul Parc „Iuliu Hatieganu” unde am jucat 10 ani fotbal la „U”, la Bandi Bacsi, cum era numit marele portar si antrenor Andrei Sepci si la Dan Anca, si stadio „Municipal” apoi „Ion Moina”. Beraria „Ursus”-actual ex-Fire, unde ma matoleam inainte de celebrele concerte cu „Iris”, „Compact”, „Holograf”, „Celelate Cuvinte” dinainte de 1989 dar si la clujene „Revox”, „Rival”, „Monoid”, „Kappa” sau „TransExpres” a caror componenti activeaza si acum la trupe mai tari de dupa comunism. Si Clujul universitatilor, care marcheaza orasul si care ar trebui si mai mult sa se deschida spre comunitate. Clujul cu cel mai frumos campus, al Agronomiei, superb, de nivel international, si Clujul centrului lui Matei Corvin.
Ma bucur ca se va placa cu „biscuiti” piata asta dupa ce noi ne-am batut joc de ea, am lasat nationalistii de mucava sa o desfigureze, sa faca gropi enorme in ea, sa fie loc de lanturi vii si incitari la violenta. Am stat pe margine si nu am facut nimic in timp ce ei faceau cariere pe spatele nostru si ne spuneau ce chestii tari au gasit ei acolo, pe dracu, niste chetsii care nu ofereau decat un pretext nationalist pentru lupta politica. Istoriile clujului arata clar ca aici traiesc impreuna romani, maghiari, nemti si tigani de 1000 de ani. Ne-am lasat pacaliti inadmisibil de niste rurali smecheri si parsivi. Nu avem societate civila, nu avem o intelectualitate militanta, care sa iasa in piata publica sa spune ce e de spus, asa cum au facut cei cinci intelectuali clujeni invitati recent de postul Realitatea TV Cluj la Teatrul National, cu ocazia implinirii unui an de la lansarea postului, cand au venit la Cluj Emil Hurezeanu si Cristian Tudor Popescu. Nu am vazut in sala nici lideri politici locali, si foarte putini jurnalisti clujeni. Pacat,a fost o seara memorabila!
Ma tot intreb in chestiunea pietei Matei Corvin unde a fost atunci marele Cluj intelectual, de ce nu a protestat, cand piata a fost desfigurata. Ma bucur ca primaria actuala va reda Clujului o piata unde chiar sa stai pe banca, sa nu iti rupi picioarele in pietrisul ala insipid. Nimeni nu a curatat spatiul verde al fostului pationar din centru zile in sir iar de amenda nu am auzit. Presa a scris putin, cinste citynews.ro si monitorul de cluj, in rest nu am vazut, cer scuze daca am lasat pe cineva pe dinafara.
Facem mult prea putin ca societate civila, noi clujenii, si suntem incapabili sa producem politici de mediu, sa trecem la o etapa superioara plantatului de pomi (f. bun si el) si strangerii de gunoaie lasate la Faget. Vine acum 1 mai, cu chef PSD in Parcul Central si cu Fagetul luat cu asalt daca vremea va fi buna. Pun pariu ca vom citi iar in presa articole de genul pe care le-am scris si eu, „n….kilograme de gunoaie uitate de clujeni in Faget”. Pai ce indicator mai bun de cat suntem de rurali, de provinciali, de needucati desi ne tinem cinasi suntem, noi, clujenii. Oricum, amestecul de persoane din intreaga Transilvanie venita la Cluj la scolit a starpit demult ideea de clujean get beget. Dar asta nu scuza mizeria lasata anual peste tot. Ma bucur ca media locala semnaleaza an de an dar nu ma incalzeste pentru ca inseamna ca mesajul ei loveste in gol, oamenii nu tin cont de el si continua sa arunce pe jos. Nu as dori sa jignesc pe nimeni dar sociologic este dovedit ca zonele cele mai rurale-lumpen-proletare sunt Manastur, unde locuiesc parintii mei si am stat si eu 29 de ani, Marasti, Iris, Dambul Rotund si Bulgaria. De aici vine massa (in sensul lui Elias Canetti) asta necontrolabila, care e autista si refuza ajutorul educational al societatii. E si vina saraciei, o mare parte din oamenii care traiesce in aceste cartiere nu au timp de scoala, de lecturi, trebuie sa supravietuiasca. Presa a incetat sa mai fie element educational cam din 2000 asa ca ultimele refugii sunt bunul simt, liceul, facultatea si autodidacticismul.
Clujul meu nu prea seamana cu Clujul descris superb in 2 carti recente de criticul clujean Petru Poanta. Desi am avut polemica uriasa cu el, ne-am impacat si acum ii recomand aici cele doua volume
„Clujul meu-oameni si locuri”
„Clujul meu”, ambele la Ed. Casa Cartii de Stiinta, se gasestc in librarii si sunt ieftine.
Si tot la acceasi editura „Clujul din cuvinte”, carte destul de interesanta
La ed. Apostrof- „Povestea orasului comoara”, si „Clujul gotic”, ambele de Lukacs Joszef.
Lectura placuta!
Clujul tau e unul frumos, unul in care ne regasim fiecare, din cand in cand. Iubesc Clujul pe care il descrii si ma plimb si eu prin el cateodata. Zambesc, amintindu-mi de ce a zis frate-meu acum cateva zile, in timp ce eram pe undeva pe la o bere: Clujul ar fi ca Turda fara Universitate, fara studenti. Clujul din centru nu se regaseste in cartiere. Din pacate nici oamenii. Cati din sutele de mii de oameni care dorm in orasul asta ii inteleg cu adevarat valorile?
nu stiu cine ii intelege valorile. Trebuie vazut care sunt valorile lui, daca are asa ceva. Lipsa de toleranta si cea de activism militant intelectual sigur au fost minusuri care l-au marcat.
In alta ordine de idei Clujul are si cartiere frumoase. Eu nu am criticat Manasturul de exemplu pentru ca il iubesc, ii stiu fiecare coltisor si mi se pare ca a evolut sub amprenta capitalismului, nu mai este cenusiu.