Cluj can jazz!
Un text de Roxana Nona Pănăzan, de pe http://www.evenimenteincluj.ro>
Cluj Napoca a demonstrat aseara inca o data ca este antemergator in multe initiative culturale extraordinare care se desfasoara cu un public pe masura in acest oras aspirant la titlul de Capitala Culturala Europeana. Probabil si din acest motiv a fost singulul oras din tara desemnat sa faca parte din localitatile care au sarbatorit ieri, 30 aprilie, pentru prima data proclamata de UNESCO, Ziua Internationala a Jazz-ului. Si Clujul a jazz-uit toata ziua, in diferite locatii si prin diferite activitati conexe acestui stil de muzica. Dar Clujul a jazz-uit ca niciodata la Opera Maghiara, aseara, incepand cu orele 20.00, cu mare eleganta, talent si evident, cu casa inchisa.
Am avut placerea sa ii ascultam si sa rememoram anii 30, de aur ai jazz-ului mondial alaturi de Budapest Jazz Orchestra si Elena Mîndru Quintet ft. Mood Quartet.
Elena Mandru, originara din orasul nostru drag, a facut un performance absolut impecabil, este o cantareata desavarsita si o prezenta absolut incantatoare, care alaturi de orchestra cu care colinda in toate colturile lumii deja (Lucian Nagy, saxofoane, Albert Tajti, pian, Michael Acker, contrabas, Tavi Scurtu, tobe) , a ridicat sala in picioare in mai multe randuri. Au fost interpretate, alaturi de band-ul ei si alaturi de The Mood Quartet (Vlad Baciu, vioara, Dariu Cifor, vioara, Cristian Suărăşan, violă, Vilhelem Andras, violoncel) piese contemporane celebre “Night Indonesia”, “Love for sale”, “Blue Moon”, “Summertime”, “Just take five”, “Fly me to the moon”, dar si o piesa romaneasca compusa de Marius Pop, “Mai uitam uneori”.
Elena Mindru si band-urile prezente pe scena au facut ceva ce rar mi-a fost dat sa vad intr-o sala de spectacol, pe langa un concert exceptional, a implicat si a animat publicul cu o naturalete desavarsita. Astfel, am reusit sa compunem cu ajutoarul vocii si al palmelor, o piesa de jazz alaturi de aceasta prezenta feminina incantatoare si am cantat cateva acorduri alaturi de ea.
Dupa o pauza destul de lunga si o caldura in sala greu de suportat, au urcat pe scena mult asteptatii Budapest Jazz Orchestra, care ne-au dus in timp, inapoi, cu mare pricepere si talent innascut, in perioadele de glorie ale swing-ului, dar am putut auzi si piese celebre dar si compozitii proprii din perioada contemporana a jazz-ului, ei fiind specializati pe stilul de jazz din urma.
Au cantat pentru noi cei 17 instrumentisti iscusiti ai orchestrei de jazz din Budapesta piese celebre precum “The one I love”, “Get out of town”, “Still of the night”, “I remember you”, precum si cateva piese din coloane sonore celebre ca “The pink panther theme song”.
Seara s-a incheiat undeva catre miezul noptii in ropote de aplauze pentru performerii care au urcat pe scena si care au reusit sa dea un spectacol de zile mari, desi, dupa parerea mea, sunetul din sala i-ar fi putut ajuta si mai mult daca ar fi fost optim. Insa, artistii au dat mare atentie publicului si au reusit sa dea sens Zilei Internationale a Jazz-ului si sa ne reinvete cat de important e acest gen muzical, al carui ecou se aude destul de rar la Cluj din pacate. Poate pe viitor vor fi mai multe initiative de acest gen la Cluj Napoca. And…let it jazz!